Antena Meniu Search
x

Ayatollahul Ali Khamenei a anunțat o grațiere în masă. Zeci de mii de persoane urmează să fie eliberate din închisori

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei a decis să graţieze "zeci de mii" de deţinuţi, între care doar unele persoane arestate recent în cadrul manifestaţiilor antiguvernamentale, au relatat duminică media oficiale iraniene, citate de Reuters. Manifestanţii arestaţi după moartea în detenţie a tinerei kurde Mahsa Amini, reţinută de poliţie pentru portul nereglementar al vălului islamic în septembrie, nu intră totuşi sub incidenţa acestei graţieri propuse de şeful sistemului judiciar iranian, Gholamhossein Mohseni Ejei, potrivit aceloraşi media.

de Redactia Observator

la 05.02.2023 , 17:49

Ayatollahul Ali Khamenei al Iranului
Ayatollahul Ali Khamenei a anunțat o grațiere în masă. Zeci de mii de persoane urmează să fie eliberate din închisori - Profimedia

Deţinuţii cu cetăţenie dublă şi persoanele condamnate pentru "corupţie pe pământ", acuzaţie pasibilă de pedeapsa capitală, în urma căreia patru protestatari au fost deja executaţi, nu vor fi vizaţi de această graţiere, conform Irna.

De asemenea, deţinuţii urmăriţi penal pentru "spionaj în beneficiul unor forțe străine" - pentru că au fost în relaţie directă cu agenţi străini sau pentru că au comis omor, au provocat răniri cu intenţie, distrugeri sau incendieri de bunuri publice - nu vor beneficia de această graţiere, adaugă televiziunea de stat.

Mii de persoane arestate după protestele din ultimele luni

Articolul continuă după reclamă

Potrivit agenţiei de presă a militanţilor pentru drepturile omului iranieni Hrana, circa 20.000 de persoane au fost arestate de la declanşarea manifestaţiilor, care au dus uneori la violenţe şi au fost însoţite de o represiune sângeroasă din partea forţelor de securitate. Peste 500 de persoane au fost ucise, între care 70 de minori, potrivit organizaţiilor neguvernamentale pentru drepturile omului.

Pe acelaşi subiect

Într-o scrisoare adresată lui Ali Khamenei, Gholamhossein Mohseni Ejei şi-a justificat cererea de graţiere prin faptul că, potrivit lui, "numeroase persoane, în special tineri, au comis acţiuni rele şi crime din cauza îndoctrinării şi propagandei inamicului".

"Planurile inamicilor străini şi ale curentelor contrarevoluţionare au eşuat, mulţi dintre aceşti tineri regretându-şi acţiunile", adaugă şeful puterii judiciare, în timp ce intensitatea manifestaţiilor s-a diminuat mult.

Ghidul suprem iranian, ţintă directă a numeroşi protestatari, a aprobat cererea de graţiere cu ocazia aniversării Revoluţiei islamice din 1979. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a părut exagerată reacţia publicului la momentul Babasha de la concertul Coldplay?
Observator » Stiri externe » Ayatollahul Ali Khamenei a anunțat o grațiere în masă. Zeci de mii de persoane urmează să fie eliberate din închisori