Secretarul de stat american Antony Blinken laudă România la Bucureşti: "SUA nu îşi puteau dori un aliat mai marcant şi mai angajat"
România, aliat de preţ al statelor unite. Şeful diplomaţiei americane a făcut un tur de forţă înainte de ministeriala NATO şi a discutat cu toţi liderii de la Bucureşti. Cu războiul la graniţă, România este centrul NATO în aceste zile şi un important partener în alianţă. Aici s-au decis următorii paşi pentru ajutorarea Ucrainei.
De Redactia Observator la 29.11.2022, 19:32- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: "E o plăcere să mă întorc la Bucureşti după 25 de ani. SUA nu pot să îşi dorească un aliat mai marcant şi angajat ca România, o ţară care găzduieşte mii de militari americani şi NATO în bazele aeriene şi navale în serviciul alianței NATO."
Întâlnirile de o importanţă crucială au debutat într-o atmosferă relaxată. De la Bucureşti, însă, greii alianţei transmit mesaje de forţă: NATO va face scut în faţa ameninţărilor de la graniţă. La Cotroceni, şeful diplomaţiei americane s-a întâlnit cu preşedintele Iohannis, apoi cu premierul Ciucă şi cu ministrul afacerilor externe.
Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României: "Cerem demult prezenţa mai mare a NATO şi SUA aici. Acum avem o prezenţă foarte solidă a NATO şi SUA în România."
Iar secretarul general al NATO a avut o poziţie fără echivoc în ce priveşte războiul din Ucraina.
- Stoltenberg: NATO nu e parte din conflict, dar vom susţine Ucraina cât timp va fi necesar. Apărăm fiecare cm de...
- Rușii ar pregăti o nouă lovitură masivă cu rachete asupra Ucrainei, un "mesaj" pentru summitul NATO din România
- "Putin încearcă să folosească iarna ca o armă de război". Şeful NATO dă asigurări că nu va opri ajutorul...
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Dacă îl lăsăm pe Putin să câştige, cu toţii vom plăti un preţ mult mai mare, mulţi ani de acum încolo. Va fi tentat să folosească o forţa mult mai mare."
Ministrul de externe al Ucrainei, prezent la întâlnirea NATO de la București
În premieră, la Bucureşti, la o întâlnire NATO participă şi ministrul de externe al Ucrainei, dar şi din Republica Moldova. Însă separat de discuţiilor diplomaţiei nord-atlantice după ce Ungaria s-a opus.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Am agreat să lucrăm îndeaproape cu Ucraina pentru că ce am văzut este că sprijinul nostru face o diferenţă uriaşă pe front în fiecare zi."
Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei: "Avem nevoie de apărare aeriană, Hawks, rachete Patriot şi avem nevoie de transformatoare. Dacă avem transformatoare şi generatoare putem să restabilim sistemul energetic şi să oferim populaţiei condiţii decente."
România dă un semnal şi pentru ţările din regiune care nu sunt în Uniunea Europeană şi nici în NATO.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Credem că ușa NATO trebuie să rămână deschisă în viitor și altor parteneri, inclusiv Ucraina și Georgia, așa cum a fost decis la Summitul de la București, în 2008, chiar în această clădire."
Mâine, ministeriala NATO se încheie şi se vor anunţa deciziile.