Antena LIVE

Ruşii nu mai pot fugi de mobilizare. Cum forțează Putin şi mai mulți bărbați să lupte în Ucraina

Când Vladimir Putin a anunțat toamna trecută o mobilizare "parţială" pentru războiul din Ucraina, mii de bărbați au fugit din țară sau s-au ascuns. Însă Camera inferioară a parlamentului rus a aprobat marţi noi măsuri dure care vor face aproape imposibil de evitat recrutarea, scrie Washington Post.

De la 12.04.2023, 13:14
Vladimir Putin Profimedia

Legea prevede somații militare trimis electronic cu interdicții de părăsire a țării pentru recruți şi face posibilă mobilizarea în liniște a mii de oameni pentru războiul din Ucraina, chiar dacă Kremlinul neagă planurile pentru o nouă mobilizare. Duma de Stat a aprobat proiectul cu o singură abținere iar acesta urmează să ajungă miercuri la Camera superioară, apoi la Putin pentru aprobarea. Adică, o formalitate.

Conform noilor reguli, somațiile electronice vor fi emise recruților din serviciul militar care este obligatoriu pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, dar pot ajunge şi la rezervişti. Conform legislației ruse, recruții nu pot să fie trimiși în Ucraina, totuși au existat plângeri că în unele cazuri au fost trimiși pe front şi uciși în acțiune. Oficialii ruși au negat că aceste documente electronice de convocare vor fi folosite la mobilizare. 

Ruşii care primesc somaţia electronică nu mai pot părăsi ţara legal 

Rusia va recruta în curând bărbaţi în armată trimiţându-le documente electronice de convocare prin intermediul unui portal online, pe lângă scrisorile tradiţionale, conform unui proiect de lege dezbătut marţi şi care urmăreşte să faciliteze mobilizarea, potrivit Reuters. Deputaţii Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, au adoptat în unanimitate acest text în a doua lectură, cea mai importantă etapă a sistemului legislativ rus. Ordinele de mobilizare erau înmânate până acum din mână în mână, notează pe de altă parte agenţia France Presse.

Pe acelaşi subiect

Peste 300.000 de foşti soldaţi şi ex-recruţi ar fi fost convocaţi de când preşedintele Vladimir Putin a anunţat un proiect de urgenţă anul trecut pentru a sprijini "operaţiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina. În prezent, actele de recrutare în Rusia trebuie predate personal de către biroul local de încorporare în armată sau prin intermediul unui angajator, dar modificările propuse la legislaţie vor conduce la trimiterea actelor de recrutare prin poştă recomandată şi online.

Odată primit documentul electronic, cetăţenilor care nu se vor prezenta la biroul de recrutare al armatei li se va interzice automat să călătorească în străinătate. "Somaţia se consideră primită din momentul în care este plasată în contul personal al unei persoane obligate să efectueze serviciul militar", a declarat Andrei Kartapolov, preşedintele comisiei de apărare a parlamentului, în comentarii la televiziune.

Kremlinul: Proiectul nu are nimic de-a face cu eforturile de mobilizare

După o mobilizare haotică anul trecut, Rusia a acţionat pentru a-şi eficientiza procesul de recrutare a soldaţilor în armată prin digitalizarea înregistrărilor militare, notează Reuters.  Kremlinul a promis că va remedia ceea ce a spus că sunt "greşeli" cu campania sa de mobilizare, după ce bărbaţi care nu erau apţi pentru recrutare din cauza vârstei sau a condiţiei medicale au fost chemaţi să lupte în Ucraina.

Anunţul iniţial de introducere a mobilizării a determinat mii de bărbaţi care au împlinit vârstă de încorporare să fugă anul trecut în străinătate, în timp ce proteste au izbucnit - şi au fost rapid înăbuşite - în mai multe oraşe din Rusia. Oficiali ruşi au negat în mod repetat că planifică un "al doilea val" de mobilizare. Printre altele, Kremlinul a precizat luni, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS, că discuţiile despre "proiectul convocatoarelor digitale" se referă la înregistrările militare şi nu la mobilizare.

Proiectul de lege pentru înfiinţarea unui registru comun al ruşilor eligibili serviciului militar, care ar introduce acte digitale de notificări, nu are nimic de-a face cu eforturile de mobilizare, ci vizează să modernizeze evidenţa militară, a declarat marţi reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Întrebat dacă Kremlinul are vreun sentiment că astfel de schimbări ar putea stârni panică şi un nou val de emigrare, el a spus: "Absolut nu". "Nu are nicio legătură cu eforturile de mobilizare, ci se referă la evidenţa militară. Asta ar trebui explicat şi ar trebui să înţeleagă oamenii. Înregistrarea militară este un lucru cu care cetăţenii ţării noastre au de-a face (...) , în baza Constituţiei, cel puţin o dată în viaţă. Acest sistem ar trebui menţinut la zi şi să poată face faţă cerinţelor vremurilor", a explicat Peskov.

Ți-a plăcut acest articol?

rusia ucraina razboi mobilizare
Întrebarea zilei
Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții....
Useit
Publicat 16.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024