Antena Meniu Search
x

Video Ajutorul militar pe care SUA îl oferă Ucrainei creează noi tensiuni în relația cu Rusia. Kremlinul nu le mai permite americanilor să le inspecteze armele nucleare

Ucraina ar urma să primească rachete cu rază mai lungă de acţiune pentru sistemele HIMARS. Armele vor ajuta apărarea ucraineană din est, unde luptele continuă pentru cucerirea oraşului Bahmut. Între timp, Kievul se pregăteşte pentru summitul Ucraina-UE unde se vor discuta perspectivele aderării ţării la blocul comunitar.

de Redactia Observator

la 01.02.2023, 21:29

Vezi și

"Pe linia Bahmut-Soledar, continuă atacurile inamicilor. Încercări continue sinucigaşe de a sparge apărarea şi de a ajunge în apropiere de grupul nostru din Bahmut. Dar linia de apărare rezistă." 

Ruşii au anunţat însă că deja au reuşit să înconjoare oraşul. Contruntările continuă şi  în Vuhledar şi Avdiivka, unde în ultimele 24 de ore au fost schimburi intense de artilerie.  Soldaţii ucraineni au în continuare mare nevoie de arme. Se tem că până în primăvară Rusia va ataca brutal. Toate armele care vin în Ucraina sunt extrem de necesare aici, cât de curând posibil. 

Un nou ajutor militar pentru Ucraina

Ca să susţină efortul militar al Kievului din Donbas, Statele Unite pregătesc un pachet de ajutoare militare de peste două miliarde de dolari. Vor include, în premieră, rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru sistemele HIMARS. Rachetele actuale au o rază de circa 80 de kilometri, iar cele noi vor atinge 150 de kilometri.  Kremlinul a avertizat că aceste rachete vor duce la escaladarea conflictului. 

Pe acelaşi subiect

Un alt motiv de tensiune este Noul Tratat Start, ultimul pilon major de control al armelor nucleare din Rusia şi Statele Unite. În timp ce Washingtonul acuză Moscova că nu permite efectuarea inspecţiilor, ruşii cred că nu e oportun ca armata americană să verifice instalaţiile sale strategice. 

În timp ce aliaţii occidentali continuă să trimită ajutoare în Ucraina, şi Vladimir Putin este asigurat că va primi întăriri, din Belarus. Minskul a introdus deja în serviciul armatei sistemele rusești de rachete balistice Iskander, după ce operatorii săi au fost instruiți în Rusia. Acestea au o rază de până la 500 de kilometri.

Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului: "Dacă fraţii noştri ruşi vor avea nevoie, cu siguranţă vom furniza ajutor, facem asta în cele mai urgente probleme." 

Între timp, Kievul se pregăteşte pentru summitul Ucraina-UE, care va avea loc vineri. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Aşteptăm veştile pentru Ucraina. Ne aşteptăm ca deciziile de la partenerii noştri din Uniunea Europeană să fie în linie cu nivelul de cooperare dintre instituţiile noastre şi UE, precum şi cu progresul nostru." 

Statele membre sunt încă divizate în ceea ce priveşte un proces accelerat de primire a ţării în Uniunea Europeană. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Ajutorul militar pe care SUA îl oferă Ucrainei creează noi tensiuni în relația cu Rusia. Kremlinul nu le mai permite americanilor să le inspecteze armele nucleare