Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii trag acum cu rachete care eliberează în zbor ţinte false: "Am văzut cu ochii noştri". Ucraina NU mai are muniţie antiaeriană

Război în Ucraina. Apărarea antiaeriană a Ucrainei mai are muniţii doar pentru respingerea unui număr mic de atacuri ruseşti ample şi îşi poate completa stocurile doar cu ajutor occidental, a declarat miercuri generalul ucrainean Serhi Naev. Mai nou, ruşii au început să tragă acum cu rachete care eliberează în zbor ţinte false ca să nu fie doborâte. 

De la 04.01.2024, 13:57
WhatsApp
Vezi și:

"În situaţia actuală, în ceea ce priveşte sistemele mobile de apărare antiaeriană, muniţiile (...) ajung pentru a rezista următoarelor atacuri puternice", a răspuns el la întrebările agenţiei, cu ocazia unei şedinţe cu alţi militari, lângă Kiev.

Ucrainenii susţin că în prezent reuşesc să doboare majoritatea rachetelor şi dronelor lansate de ruşi, însă în ultimele zile au avut loc tot mai multe astfel de atacuri, care au făcut numeroase victime; vineri, şi-au pierdut viaţa în urma loviturilor ruse circa 50 de oameni, din care 30 la Kiev, iar marţi s-a raportat moartea a încă cinci civili şi rănirea câtorva sute.

"Pe termen mediu şi scurt, avem bineînţeles nevoie de ajutorul ţărilor occidentale pentru a reface stocurile de rachete", a arătat generalul Naev, care are în subordine şi unităţile antiaeriene din zona capitalei. El consideră că prioritatea este "să obţinem mai multe muniţii", deoarece forţele ruse "doresc într-adevăr să epuizeze sistemul de apărare antiaeriană".

Unităţile ucrainene respective sunt dotate cu sisteme mobile, nu cu echipamente mai avansate cum sunt sistemele americane Patriot, care pot doborî rachetele supersonice ruseşti Kinjal. "Desigur, ne-am dori mai multe rachete pentru Patriot şi sistemele respective", a spus Naev.

Pe acelaşi subiect

Ruşii au tras cu 500 de drone şi rachete doar în 5 zile

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că din 29 decembrie anul trecut Rusia a lansat împotriva Ucrainei aproape 300 de rachete şi 200 de drone Shahed, încărcate cu explozivi. Ultimele două valuri masive de atacuri i-au determinat pe liderii ucraineni să ceară Occidentului mai multe ajutoare.

Generalul Naev i-a decorat pe soldaţii din forţele antiaeriene, arătând că la atacul de marţi eficienţa defensivei a fost de "aproximativ 90%" şi "niciun alt sistem de apărare antiaeriană din lume nu poate prezenta astfel de rezultate, mai ales în luptă cu Rusia". El a susţinut că sporirea eficienţei este obiectivul pentru care "acţionăm 24 de ore din 24, şapte zile din şapte". "Fiecare cetăţean ucrainean trebuie să fie convins că autorităţile militare fac tot ce pot pentru a-i asigura liniştea", a insistat el.

Locatarii unui imobil distrus de ultimele lovituri aeriene asupra Kievului şi-au exprimat însă faţă de AFP furia că apărarea ucraineană nu a reuşit să le salveze locuinţele.

Un soldat identificat de AFP doar cu prenumele Roman a relatat cum a doborât marţi două rachete de croazieră cu ajutorul unui tun antiaerian ZU-23. El foloseşte şi un lansator de rachete portabil Stinger, produs în SUA. "Acum avem de lucru mai des", a spus el, recunoscând că marţi a fost o zi "grea", mai ales că şi familia sa se află în capitală. "Soţia şi copilul meu dorm acasă, la Kiev. Înţeleg (...) că am de lucru".

Ruşii trag acum rachete care eliberează în zbor ţinte false

Marţi, Roman doborât mai întâi o rachetă cu lansatorul Stinger, iar "după şase minute, a doua rachetă a trecut pe deasupra noastră". "Băieţii din unitatea noastră au folosit ZU-23 împotriva celei de-a doua rachete, de asemenea cu precizie", a adăugat el.

Militarul afirmă însă că Rusia şi-a schimbat recent tactica. "Ruşii trag acum rachete care eliberează în zbor ţinte false, cum sunt cele de pe avioane sau elicoptere. Înainte nu se întâmpla asta (...) şi este o problemă pentru Stinger, care foloseşte un sistem de ochire cu infraroşii." Ţintele false sunt mult mai fierbinţi decât gazele de eşapament ale rachetelor şi pot deruta sistemele defensive.

"Am auzit despre asta acum vreo lună, iar acum am văzut cu ochii noştri", a mai spus Roman. Din fericire - susţine el - în atacul de marţi, 2 ianuarie, ţintele false nu au funcţionat, relatează AFP. 

Un video publicat pe Telegram pe 29 decembrie arată o rachetă rusească KH-101 modernizată, în zbor deasupra Ucrainei, în timp ce eliberează ţinte false (sau decoy flares) pentru a evita să fie doborâtă.

În trecut au fost fotografiate rămăşiţe de rachetă KH-101 modernizate în mod similar cu astfel de ţintele false, dar momentul în care ele sunt lansate în zbor nu a fost surprins în imagini. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025