Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii au distrus primul tanc german Leopard în Ucraina şi au lovit un sistem german de apărare aeriană IRIS-T. VIDEO

Război în Ucraina. Pentru prima dată, un tanc ucrainean Leopard 2A4 a fost distrus de armata rusă în timpul contraofensivei lângă Novopokrovka, regiunea Zaporojie, relatează Bild. Potrivit publicaţiei germane, armata invadatoare a Rusiei a obţinut şi o altă lovitură norocoasă într-o zi întunecată pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei. Rusia a atacat și cel mai probabil a deteriorat primul sistem IRIS-T de fabricație germană, mai susţine Bild

De la 09.06.2023, 12:00
WhatsApp
Ruşii au distrus primul tanc german Leopard în Ucraina şi au lovit un sistem german de apărare aeriană IRIS-T Twitter

O coloană de blindate şi vehicule militare ucrainene care efectua un asalt pe timp de zi lângă localitatea Novopokrovka, situată la 50 de km sud-est de orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, a fost lovită miercuri de artileria rusă. În urma atacului a fost distrus cel puțin un tanc Leopard 2. Imaginile filmate cu o dronă rusă par să arate ceea ce propagandiştii ruşi au încercat fără succes să prezinte anterior: distrugerea unui tanc german Leopard 2, furnizat Ucrainei de către Berlin.

Potrivit imaginilor filmate de dronele ruseşti, mai multe tancuri Leopard 2 și alte vehicule blindate mergeau în coloană de-a lungul unui drum neasfaltat lângă localităţile Novopokrovka şi Mala Tokmachka - ambele ocupate de trupe rusești - când artileria rusă a lovit. Nu este clar din ce brigadă făceau parte forțele ucrainene implicate în atac. Singurele brigăzi de primă linie confirmate de analişti ca fiind prezente de-a lungul sectorului de front din Novopokrovka  - Brigada 65 Mecanizată și Brigada 46 Aeriană Mobilă - nu ar avea confirmaţi operatori de tancuri germane Leopard. 

Brigada a 4-a de tancuri a fost observată recent în regiunea Donbas din estul Ucrainei, la aproape 160 de km de frontul din Zaporojie. Brigada 33 Mecanizată a fost observată ultima dată la antrenamente în apropiere de Liov, în vestul Ucrainei. Brigada 1 de tancuri se afla la câţiva kilometri est de Novopokrovka. Asta înseamnă că cel mai probabil coloana de vehicule pe care rușii au bombardat-o miercuri făcea parte din Brigada 1 Tancuri sau Brigada 33 Mecanizată. Este posibil ca una sau ambele brigăzi să se fi alăturat recent contraofensivei ucrainene.

Pe acelaşi subiect

Distrugerea unui tanc Leopard 2 nu este decisivă pentru soarta contraofensivei ucrainene

Potrivit experţilor occidentali citaţi de Forbes distrugerea unui tanc Leopard 2 - sau chiar a mai multor tancuri Leopard 2 - nu este decisivă pentru soarta contraofensivei. Multe dintre cele mai grele brigăzi din Ucraina nu s-au alăturat încă contraofensivei. Se pare că Brigada 47 de asalt dotată cu vehicule de luptă M2 Bradley, de fabricație americană, luptă pe frontul de sud. Dar Brigada 82 de asalt, dotată cu tancuri britanice Challenger 2 și blindate Stryker americane nu a apărut încă pe front. 

Chiar dacă rușii distrug toate cele 85 de tancuri Leopard 2, aliații Ucrainei s-au angajat să trimită şi mai multe arme. Mai multe tancuri sunt pe drum, inclusiv 31 de tancuri Abrams M-1, din Statele Unite și peste 130 de tancuri Leopard 1. Pe măsură ce contraofensiva ia amploare, experţii occidentali se aşteaptă la mai multe pierderi de echipamente ucrainene - tancuri, vehicule de luptă și artilerie. La fel va creşte şi bilanțul pierderilor umane. Președintele Volodimir Zelenski a prezis la începutul acestei luni că "un număr mare de soldați (ucraineni) vor muri" în timp ce forțele Kievului vor lupta pentru a-și elibera țara de ocupație rusă. 

În plus, analistul militar german Julian Röpcke a confirmat lovirea şi aparent deteriorarea unuia dintre cele 3 radare germane de înaltă tehnologie trimise Ucrainei şi care costă 17 milioane de euro bucata. Este vorba de un radar al sistemului de apărare antiaeriană IRIS-T. 

''Lupte grele'' au loc în regiunea Zaporojie

''Lupte grele'' erau în curs vineri dimineaţa devreme în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, a anunţat un responsabil al ocupaţiei ruse, Vladimir Rogov. "La ora actuală, lupte intense au reînceput în regiunea dintre Orehovo (Orihiv) şi Tokmak", la nivelul actualei linii a frontului dintre forţele ruse şi ucrainene", a anunţat Rogov pe Telegram.

El nu a oferit mai multe detalii, însă potrivit lui Aleksandr Sladkov, un corespondent al televiziunii publice ruse care are un canal pe Telegram urmărit de peste un milion de persoane, sunt implicate "artileriile" rusă şi ucraineană, trupele Kievului fiind în ofensivă, potrivit lui. "Lupte lungi şi grele sunt în curs", a scris Sladkov pe Telegram, afirmând că "linia frontului este stabilă".

"Inamicul întreprinde eforturi incredibile, atacuri. În zadar. Ai noştri rezistă. Linia frontului este menţinută", a dat el asigurări, afirmaţii ce nu au putut fi verificate din sursă independentă în acest stadiu. În buletinul său zilnic publicat vineri dimineaţa, armata ucraineană nu a informat despre aceste lupte. "Adversarul rămâne în defensivă", s-a rezumat să scrie comandamentul ucrainean pe Facebook cu privire la frontul din regiunea Zaporojie.

Cu toate acestea, armata ucraineană susţine că a distrus patru rachete X-101/X-55 şi zece drone din totalul celor 20 de rachete trase de Rusia, ce vizau "instalaţii militare şi infrastructuri critice". Cu o zi înainte, şeful grupului paramilitar rus Evgheni Prigojin a declarat că întrezăreşte în cele mai recente "acţiuni ofensive" confirmate de Kiev "începutul unei contraofensive" pe care armata ucraineană o anunţă de mai multe luni, pentru a recuceri teritoriile ocupate de Moscova. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

leopard razboi ucraina rusia tanc ucraina
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024