Video Undă de şoc în Europa după discuţia dintre Trump şi Putin. UE s-ar putea trezi cu o notă de plată uriaşă: 3.000 de miliarde de dolari în următorii 10 ani
Donald Trump anunţă că se va întâlni cu Vladimir Putin în Arabia Saudită, pentru a negocia pacea din Ucraina. Cei doi au discutat deja la telefon subiectul, iar asta i-a luat prin suprindere pe liderii eruopeni, aliaţi ai preşedntelui americani. Una din condiţiile păcii este ca Ucraina să renunţe la teritoriile anexate de Rusia ilegal.
O oră şi jumătate care ar putea schimba soarta Europei şi a României. Atât a durat prima convorbire oficială dintre Vladimir Putin şi Donald Trump. Cum era de aşteptat, subiectul principal a fost războiul din Ucraina. "Credem că suntem pe drumul spre pace. Cred că preşedintele Putin vrea pace, preşedintele Zelenski vrea pace şi eu vreau pace. Vreau să nu mai văd oameni omorâţi", a declarat Donald Trump, preşedintele SUA.
Negocierile de pace ar urma să înceapă imediat
La finalul conversaţiei, cei doi lideri au avut numai cuvinte de laudă unul despre altul şi despre naţiunile lor. Kremlinul chiar a transmis că a fost impresionat de poziția președintelui american Donald Trump privind încetarea războiului din Ucraina. "Președintele Putin, la rândul său, a menționat necesitatea de a elimina cauza principală a conflictului și a fost de acord cu Trump că o soluționare pe termen lung poate fi obținută prin negocieri pașnice", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Negocierile de pace ar urma să înceapă imediat. Doar că din anunţurile făcute de Washington şi Moscova nu reiese că Ucraina va fi invitată la discuţii. Donald Trump chiar a sugerat că Zelenski va trebui să cedeze din teritoriu. Scenariile vehiculate până acum în ce priveşte condiţiile de pace, prevăd ca Ucraina să renunţe la toate teritoriile anexate ilegal de Rusia: cele patru regiuni Luhansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson şi a peninsula Crimeea, adică o suprafaţă de mărimea Greciei. Kievul va renunţa şi la aderarea la NATO, iar o zonă demilitarizată va fi creată de-a lungul viitoarei graniţe, patrulată de trupe europene. Scenariul e respins vehement de Volodimir Zelenski, iar aliaţii europeni au dat asigurări că vor sprijini în continuare Ucraina. "Este regretabil că administraţia Trump a făcut deja public concesii pentru Putin încă dinainte ca negocierile să înceapă", a declarat Boris Pistorius, ministrul german al Apărării.
Noua armonie ruso-americană a transmis o undă de şoc în capitalele europene. Administraţia Trump nu numai că nu i-a anunţat pe aliaţi că intenţionează să vorbească cu Vladimir Putin, dar pare să-i excludă cu totul din orice negocieri de pace în Ucraina. Vrea în schimb ca Europa să fie cea care să plătească în continuare pentru securitatea Ucrainei ceea ce ar putea costa peste 3.000 de miliarde de dolari în următorii zece ani. "Putin nici că putea fi mai fericit. Beau votca direct din sticlă la Kremlin în această seară. Este o zi mare pentru Rusia", a declarat John Bolton, fost consilier al lui Trump. O analiză a publicaţiei britanice The Telegraph arată că discuţiile demarate de Trump indică un moment crucial pentru liderii europeni, care trebuie să decidă dacă vor permite Moscovei şi Washingtonului să dicteze viitorul continentului.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰