S-a supărat Zelenski pe americani? Şi-a anulat în ultimul moment intervenţia în faţa Congresului SUA. Ucraina "riscă" să piardă războiul cu Rusia
Război în Ucraina. Volodimir Zelenski şi-a anulat marţi intervenţia prevăzută în faţa Congresului SUA din cauza unui eveniment "de ultim moment", a anunţat liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer. Acesta nu a explicat şi de ce preşedintele ucraineana luat această decizie. Episodul are loc după ce un oficial ucrainean a avertizat că Ucraina este în pericol de a pierde războiul dacă SUA nu aprobă ajutor militar suplimentar. Senatorii republicani au ameninţat că nu vor vota pachetul de ajutor de peste 100 de miliarde de dolari, dacă proiectul nu include schimbări majore în politica imigraţiei.
De Redactia Observator la 06.12.2023, 11:18Preşedintele ucrainean urma să se adreseze virtual Congresului american, sperând să obţină deblocarea unui nou pachet de ajutor foarte dezbătut, dar crucial pentru Ucraina aflată în război. Administraţia preşedintelui Joe Biden a cerut în luna octombrie Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanţa planuri ambiţioase pentru Ucraina, Israel şi securitatea frontierelor americane.
"Zelenski nu poate ajunge la briefingul nostru la 15:00, a intervenit ceva în ultimul moment", a declarat presei liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, fără a oferi mai multe detalii. Democratul nu a explicat de ce Zelenski a anulat intervenţia.
Unii jurnalişti americani au speculat că Zelenski a fost informat că republicanii din Senat, unde sunt minoritari, nu vor vota pachetul de ajutor militar pentru Ucraina. Ulterior, liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, a declarat că le-a cereut senatorilor republicani să voteze împotriva proiectului care prevede ajutor militar pentru Ucraina şi Israel, insistând ca ajutorul să fie condiţionat de îmbunătățirea securității la frontierele SUA, potrivit ABC News.
Chuck Schumer a stabilit pentru miercuri un vot procedural cheie cu privire la un proiect care nu include măsuri pentru întărirea securităţii la graniţele SUA. El i-a acuzat pe republicani că blochează ajutorul militar pentru Ucraina din cauza solicitărilor de modificare a politicilor de frontieră.
- Ce greşeli au comis ucrainenii şi americanii când au planificat contraofensiva, deşi au simulat opt mari...
- Ruşii pretind că au cucerit oraşul Mariinka din Doneţk, au ridicat steagul victoriei sovietice peste ruine:...
- Avertisment sumbru. SUA rămân fără bani pentru a înarma Ucraina: Fără arme americane, creşte probabilitatea...
- Şeful NATO avertizează că trebuie să ne pregătim de vești proaste de pe frontul din Ucraina în perioada...
Rustem Umierov, ministrul Apărării din Ucrainei, a explicat ulterior într-un interviu pentru Fox News că Volodimir Zelenski nu a putut vorbi în faţa Congresului din cauza războiului din Ucraina și a situației în continuă schimbare, fără a da mai multe detalii. "Este război, așa că situația se poate schimba oricând. Dar, cred, că președintele Zelenski ar aprecia oportunitatea și ar face-o ori de câte ori ar fi posibil în viitore."
Andrii Ermak: Risc mare ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia
Șeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Ermak, a declarat marți că există "un risc mare" ca ţara sa să piardă războiul cu Rusia dacă rămâne fără sprijinul SUA. "Va fi dificil să rămâi în aceași poziții și ca oamenii să supraviețuiască cu adevărat", a spus el, într-un discurs la Institutul American pentru Pace din Washington DC.
Secretarul de stat Antony Blinken și alți oficiali de la Casa Albă au fost trimiși la Capitol Hill pentru a face lobby pe lângă parlamentari ca să aprobe ajutorul pentru Ucraina, scrie presa americană.
Washingtonul este cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Kiev, după ce a acordat zeci de miliarde de dolari de la invazia rusă, în februarie 2022. Dar promisiunea preşedintelui democrat Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina se află în pericol, un scenariu catastrofal pentru Kiev, a cărui contraofensivă, dezamăgitoare, nu a adus recuperările teritoriale sperate.
Congresul american, care a aprobat până acum importante pachete de ajutor militar, umanitar şi macroeconomic pentru Kiev, este format din două camere. În Camera Reprezentanţilor, dominată de conservatori, aleşi de dreapta cer încetarea imediată a ajutorului pentru Kiev, în timp ce în Senat, cu majoritate democrată, opoziţia republicană este mai degrabă în favoarea susţinerii Ucrainei.
Casa Albă a avertizat că în 3 săptămâni rămâne fără bani pentru a ajuta Ucraina
Directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni, într-o scrisoare adresată preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi altor lideri ai Congresului, că Statele Unite sunt în criză de timp şi de bani pentru a ajuta Ucraina.
"Vreau să fiu clară: fără o acţiune a Congresului, până la sfârşitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziţiona mai multe arme şi echipamente pentru Ucraina şi pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane", a scris ea. "Nu există o baghetă magică pentru fonduri disponibile, ca să facem faţă acestui moment. Am rămas fără bani - şi aproape fără timp", a avertizat ea.
Ea a mai atras atenţia că un eșec al Congresului de a aproba ajutor militar pentru Ucraina până la sfârșitul anului ar însemna "împuşcarea Ucrainei în genunchi".
Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a dat luni de înţeles că respinge ultimele solicitări de a oferi alte zeci de miliarde de dolari Ucrainei. "Administrația Biden nu a reușit să abordeze în mod substanțial niciuna dintre preocupările mele legitime cu privire la lipsa unei strategii clare în Ucraina, a unei căi de rezolvare a conflictului sau a unui plan pentru o asigurare adecvată a răspunderii pentru ajutorul oferit de contribuabilii americani." a scris el pe rețelele de socializare.
Zelenski urmează să participe miercuri la teleconferinţa liderilor G7
Volodimir Zelenski urmează să participe miercuri la începutul unei teleconferinţe între liderii ţărilor din G7, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno. Această teleconferinţă va avea loc sub egida premierului japonez Fumio Kishida, a explicat purtătorul de cuvânt, întrucât Japonia deţine în acest an preşedinţia prin rotaţie a G7. Preşedintele "Zelenski va participa la începutul" acestui summit online, a precizat el.
Cu această ocazie, liderii G7 vor "discuta subiecte importante pentru comunitatea internaţională, cum ar fi situaţiile din Ucraina şi Orientul Mijlociu" şi, de asemenea, vor avea un schimb de opinii despre inteligenţa artificială, a adăugat Hirokazu Matsuno.