Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Aproximativ 2.000 de soldaţi nord-coreeni se deplasează pe teritoriul rus în direcţia graniţei cu Ucraina, susţin serviciile de informaţii de la Kiev

Circa 2.000 de soldaţi nord-coreeni desfăşuraţi în Rusia se deplasează către vestul acestei ţări în direcţia graniţei cu Ucraina, a declarat joi o sursă militară ucraineană pentru agenţia japoneză de ştiri Kyodo, citată Agerpres.

de Redactia Observator

la 24.10.2024 , 16:19

Aproximativ 2.000 de soldaţi nord-coreeni se deplasează pe teritoriul rus în direcţia graniţei cu Ucraina, susţin serviciile de informaţii de la Kiev - Profimedia - imagine ilustrativă

Război în Ucraina. O echipă formată din aproximativ zece ofiţeri ai armatei nord-coreene de află deja în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august. Potrivit sursei citate, misiunea acestei echipe ar putea consta în crearea unei baze a trupelor nord-coreene, verificarea situaţiei de securitate din zonă şi stabilirea unei reţele de comunicaţii.

Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean afirmă că Phenianul a trimis circa 3.000 de soldaţi în Rusia

Autorităţile ucrainene au identificat mişcarea soldaţilor nord-coreeni cu ajutorul datelor obţinute de sateliţii ţărilor aliate, interceptării unor comunicaţii şi informaţiilor obţinute din interiorul armatei ruse. După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi autorităţile sud-coreene au dat declaraţii repetate despre desfăşurarea unor soldaţi nord-coreeni în Rusia, SUA şi NATO au confirmat miercuri informaţia.

Articolul continuă după reclamă

Washingtonul a subliniat însă că deocamdată nu este clară misiunea acestor trupe, dacă vor fi implicate de partea armatei ruse în războiul cu Ucraina şi dacă o asemenea angajare în luptă va fi pe frontul din interiorul Ucrainei sau numai pe cel din provincia rusă Kursk.

Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) sud-coreean afirmă că Phenianul a trimis circa 3.000 de soldaţi în Rusia, unde aceştia urmează activităţi de instrucţie pentru a fi introduşi în luptă şi au primit armament, uniforme şi acte de identitate ruseşti. Acelaşi serviciu şi preşedintele Zelenski au estimat săptămâna trecută la aproximativ 12.000 de soldaţi, inclusiv o unitate a trupelor speciale, efectivele nord-coreene care ar urma să fie trimise în Rusia.

Coreea de Sud, un aliat apropiat al Washingtonului - acesta din urmă fiind principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia -, a anunţat joi că va analiza "cu mai multă flexibilitate" ca înainte posibilitatea de a furniza la rândul ei arme Ucrainei în urma informaţiilor privind desfăşurarea de trupe nord-coreene în sprijinul Rusiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să faceţi cumpărături de Black Friday, în rate?
Observator » Ştiri externe » Aproximativ 2.000 de soldaţi nord-coreeni se deplasează pe teritoriul rus în direcţia graniţei cu Ucraina, susţin serviciile de informaţii de la Kiev