Video Mobilizarea parțială ordonată de Putin pare a fi haotică. Bărbaţi de toate vârstele, bolnavi sau fără nicio experienţă, sunt chemați la arme
Putin ar vrea să anexeze până la sfârşitul lunii cele patru regiuni din Ucraina în care sunt organizate aşa-zisele referendumuri. Votul supravegheat cu arme merge în direcţia aşteptată de Moscova. În schimb, mobilizarea rezerviştilor se dovedeşte un eşec total. Viitorii luptători fug din ţară iar cei care ajung pe front primesc tehnică militară învechită sau chiar nefuncţională.
În Moscova, Sankt Petersburg şi alte zeci de localităţi ruseşti, potenţialii recruţi au ieşit ieri în stradă să îşi strige nemulţumirea. Forţele de ordine au fost însă pe fază şi au oprit violent manifestaţiile.
După pumni, picioare şi lovituri cu bastoanele, aproape 800 de oameni au fost târâţi în dube şi arestaţi. Astăzi, protestele au continuat, doar că, în locul bărbaţilor, femeile au vrut să se facă auzite şi să îşi apere soţii sau rudele.
Fără voie şi siliţi de regimul lui Putin, bărbaţi de toate vârstele, bolnavi sau fără nicio experienţă militară, trebuie să se înroleze în armată. Cei care refuză sau nu se prezintă riscă 10 ani de închisoare.
Momentan, mobilizarea ordonată de Vladimir Putin pare să fi creat un adevărat haos
- Război Rusia - Ucraina, ziua 214 LIVE TEXT. Avertisment dur de la Washington: "Orice utilizare a armelor nucleare...
- Protest la scară naţională împotriva mobilizării, în Rusia: Oamenii acuză că sunt încorporaţi pur şi...
- Rusia a înăsprit pedepsele pentru dezertare sau refuzul de a lupta. Ce riscă militarii care fug de pe frontul din...
Pe reţelele sociale circulă imagini cu armele pe care le primesc soldaţii, iar majoritatea lasă de dorit. De la simple pistoale la puşti automate Kalaşnikov, toate sunt ruginite şi imposibil de încărcat.
Problema de logistică a ajuns şi la urechile liderului rus, iar ministrul adjunct al apărării a fost imediat înlocuit. Generalul Dmitri Bulgakov a fost înlocuit de Mihail Mizintsev, supranumit "măcelarul din Mariupol" pentru că a coordonat asediul şi ocuparea oraşului ucrainean. La Kiev, preşedintele rămâne optimist şi speră să convingă recruţii să se predea, în loc să lupte.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: În primul rând, vei fi tratat într-un mod civilizat. În al doilea rând, nimeni nu va şti circumstanţele în care te-ai predat. Şi, în al treilea rând, dacă îţi va fi frică să te întorci în Rusia şi te opui schimbului, vom găsi o modalitate să rezolvăm asta.
Până să ajungă pe front însă, e cale lungă. Mulţi ruşi au fugit din ţară. Unii dintre ei, în capitala Armeniei, Erevan, unde au protestat faţă de mobilizare. În acest timp, ucrainenii din cele patru regiuni ocupate, continuă să voteze pentru un rezultat care pare să fie deja cunoscut.
În zonele din Ucraina ocupate de ruși nu e chip de refuz la referendum
Oamenilor li se interzice să îşi părăsească localităţile până nu-şi depun votul, sub presiunea unor soldaţi înarmaţi, în urnele plimbate din casă în casă. După ce Duma Rusiei şi Putin îşi vor pune ştampila pe rezultate, noul teritoriu poate fi apărat, în ultimă instanţă, chiar şi cu arme nucleare, susţine Kremlinul.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: Întregul teritoriu al Federaţiei Ruse, care este inclus sau urmează să fie inclus, potrivit Constituţiei, în Federaţia Rusă, se află, fără îndoială, sub protecţia deplină a statului. Este un lucru absolut firesc.
Ucraina a cerut o reuniune urgentă a consiliului de securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe tema referendumurilor ilegale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰