Avertisment sumbru. SUA rămân fără bani pentru a înarma Ucraina: Fără arme americane, creşte probabilitatea ca Rusia să câştige
Război în Ucraina. Casa Albă a emis un avertisment că Statele Unite vor rămâne până la sfârșitul anului fără fonduri pentru a ajuta militar Ucraina. "Nu mai avem bani şi aproape că nu mai avem timp", a transmis Shalanda Young.
Directoarea pentru buget a Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat într-o scrisoare adresată luni preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi altor lideri din Congres că Statele Unite sunt pe cale să rămână fără bani pentru a ajuta Ucraina să ducă războiul cu Rusia.
În luna octombrie, administraţia preşedintelui Joe Biden a cerut Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanţa planuri ambiţioase consacrate Ucrainei, Israelului şi securităţii frontierelor SUA. Dar adoptarea proiectului a intrat în impas. Alocarea de fonduri pentru Ucraina este pusă la îndoială de unii aleşi cu orientare de dreapta, în condiţiile în care republicanii controlează Camera Reprezentanţilor.
Shalanda Young a adăugat în scrisoarea făcută publică de Casa Albă că tăierea finanţării şi a livrărilor de arme către Ucraina ar creşte probabilitatea unei victorii a Rusiei.
"Vreau să fie clar: fără acţiune din partea Congresului, până la finele anului vom rămâne fără resurse pentru procurarea de arme şi echipamente suplimentare pentru Ucraina şi pentru furnizarea de echipamente din stocurile armatei SUA. Nu avem la dispoziţie o soluţie magică de finanţare în acest moment. Nu mai avem bani şi aproape că nu mai avem timp", a scris responsabila SUA.
- Ucraina: Barbarii ruși execută doi soldați ucraineni după ce s-au predat, la Avdiivka. VIDEO cu presupusul moment
- Şeful NATO avertizează că trebuie să ne pregătim de vești proaste de pe frontul din Ucraina în perioada...
- Putin ordonă armatei ruse să crească numărul militarilor cu 170.000 până la un total de 1,32 milioane
- Primarul Kievului îl atacă pe Zelenski şi cere sinceritate cu privire la situaţia de pe front: "Plăteşte pentru...
Unii parlamentari - în special în Senat, unde sprijinul pentru Ucraina este mai puternic - încearcă să negocieze un acord bipartizan care să conțină şi ajutor pentru Kiev. Însă chiar dacă se va ajunge la un acord în Senat, nu este clar dacă acesta poate trece de Camera Reprezentanţilor, al cărei nou speaker, Mike Johnson, s-a arătat sceptic cu privire la finanțarea Ucrainei.
Casa Albă: Fără arme americane, Rusia va câştiga
"Oprirea fluxului de arme și echipamente americane va împuşca Ucraina în genunchi pe câmpul de luptă, nu doar că va pune în pericol câştigurile pe care le-a obținut, ci va crește probabilitatea victoriilor militare rusești", a mai spus Young. "Deja, pachetele noastre de asistență în materie de securitate au devenit mai mici şi mai limitate ... şi chiar dacă aliații noștri din întreaga lume au făcut mai multe eforturi, sprijinul SUA este esențial și nu poate fi replicat de alții", a adăugat ea.
Avertismentul de la Casa Albă vine în timp ce statele UE nu s-au înţeles încă să ajungă la un acord prin care să trimită 50 de miliarde de euro în Ucraina, ajutor economic.
Ucraina are nevoie și de sprijin economic, pe lângă cel militar. "Dacă economia Ucrainei se prăbușește, nu vor putea continua să lupte, punct", a scris Young. "Putin înțelege bine acest lucru, motiv pentru care Rusia a făcut din distrugerea economiei Ucrainei centrul strategiei sale, asta se vede din atacurile împotriva exporturilor de cereale ale Ucrainei și a infrastructurii energetice", a adăugat ea.
Ajutor de 111 miliarde de dolari pentru Kiev, de la începutul războiului
Young a mai argumentat că banii pentru Ucraina ar aduce şi beneficii economiei SUA. De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, în februarie 2022, Washingtonul a aprobat un ajutor de 111 miliarde de dolari pentru Kiev.
"Deși nu putem prezice cu exactitate ce companii americane vor primi contracte noi, știm că banii vor fi folosiţi pentru capacități avansate de apărare împotriva atacurilor asupra civililor din Israel și Ucraina, de exemplu, sisteme de apărare antiaeriană construite în Alabama, Texas, și Georgia și subcomponente importante provenite din aproape toate cele 50 de state", a spus ea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰