Antena Meniu Search
x

Ucrainenii se plâng că rușii trag cu rachete sovietice pentru "a obosi" sistemul de apărare antiaerian

Rusia foloseşte în prezent în atacurile din Ucraina rachete sovietice cu capacitate nucleară, cărora le scoate focoasele, scopul fiind acela de a "distrage atenţia" şi de a epuiza stocurile apărării antiaeriane ucrainene, a acuzat joi armata Kievului, care a prezentat fragmente din rachete de croazieră X-55 (Kh-55) găsite în vestul ţării, relatează BBC, potrivit news.ro.

de Redactia Observator

la 01.12.2022, 22:05

Rachetele de croazieră X-55 (Kh-55), de fabricaţie sovietică, au fost proiectate pentru uz nuclear. Astfel de rachete sunt lansate acum în Ucraina, pentru a "epuiza sistemul de apărare aeriană al ţării noastre", a declarat un oficial ucrainean, care a precizat că testele efectuate asupra fragmentelor găsite nu au arătat niveluri anormale de radioactivitate, ceea ce înseamnă că le-a fost scoasă încărcătura nucleară. "Acest lucru arată că nu a existat niciun contact (al rachetei) cu elemente nucleare", a spus el.

Experţii militari ucraineni susţin, pe de altă parte, că Rusia şi-ar fi epuizat semnificativ vastul arsenal de rachete după valurile de atacuri masive din ultimele săptămâni asupra infrastructurii critice a Ucrainei. Ca urmare, Moscova ar recurge acum la folosirea unor proiectile care, deşi nu au capacitatea distructivă pentru care au fost proiectate, pot provoca pagube majore.

Un raport al serviciilor de informaţii britanice ajunsese, în noiembrie, la concluzii similare.

La o şedinţă de informare organizată joi în capitala Ucrainei, Mikola Daniliuk, reprezentant al unităţii de cercetare a forţelor armate ucrainene, le-a arătat reporterilor fragmente de rachete de croazieră X-55 (clasificate de NATO sub numele de AS-15) găsite în regiunile Liov şi Hmelniţki la 31 octombrie. El a declarat că proiectilele au fost concepute în perioada sovietică pentru a lovi "ţinte strategice cu coordonate prestabilite".

Pe acelaşi subiect

Şi Marea Britanie a declarat că aceste rachete au fost proiectate "exclusiv ca sistem de atac nuclear"

Racheta Kh-55 a fost proiectată de Uniunea Sovietică în anii 1970 pentru a fi folosită împotriva ţintelor strategice. Ea este destinată în principal să transporte focoase nucleare şi să fie lansată din avioane de bombardament.

Cu toate acestea, suspiciunile sunt că armata rusă a îndepărtat focoasele nucleare de pe rachetele lansate asupra Ucrainei şi le-a înlocuit cu un sistem inert. Chiar şi o rachetă armată cu un focos neexploziv "reprezintă un pericol semnificativ", din cauza energiei cinetice şi a reziduurilor de combustibil, a subliniat Daniliuk. "Acest lucru este evidenţiat de ultimul atac, când o rachetă X-55 a lovit o clădire rezidenţială", a spus el.

Daniliuk a precizat că racheta Kh-55 nu a fost folosită de Rusia în Ucraina înainte de 31 octombrie. El a mai spus că toate rachetele Kh-55 care au fost descoperite pe teritoriul ucrainean aveau numerele de serie şterse.

"Putem afirma că lansarea acestor rachete este menită să distragă atenţia sistemului de apărare aeriană al Ucrainei şi să îl obosească, în timp ce rachetele ruseşti moderne sunt lansate asupra obiectelor de infrastructură critică", a conchis Daniliuk.

Miercuri, în plină reuniune NATO la Bucureşti, o alertă aeriană a fost instituită pentru scurt timp în toată Ucraina, după ce au apărut informaţii potrivit cărora avioane de război ruseşti s-ar pregăti de un nou val de atacuri cu rachete. Alerta a fost ulterior anulată.

Rusia nu a făcut deocamdată niciun comentariu public pe tema rachetelor nucleare folosite fără încărcătură în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii se plâng că rușii trag cu rachete sovietice pentru "a obosi" sistemul de apărare antiaerian