Ruşii si iranienii construiesc o fabrică în Rusia care va produce 6.000 de drone pentru războiul din Ucraina - WSJ
Moscova și Teheranul merg înainte cu planul de a construi o nouă fabrică în Rusia, care ar putea produce cel puțin 6.000 de drone pentru războiul din Ucraina, au declarat oficiali dintr-o țară aliată cu SUA. Potrivit The Wall Street Journal, Rusia şi Iranul leagă tot mai strâns un parteneriat militar care a alarmat Occidentul.
De Redactia Observator la 06.02.2023, 17:14O delegație de înalţi oficiali iranieni a zburat în Rusia la începutul lunii ianuarie pentru a vizita locul viitoarei fabrici și pentru a stabili detaliile proiectului comun. Cele două țări urmăresc să construiască o dronă mai rapidă care ar putea reprezenta o nouă provocare pentru apărarea antiaeriană ucraineană, au spus oficialii citaţi de WSJ.
Teheranul a furnizat deja Moscovei sute de drone pe care le-a folosit pentru a lovi ținte militare și civile din Ucraina. Și administrația Biden a avertizat că Rusia și Iranul derulează un "parteneriat de apărare cu drepturi depline". Casa Albă spune că Moscova antrenează piloți iranieni pentru avioane de luptă rusești şi plănuişete să trimită acele avioane la Teheran până la sfârșitul anului. În decembrie, Casa Albă a avertizat că Moscova și Teheranul vor să construiască o linie comună de producție de drone în Rusia.
Acum, oficialii aliaţi ai SUA, susţin că discuțiile s-au transformat în planuri concrete odată cu vizita de pe 5 ianuarie în orașul rusesc Yelabuga, la aproximativ 1000 de km de Moscova. Delegația iraniană a fost condusă de Generalul Abdollah Mehrabi, un lider din Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice și Ghassem Damavandian, directorul companiei aerospaţiale de stat. Oficialii ruși și iranieni nu au răspuns solicitărilor de a comenta pe marginea subiectului.
Până acum, Iranul a furnizat Rusiei în mare parte așa-numitele drone sinucigașe, cunoscute sub numele de Shahed-136, care conțin o cantitate modestă de explozibili, spun oficialii americani și ucraineni. Rusia a folosit dronele pentru a viza rețeaua electrică a Ucrainei. A încercat să paralizeze furnizarea de energie electrică în timpul iernii și să distrugă moralul populaţiei. Cu timpul, apărarea antiaeriană a Ucrainei a reușit să neutralizeze în mare măsură aceste drone.
- Ayatollahul Ali Khamenei a anunțat o grațiere în masă. Zeci de mii de persoane urmează să fie eliberate din...
- "Toată Ucraina care rămâne sub jugul Kievului va arde". Dmitri Medvedev, mesaj furios pe tema livrărilor de arme...
- Ajutorul militar pe care SUA îl oferă Ucrainei creează noi tensiuni în relația cu Rusia. Kremlinul nu le mai...
Shahed-136 este o dronă care are motoare cu elice, ceea ce o face relativ ușor de observat și de doborât. Ucraina a doborât peste 540 de astfel de drone începând din toamna trecută, potrivit forțelor aeriene ucrainene. Acum, Iranul colaborează cu Rusia pentru a dezvolta un model Shahed-136, care va include un nou motor pentru un zbor mai lung şi mai rapid. Această drona avansată ar urma să fie produsă la noua fabrică. Fabrica nu a fost construită încă, astfel că această dronă nu este o ameninţare imediată pentru Ucraina, unde sunt semne că Rusia va organiza o nouă ofensivă în săptămânile următoare.
Fabrica face parte dintr-un acord de un miliard de dolari semnat de Rusia și Iran, au spus oficialii. În plus Moscova a furnizat Iranului arme occidentale capturate pe câmpul de luptă din Ucraina, pentru ca Teheranul să le studieze tehnologia. SUA au avertizat că Iranul a fost de acord să furnizeze Moscovei rachete balistice, dar până acum, spun oficialii americani și aliați, nu există niciun indiciu că Teheranul ar fi trimis astfel de rachete în Rusia.
Rusia și Iranul continuă să dezvolte legături tot mai strânse pe diverse fronturi. Cele două țări și-au conectat recent sistemele de mesagerie pentru plăți interbancare, deschizând calea pentru ca toate băncile iraniene să facă tranzacții cu creditori ruși. Ambele țări se confruntă cu sancțiuni internaționale dure asupra sistemelor bancare.