Antena LIVE

Curs valutar

Rusia va arunca în luptă soldaţii nord-coreeni peste două zile, Kievul cere ajutor. Putin: "Este treaba noastră cu facem cu ei"

Ucraina anunţă că Rusia va arunca în luptă primele unități militare nord-coreene în perioada 27-28 octombrie. Este treaba noastră dacă utilizăm sau nu trupe nord-coreene în Ucraina, este răspunsul lui Vladimir Putin. 

De la 25.10.2024, 14:06
WhatsApp
Rusia va arunca în luptă soldaţii nord-coreeni peste două zile, Kievul cere ajutor. Putin: "Este treaba noastră cu facem cu ei" Profimedia

Război în Ucraina. Comandatul forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, i-a raportat vineri lui Volodimir Zelenski că trupele nord-coreene vor fi desfășurate în zonele de luptă începând cu  27-28 octombrie, relatează Ukrainska Pravda. "Lumea poate vedea clar ce vrea Rusia cu adevărat și acest lucru este continuarea războiului. De aceea este nevoie de o reacție puternică a liderilor lumii. Angajarea reală a Coreei de Nord în ostilități nu ar trebui să fie întâmpinată cu ochii închiși și comentarii confuze, ci cu presiuni palpabile asupra Moscovei și Phenianului pentru a respecta Carta ONU și a pedepsi escaladarea", a transmis Zelenski.

Putin: Este treaba noastră

Vladimir Putin a declarat vineri că este treaba Rusiei dacă decide să utilizeze sau nu trupe nord-coreene şi a subliniat că, în condiţiile în care Ucraina vrea să adere la NATO, Moscova poate să facă tot ce doreşte pentru a-şi asigura propria securitate, relatează Reuters. SUA au anunţat miercuri că există dovezi care arată că Phenianul a trimis 3.000 de soldaţi în Rusia pentru o posibilă desfăşurare a acestora în Ucraina, acţiune care în opinia Occidentului constituie o escaladare semnificativă în războiul din Ucraina.

Serviciul militar de informaţii al Ucrainei (GUR) a anunţat joi că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfăşurate în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august. "Dacă trebuie să decidem ceva, atunci vom decide... însă este decizia noastră suverană dacă să o aplicăm sau nu, dacă avem nevoie de asta. Aceasta este treaba noastră", a declarat Putin la televiziunea de stat rusă.

Pe acelaşi subiect

Vladimir Putin a subliniat că Occidentul a declarat în repetate rânduri că este treaba Ucrainei modul în care îşi asigură securitatea, "cu sau fără NATO". "Cu cât mai repede ei vor realiza eşecul unei asemenea abordări în relaţiile cu Rusia, cu atât va fi mai bine pentru toţi şi, poate că, în primul rând pentru ei", a afirmat Putin.

Vladimir Putin şi conducătorul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un "tratat asupra parteneriatului strategic global" între ţările lor în timpul vizitei întreprinse de preşedintele rus în iunie la Phenian. Tratatul prevede în articolul 4 un "ajutor militar imediat" în caz de agresiune armată din partea unei ţări terţe.

Potrivit textului, "dacă una dintre părţi suferă un atac armat din partea unui stat sau unui grup de state oarecare şi se află astfel în stare de război, cealaltă parte îi va acorda imediat un ajutor militar sau de alt fel prin intermediul tuturor mijloacelor pe care le are la dispoziţie, conform articolului al 51-lea din Statutul ONU şi conform legislaţiilor rusă şi nord-coreeană".

Coreea de Nord, în războiul din Ucraina

La o conferinţă de presă desfăşurată la finalul summitului BRICS găzduit în oraşul rus Kazan, preşedintele rus Vladimir Putin nu a negat prezenţa trupelor nord-coreene în Rusia. Răspunzând unei întrebări pe acest subiect, el a indicat spre ajutorul militar oferit Ucrainei de Occident şi a vorbit de asemenea despre mercenari străini care luptă alături de armata ucraineană.

După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi autorităţile sud-coreene au informat în repetate rânduri despre desfăşurarea unor soldaţi nord-coreeni în Rusia, SUA şi NATO au confirmat miercuri informaţia. Washingtonul a subliniat însă că deocamdată nu este clară misiunea acestor trupe, dacă vor fi implicate de partea armatei ruse în războiul cu Ucraina şi dacă o asemenea angajare în luptă va fi pe frontul din interiorul Ucrainei sau numai pe cel din provincia rusă Kursk.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina vladimir putin soldati trupe coreea de nord
Întrebarea zilei
Resimţiţi efectele trecerii la ora de iarna?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Câți bani costă noile apartamente construite de Gigi Becali. Detalii despre...
Fanatik.ro
Publicat 25.10.2024
O turbină eoliană a fost transformată într-o căsuță primitoare
spotmedia.ro
Publicat 23.10.2024
O tehnologie unică va fi testată pe căile ferate din Elveția. Potențial...
spotmedia.ro
Publicat 22.10.2024
Amendă de până la 1.320 de lei pentru această MANEVRĂ în sensul giratoriu!...
Gandul
Publicat 25.10.2024
Patru „asteroizi ucigași” se îndreaptă vineri spre Pământ. Avertismentul...
Adevărul
Publicat 25.10.2024
Cum a început povestea de dragoste dintre Levent Sali și iubita Dalia. Cei doi...
A1
Publicat 24.10.2024
Horoscopul zilei de 26 octombrie 2024. Săgetătorii se gândesc la bani. Află ce...
CaTine
Publicat 25.10.2024
Alina Ceușan reacționează după ce Oana Pellea a pus-o la zid pentru poza din...
spynews.ro
Publicat 24.10.2024
O vedetă din anii 90 parchează mașinile de sute de mii de euro ale...
GSP
Publicat 22.10.2024
O nouă monedă va fi introdusă de BNR! Cât va costa și ce personaj important...
Click.ro
Publicat 25.10.2024
Galaxy Z Fold Special Edition ar fi rezolvat o problemă mare a telefoanelor...
Useit
Publicat 25.10.2024
Ce să pui sub pernă de Sfântul Dumitru. Lucrurile care aduc noroc în casă
Redacţia.ro
Publicat 25.10.2024
Cazul doctoriței hărțuite de fostul partener: „Mi-am omorât câinele cu o...
libertatea.ro
Publicat 25.10.2024
65.000 de fani au semnat o petiție pentru aprobarea „Legii lui Liam”. Ei...
ZU
Publicat 25.10.2024
Prăjitura cu mere întregi. Rețetă simplă și delicioasă
Hello taste
Publicat 25.10.2024
Competențe digitale pentru elevi în anul școlar 2024 – 2025. Elevii...
Deparinti
Publicat 25.10.2024
Motivele pentru care partidele tradiționale nu pot intra la guvernare cu AUR,...
ziare.com
Publicat 24.10.2024
Berk Oktay publică o fotografie emoționantă alături de fiica sa. Actorul își...
Happy
Publicat 25.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Îngrijirea pielii la menopauză. Ce recomandă medicii dermatologi în această...
Medicool
Publicat 25.10.2024