Rușii bogați din Crimeea își vând locuințele de lux de frica soldaților ucraineni. Fără câștiguri pe front, Moscova revine la amenințările nucleare
În timp ce Ucraina pare decisă să-şi recupereze absolut toate teritoriile anexate forţat de Rusia, Moscova avertizează că riscul de război nuclear este enorm. În Crimeea, ruşii au început să-şi vândă proprietăţile de lux şi să se întoarcă acasă după ce Zelenski a anunţat că, din clipa în care trupele ucrainene vor învinge, aceştia vor fi expulzaţi, iar averile le vor fi confiscate. De cealaltă parte, Vladimir Putin spune că orice rus bănuit că s-ar afla sub influenţă occidentală va fi marginalizat şi supravegheat.
De Redactia Observator la 02.12.2022, 13:45Ruşii au continuat bombardamentele asupra infrastructurii civile a Ucrainei, astfel că - în acest moment - şase milioane de oameni sunt condamnaţi să trăiască în întuneric şi frig. Au existat, însă, şi tragedii colaterale. Nouă ucraineni au murit, după ce locuinţele lor au luat foc din cauza unor instalaţii de încălzire improvizate.
Deşi efectele războiului sunt mai mult decât evidente, Kremlinul continuă să susţină că a fost obligat să invadeze Ucraina. De asemenea, Moscova respinge orice acuzaţie de crimă de război şi nu recunoaşte niciun tribunal care va judeca un asemenea proces.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Președinției Ruse: Nu va avea legitimitate, nu îl vom accepta şi îl vom condamna.
Serviciile de securitate ucrainene au remarcat faptul că trupele ruseşti aflate pe teritoriul ţării încep să facă tot felul de manevre suspecte, atât în Lugansk, cât şi în Doneţk.
- Rușii se retrag tactic pe frontul de sud din unele localităţi, nu mai pot apăra zone critice din cauza...
- 13.000 de soldați ucraineni au murit în război, potrivit Kievului. Rusia și Ucraina ar minimiza bilanțul victimelor
- Ucrainenii se plâng că rușii trag cu rachete sovietice pentru "a obosi" sistemul de apărare antiaerian
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Analizăm intențiile ocupanților și pregătim o contra-măsură și mai puternică decât acum.
După o îndelungată ezitare, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare Europeană a decis să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina.
Zbigniew Rau, ministrul polonez de Externe: Planul ruşilor era să reintre în război. Și au făcut-o. Iar atunci când Blitzkrieg-ul nu a funcționat, agresiunea lor a devenit din ce în ce mai brutală, crudă și inumană.
Rusia dă vina pe NATO pentru război
Kremlinul consideră că singura responsabilă pentru acest război este Alianţa Nord-Atlantică.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Președinției Ruse: Alianța încă mai vrea război, alianța mai preferă să lupte până la ultimul ucrainean, alianța încă mai furnizează Ucrainei armele sale, prin urmare, prelungește războiul și complică situația regimului ucrainean.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Nu ar trebui să spuneți că SUA și NATO nu participă la acest război. Participați direct la el și nu doar prin furnizarea de arme, ci și prin antrenarea soldaţilor.
Totuşi, nu toate statele-membre s-au arătat dispuse să livreze arme regimului de la Kiev.
Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul maghiar al Apărării: Ungaria rămâne fermă pe poziţia sa de a nu livra Ucrainei echipamente letale. Facem apel la revenirea la negocieri, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Negocierea salvează vieți. Pacea este soluția.
Moscova nu a ezitat, de altfel, să revină la ameninţările cu armele nucleare.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Nu numai că nu trebuie declanșat un război nuclear, dar orice război este inacceptabil între puterile nucleare. Chiar dacă cineva decide să-l pornească prin mijloace convenționale, riscul ca acesta să devină unul nuclear va fi enorm.
Elon Musk, chemat în Ucraina să vadă ororile războiului cu ochii lui
În războiul din Ucraina se implică, mai nou, şi Elon Musk. Miliardarul a lansat ideea potrivit căreia Kievul ar trebui să lase Crimeea Rusiei, iar teritoriile anexate de Moscova să aibă un statut neutru. Răspunsul lui Volodimir Zelenschi nu a întârziat.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Dacă vrei să înțelegi ce a făcut Rusia aici, vino în Ucraina și vei vedea asta cu ochii tăi. După aceea, ne vei spune cum să punem capăt acestui război, cine a început și când îi putem pune capăt.
Oricum, Moscova este conştientă că nu are trupe destule pentru a face faţă ucrainenilor. Tocmai de aceea, Evgheni Prigojin, sau "Bucătarul lui Putin", aşa cum i se mai spune, cere companiilor ruseşti să dea concedii angajaţilor, pentru a se pregăti alături de gruparea Wagner.