Antena Meniu Search
x

Soldatul "executat de ruşi" la Bahmut era de fapt moldovean. Zelenski l-a decorat "Erou al Ucrainei". Reacţia Chişinăului

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a comentat luni vestea decesului în Ucraina a soldatului Oleksandr Maţievski (Alexandr Maţievschii), originar din Republica Moldova, considerând că circumstanţele morţii lui pot fi calificate drept "crimă de război". Preşedintele Zelenski l-a decorat postum pe soldatul ucis cu titlul de "Erou al Ucrainei."

de Redactia Observator

la 13.03.2023, 16:13

Soldatul "executat de ruşi" la Bahmut era de fapt moldovean. Zelenski l-a decorat "Erou al Ucrainei". Reacţia Chişinăului
Alexandr Maţievschii - Facebook / Yuri Batusov

Iniţial presa ucraineană a scris, citând armata Kievului, că numele soldatului care pare a fi executat de ruşi este Timofei Şadura, dar ulterior jurnalistul ucrainean Yuri Batusov a explicat că este vorba despre Alexander Maţievschii (Macievski). 

"Ca urmare a confirmării de către partea ucraineană a faptului că soldatul ucrainean executat de către soldaţii ruşi este Alexandr Maţievschii, MAEIE condamnă cu vehemenţă uciderea cetăţeanului moldovean, faptă care poate fi calificată drept crimă de război şi încălcare flagrantă a dreptului internaţional umanitar. Ne exprimăm cele mai sincere condoleanţe familiei şi prietenilor lui Alexandr Maţievschii şi ne solidarizăm cu poporul ucrainean", se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Chişinău, citat de NewsMaker.

"Reiterăm poziţia fermă a Republicii Moldova prin care condamnăm războiul brutal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Ţara noastră rămâne angajată în sprijinirea Ucrainei în eforturile sale de a readuce regiunea la pace şi stabilitate", adaugă ministerul condus de Nicu Popescu.

Autorităţile ucrainene au confirmat oficial identitatea soldatului care, deşi era prizonier, a fost executat de ruşi după ce acesta a strigat: "Slavă Ucrainei!"

Pe acelaşi subiect

Cine este Alexander Maţievschii

Bărbatul, care a fost omorât la data de 30 decembrie 2022, se numeşte Oleksandr Maţievski şi era originar din Republica Moldova. După confirmarea identităţii sale, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, că i-a conferit titlul post-mortem de "Erou al Ucrainei". 

O filmare de 10 secunde distribuită începând cu 6 martie 2023 pe reţelele sociale arată un soldat în uniformă ucraineană, cu ţigara în gură, într-o groapă, spunând în mod sfidător "Slavă Ucrainei!" înainte de a fi ciuruit de gloanţe. După ce bărbatul aparent neînarmat, îmbrăcat într-o uniformă cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, este împuşcat mortal, o voce din afara cadrului camerei se aude spunând, în limba rusă: "Mori, javră!".

Imaginile s-au viralizat rapid, iar armata ucraineană a confirmat ulterior identitatea soldatului: el se numea Oleksandr Maţievski şi era lunetist într-o unitate din regiunea nordică Cernihiv. Iniţial, Ministerul ucrainean al Apărării anunţase că numele soldatului împuşcat este Timofei Şadura, dar apoi a revenit.

"Astăzi, i-am acordat titlul de Erou al Ucrainei soldatului Oleskandr Maţievski. Un om pe care toţi ucrainenii îl vor şti. Un om care va fi pomenit pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea sa în Ucraina şi pentru Glorie Ucrainei!" - a spus preşedintele Zelenski în discursul către compatrioţi rostit duminică seară.

Potrivit Reuters, un reporter de la cotidianul german Bild a luat legătura cu mama lui Maţievski, iar aceasta ar fi declarat că "A stat acolo neînarmat, dar mândru că este ucrainean. Întotdeauna a fost incredibil de curajos. În acel moment, singura armă cu care se putea apăra era să spună: "Slava Ukraini!"".

Expresia "Slavă Ucrainei!" este veche de peste un secol, dar a intrat în uzul general după ce Ucraina şi-a câştigat independenţa faţă de regimul sovietic. Este folosită pe scară largă ca salut de când a început războiul, atrăgând întotdeauna răspunsul "Heroiam Slava!" (Slavă Eroilor).

Presa ucraineană a scris că Oleksandr Maţievski s-a născut la 10 mai 1980 la Chişinău, Republica Moldova, iar în 2008 s-a mutat împreună cu familia sa în Ucraina, în oraşul Nijîn, unde locuieşte mama sa. Oleksandr nu a avut nicio experienţă anterioară în serviciul militar, dar imediat după ce a început invazia rusă, la 24 februarie, s-a oferit voluntar în batalionul 163 din brigada 119, care apăra regiunea Cernihiv.

În noiembrie, unitatea sa a fost trimisă în oraşul Bahmut, iar la 30 decembrie 2022 a primit o misiune de luptă, în timpul căreia probabil că Maţievski a fost capturat. Abia în februarie trupul lui s-a întors acasă, dar la acel moment nu existau informaţii despre circumstanţele morţii sale. Rezultatele examinării medico-legale se potrivesc cu rănile văzute în înregistrarea video, potrivit presei ucrainene.

Pe 14 februarie, Oleksandr Maţievski a fost înmormântat în cimitirul din Nijîn. Bărbatul are un fiu de 19 ani. Presa ucraineană susţine că filmarea execuţiei lui ar fi fost publicată de ruşi, pentru "a-i umili amintirea". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Soldatul "executat de ruşi" la Bahmut era de fapt moldovean. Zelenski l-a decorat "Erou al Ucrainei". Reacţia Chişinăului