Antena LIVE

Curs valutar

Scandal politic uriaş în Franţa. Parlamentul a adoptat o lege anti-imigrație dură, care prevede tăierea ajutoarelor sociale. Război în partidul lui Macron

Scandal politic uriaş în Franţa. Senatul francez şi Adunarea Naţională au adoptat marţi seara cu majoritate de voturi un controversat proiect de lege privind controlul imigraţiei care prevede reducerea ajutoarelor sociale pentru migranţi și reguli mai dure de obținere a cetățeniei, inclusiv pentru copii. Pachetul, lăudat de extrema dreaptă, a creat scandal în partidul președintelui Macron. Ministrul Sănătăţii, Aurélien Rousseau, şi-a anunţat demisia. 

De la 20.12.2023, 13:14
WhatsApp
Scandal politic uriaş în Franţa. Parlamentul a adoptat o lege anti-imigrație dură, care prevede tăierea ajutoarelor sociale. Război în partidul lui Macron Profimedia

Marţi seara târziu, deputaţii francezi au aprobat un proiect de lege contestat care înăspreşte regulile pentru imigranţi. Proiectul de lege, un compromis la care au ajuns partidul lui Macron şi opoziţia conservatoare, ilustrează direcţia de dreapta pe care politica o ia în cea mai mare parte a Europei, în timp ce guvernele încearcă să respingă ascensiunea extremei drepte prin înăsprirea reglementărilor privind imigraţia, scrie Reuters. Unele voci susţin că este victorie politică a lui Macron, deşi a divizat partidul președintelui, altele spun că este o înfrângere strategică.

"Astăzi, sunt necesare măsuri stricte", a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin după votul din camera inferioară a parlanmentului francez. "Nu prin faptul că vă ţineţi de nas în centrul Parisului puteţi rezolva problemele francezilor din restul ţării", a adăugat el. Ministrul şi-a exprimat uşurarea că proiectul de lege a trecut cu voturile coaliţiei sale centriste şi ale conservatorilor, fără să se bazeze pe susţinerea - surprinzătoare - a parlamentarilor de extremă dreapta, al căror sprijin a provocat jenă în tabăra prezidenţială.

Ce prevede controversatul proiect de lege privind controlul imigraţiei

Guvernul francez spusese iniţial că aceasta va fi o legislaţie de tip "stick and carrot" (sancţiuni şi beneficii - n.r.), care va facilita obţinerea unui permis de şedere pentru migranţii care lucrează în sectoare cu deficit de forţă de muncă, dar va facilita totodată expulzarea migranţilor ilegali. Cu toate acestea, pentru a obţine sprijin din partea dreptei, guvernul a fost de acord să atenueze măsurile privind permisele de rezidenţă, amânând în acelaşi timp cu câţiva ani accesul imigranţilor la ajutoarele sociale - inclusiv la ajutoarele pentru copii şi la alocaţiile pentru locuinţe.

Pe acelaşi subiect

Francezii se mândresc de mult timp cu unul dintre cele mai generoase sisteme de asistenţă socială din lume, acordând plăţi chiar şi rezidenţilor străini, ajutându-i să plătească chiria sau să aibă grijă de copiii lor cu contribuţii lunare de până la câteva sute de euro, în funcţie de venituri. Extrema dreaptă şi, mai recent, conservatorii, au susţinut că acestea ar trebui să fie rezervate doar pentru francezi. Acordul convenit marţi întârzie cu cinci ani accesul la ajutoarele pentru locuinţe destinate imigranţilor şomeri din afara UE.

Legea introduce, de asemenea, cote de migraţie, îngreunează obţinerea cetăţeniei franceze de către copiii imigranţilor şi prevede că persoanele cu dublă cetăţenie condamnaţi pentru infracţiuni grave împotriva poliţiei ar putea pierde cetăţenia franceză.

Acordul, negociat de o comisie specială formată din şapte senatori şi şapte deputaţi şi aprobat ulterior de ambele camere, a fost iniţial o veste bună pentru Macron, care făcuse din proiectul de lege privind migraţia un punct-cheie al celui de-al doilea mandat al său, dar la care, altfel, ar fi fost nevoit să renunţe. 

Ministrul Sănătăţii şi-a anunţat demisia

Ministrul Sănătăţii din Franţa, Aurélien Rousseau, ostil faţă de noua lege privind migraţia, şi-a anunţat marţi plecarea din executiv printr-o scrisoare scrie Le Figaro iar miercuri şi-a confimat intenţiile pentru Le Monde.

Gestul său întăreşte faliile care au apărut în tabăra prezidenţială după ce guvernul a făcut o serie de concesii dreptei pentru a ajunge la un acord asupra acestui proiect de lege, devenit unul dintre cele mai importante ale celui de-al doilea mandat de cinci ani al preşedintelui Emmanuel Macron. Este, de asemenea, unul care a creat cele mai mari dezbinări politice: 62 dintre cei 251 de deputaţi ai majorităţii nu au votat marţi seara.

Legea, votată de extrema dreaptă

Cu doar şase luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, în care imigraţia va fi o temă esenţială, legea adoptată ar putea, însă, să îi aducă beneficii electorale şi lui Marine Le Pen care, simţind oportunitatea politică, a numit proiectul de lege remaniat "o mare victorie ideologică" pentru partidul său de extremă dreapta. Ea a surprins guvernul anunţând că partidul său va vota pentru proiectul de lege, provocând un imens inconfort aripii de stânga a partidului lui Macron, care consideră că este neplăcut să voteze la unison cu extrema dreaptă.

Unul dintre cei mai vocali reprezentanţi ai aripii de stânga a lui Macron din parlament, Sacha Houlie, a votat împotriva proiectului de lege, a declarat anturajul său pentru Reuters. În cele din urmă, 20 de membri ai partidului Renaissance al lui Macron au votat împotriva proiectului de lege, 17 s-au abţinut şi 131 au votat pentru.

 Este posibil ca mai mulți miniștri să demisioneze

Speculaţiile privind demisii în cazul în care votul trece au început să circule în presa franceză chiar înainte de vot. Partidul conservator Les Republicains, care de-a lungul anilor şi-a înăsprit discursul, fiind mai aproape de cel al extremei drepte, a revendicat, de asemenea, victoria, spunând că proiectul de lege era în esenţă al lor.

Macron şi-a câştigat cele două mandate prezidenţiale din 2017 şi 2022, pentru că alegătorii s-au mobilizat în favoarea sa pentru a-i interzice lui Marine Le Pen să câştige, iar parlamentarii de stânga au declarat că proiectul de lege refăcut privind migraţia a fost o trădare a promisiunilor făcute de a respinge ideile extremei drepte. Rebelii din partidul lui Macron ar putea slăbi şi mai mult poziţia acestuia în parlament şi ar putea complica restul mandatului său.

Premierul Elisabeth Borne a declarat în parlament că proiectul de lege "va face sistemul mai eficient, deoarece va simplifica drastic procedurile de procesare a cererilor de azil, (şi) deoarece va face posibilă expulzarea mai rapidă a străinilor infractori sau radicalizaţi".

Şi alte guverne din Europa optează pentru politici mai dure în materie de migraţie. Premierul britanic Rishi Sunak a declarat sâmbătă că va face presiuni pentru reforme globale ale sistemului de azil, avertizând că ameninţarea numărului tot mai mare de refugiaţi ar putea copleşi anumite părţi ale Europei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

franta lege migranti
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025