Antena Meniu Search
x

Video Atacurile rusești asupra Ucrainei s-au soldat cu 5 morți și peste 100 de răniți într-o singură zi. Forțele Kievului susțin că au interceptat 10 rachete hipersonice

Rusia continuă atacurile masive asupra Ucrainei. Cinci oameni au murit ieri şi alţi 100 au fost răniţi după ce două dintre cele mai mai mari oraşe ale ţării au devenit ţinta bombardamentelor. Numai în capitală, patru oameni şi-au pierdut viaţa, a anunţat Volodimir Zelenski. Forţele aeriene susţin că au doborât mai multe rachete, printre care şi 10 rachete hipersonice. Între timp, Turcia nu va permite ca două nave britanice "vânătoare de mine" să treacă prin apele sale în drum spre Marea Neagră pentru a fi folosite de Ucraina.

de Redactia Observator

la 03.01.2024, 08:06

Turcia a anunţat marţi că nu va permite tranzitarea Bosforului către Marea Neagră a celor două dragoare de mine pe care armata britanică le-a oferit Ucrainei, întrucât trecerea acestor nave contravine Convenţiei de la Montreux, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

După ce Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, Turcia a decis ca, în virtutea Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936, să nu permită trecerea prin Bosfor a navelor militare care nu-şi au baza la Marea Neagră.

Regatul Unit a anunţat luna trecută că va transfera către Ucraina două nave specializate în identificarea şi neutralizarea minelor maritime, pentru a ajuta armata ucraineană în desfăşurarea operaţiunilor militare navale în războiul cu Rusia.

Dar Turcia şi-a informat aliaţii din NATO că, atât timp cât continuă războiul în Ucraina, nu va autoriza cele două dragoare de mine să tranziteze strâmtorile Bosfor şi Dardanele, precizează un comunicat emis de preşedinţia de la Ankara. Turcia a implementat imparţial şi riguros Convenţia de la Montreux pentru a preveni escaladarea în Marea Neagră, se arată în acelaşi comunicat, care dezminte "zvonurile apărute în unele mass-media" conform cărora ar fi autorizat trecerea celor două nave.

Pe acelaşi subiect

Turcia "a considerat imediat drept "război" operaţiunea militară specială a Rusiei împotriva Ucrainei", prin urmare, conform prevederilor Convenţiei de la Montreux, "a închis strâmtorile pentru navele militare ale celor două părţi aflate în război (Rusia şi Ucraina)", argumentează preşedinţia turcă.

Prevederile Convenţiei de la Montreux

Conform respectivei convenţii, navele militare ale părţilor nebeligerate pot tranzita strâmtoarea chiar şi pe timp de război, dar aceeaşi convenţie oferă Turciei posibilitatea de a avea ultimul cuvânt şi de a refuza autorizarea trecerii oricărei nave dacă estimează că există un risc ca această ţară să fie atrasă în război.

Cele două dragoare de mine - din clasa Sandown - donate Ucrainei de către Regatul Unit sunt nave relativ mici, având 52 de metri lungime, 10,5 metri lăţime şi un pescaj de 2,3 metri. Aceste dimensiuni se încadrează în cele autorizate pentru navigaţia pe canalul Rhin-Mein-Dunăre pentru a fi astfel transportate pe Dunăre până la Marea Neagră, dar înălţimea lor nu permite trecerea pe sub podurile acestei căi navigabile.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă să menţină relaţii echilibrate cu Kievul şi Moscova în timp ce continuă războiul în Ucraina. Totuşi, Turcia a provocat iritarea Rusiei după ce, în urma unei vizite efectuate la Istanbul de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a predat în luna iulie Kievului comandanţi ai batalionului ucrainean Azov luaţi prizonieri de armata rusă. Aceşti prizonieri ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului, în virtutea unui acord tripartit încheiat între Ankara, Kiev şi Moscova, prin care aceasta din urmă a acceptat eliberarea lor din detenţie. Rusia şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de livrarea unor drone turceşti Bayraktar către Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Atacurile rusești asupra Ucrainei s-au soldat cu 5 morți și peste 100 de răniți într-o singură zi. Forțele Kievului susțin că au interceptat 10 rachete hipersonice