Rușii au pierdut o mie de soldați în doar două zile. Papa Francisc se oferă să negocieze pacea între Moscova și Kiev
Rusia va plăti pentru crimele de război din Ucraina. Curtea Penală Internaţională a deschis două investigaţii și va cere mandate de arestare pentru mai mulţi oficiali ruşi. Anunţul vine după cel mai dezastros weekend pe care l-a avut Moscova de la începerea invaziei. Kremlinul a pierdut peste o mie de soldaţi în ultimele zile, anunţă armata ucraineană. Soldaţii lui Zelenski au reuşit să blocheze înaintarea ruşilor pe frontul din Bahmut, cea mai aprigă bătălie de pe front.
De Redactia Observator la 13.03.2023, 20:19Echipele speciale de anchetatori ale Curţii Penale Internaţionale de la Haga documentează acuzaţiile de crime de război împotriva Rusiei de luni de zile. Investigatorii susțin că armata lui Putin a răpit copii și adolescenți ucraineni pe care i-a trimis în tabere de reeducare și că soldaţii au atacat intenţionat infrastructura civilă. Experți internaționali spun că este foarte probabil să fie pus sub acuzare şi Vladimir Putin, pentru că şefii de stat nu beneficiază de imunitate în cazurile de crime de război, împotriva umanității sau genocid.
Eamon Gilmore: "Bombardarea unui spital este o crimă de război, bombardarea unei şcoli este o crimă de război, bombardarea unei grădiniţe este o crimă de război, atacarea civililor este o crimă de război. Aceste crime trebuie să fie investigate şi numai o Curte marţială poate determina dacă o crimă de război a fost sau nu comisă, dar Bazat pe dovezile pe care le avem până acum din Ucraina, s-au comis crime de război."
Rușii ar fi folosit armament interzis în Donețk
O crimă de război poate fi considerat şi atacul de sâmbătă seara dintr-un oraş de lângă Doneţk, în care ruşii au folosit bombe cu fosfor, interzise de legislaţia internaţională. Perspectiva unui proces la Haga nu pare să sperie Moscova. Forțele ruse au tras astăzi două rachete asupra unei școli din regiunea Donețk, un om a murit în urma atacului, iar din clădire nu a mai rămas aproape nimic.
- Primele dosare pentru crime de război rusești ar urma să ajungă la Curtea Penală Internațională. Procurorii ar...
- Importurile de arme ale europenilor, mai mari cu 47% în 2022. SUA domină piața mondială, în timp ce Rusia vinde...
- Soldatul "executat de ruşi" la Bahmut era de fapt moldovean. Zelenski l-a decorat "Erou al Ucrainei". Reacţia...
Kievul a respins alte 100 de proiectile în ultimele 24 de ore. În ciuda asaltului furibund, oraşul Bahmut încă rezistă, iar asta dă timp armatei ucrainene Kievului să se regrupeze pentru contraofensivă.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "De la 6 martie, numai în sectorul Bahmut, (n.r. forţele ucrainene) au reuşit să elimine peste 1.100 de soldaţi inamici, ceea ce înseamnă pierderi ireversibile suferite de Rusia, numai aici, lângă Bahmut."
Papa Francisc vrea să negocieze pacea între Moscova și Kiev
Papa Francisc se oferă să negocieze el pacea. Cu o condiţie, să fie primit şi la Kiev, şi la Moscova.
Papa Francisc: "Vreau să merg la Kiev, dar numai cu condiţia să merg şi la Moscova. Ori merg în ambele locuri, ori în niciunul."
Reporter: "Este imposibil să mergeţi la Moscova. "
Papa Francisc: "Nu spun că ar fi posibil, spun doar că nu este imposibil. Sper să putem merge. Nu este o promisiune, dar las o portiţă deschisă."
Absent din spaţiul public în ultimele săptămâni, când au existat specualţii că ar fi grav bolnav, liderul cecen Ramzam Kadîrov a fost astăzi să îi dea raportul lui Vladimir Putin. S-a lăudat că în Cecenia este linişte şi pace şi i-a propmis lui Putin că va lupta alături de el până la capăt în Ucraina.