Antena Meniu Search
x

Video Prima reuniune a NATO în flancul estic, după izbucnirea războiului din Ucraina. Temele cruciale care vor fi discutate de liderii alianţei la Bucureşti

De astăzi, România este capitala NATO pentru trei zile! Șeful Alianţei Nord-Atlantice și liderul diplomației americane au venit la București, la reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO. Împreună cu 75 de miniştri, diplomaţi şi experţi, vor stabili următoarele mişcări politico-militare ale alianţei, în funcţiile de mutările lui Putin pe tabla de şah a războiului din Ucraina. De la începutul conflictului de acolo, aceasta este prima reuniune a miniştrilor de externe NATO organizată într-o ţară membră.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 28.11.2022, 19:37

Vezi și

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns la Bucureşti în jurul orei 13, cu o aeronavă TAROM escortată de avioane de luptă F16. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, le-a mulţumit public, pe Twitter, militarilor români pentru această misiune de gradul zero. La fel şi secretarul general al alianţei care a fost fotografiat când îi saluta pe piloţii români. Secretarul de stat american Antony Blinken l-a urmat după câteva ore. 

Pentru cei mai importanţi participanţi la reuniunea NATO de la Bucureşti, serviciile secrete au format trasee de securitate speciale, de la aeroporturile Otopeni şi Băneasa până în punctele unde cei doi vor avea întâlniri oficiale: Guvern, Palatul Cotroceni, Cercul Militar, Palatul Regal, Ministerul de Externe şi Parlament.

Bianca Iacob, reporter Observator: Centrul NATO se mută la Palatul Parlamentului. Aici vor avea loc discuţiile miniştrilor de Externe. Holul de la Camera Deputaţilor a fost transformat în sală pentru presă.

Devenit "creierul" NATO pentru trei zile, Bucureştiul a făcut pregătiri speciale. Steagurile României şi ale Alianţei Nord-Atlantice flutură pe tot traseul pe care vor merge oficialii. Arcul de Triumf este iluminat noaptea de un proiector albastru, culoarea steagului NATO, iar pe ecranele din autobuzele rulează mesaje în care numele României este asociat cu al aliaţilor. 

Pe acelaşi subiect

Delegaţii oficiale formate din miniştri de externe din 30 de ţări membre NATO au aterizat într-o Capitală împânzită de de sute de trupe speciale, de la lunetişti pe acoperişuri, până la poliţişti şi jandarmi la sol. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Măsurile de securitate sunt de grad 0. Circulaţia este oprită atunci când trece coloana oficială, preţ de câteva secunde.

Reuniunea NATO are puncte fierbinţi pe lista de discuţii

Reuniunea NATO are puncte fierbinţi pe lista de discuţii. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Ministeriala NATO este prima reuniune a alianţei în flancul estic, după izbucnirea războiului din Ucraina.

Avem conflictul la graniţă, deci România va fi interesată de garanţii suplimentare şi de aplicarea celor confirmate la summitul de la Madrid din vara acestui an. 

Cele mai importante teme discutate timp de 3 zile vor fi pe teme energetice. Cum reuşim aici, în estul Europei, să susţinem criza energetică din Ucraina şi Moldova. 

A doua temă se referă la susţinerea militară a Ucrainei. Acţiunile Chinei în toată această perioadă nu sunt nici ele evitate de pe listă. Nu în ultimul rând Marea Neagră şi o prezenţă solidă a navelor NATO aici interesează România.

Pentru prima oară, la o reuniune NATO au fost invitaţi şi miniştri de Externe din ţările partenere: Bosnia, Georgia, Ucraina, Finlanda, Suedia şi Republica Moldova. Are loc şi Întânirea Liderilor de la Munchen. Aici 75 de specialişti în securitate din întreaga lume, foşti miniştri de externe sau analişti vor discuta şi identifica soluţii pentru problemele geo-strategice din zonă.

Christoph Heusgen, diplomat german: Îl avem lângă noi şi pe premierul Republicii Molodva, vecina României, care este foarte afectată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ştim cât de apropiată este Moldova de Uniunea Europeană şi că are un parteneriat cu România.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: România găzduieşte această întâlnire. Este un semn de recunoştinţă pentru România, ţinând cont de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, şi o recunoştere a importanţei strategice (a României-n.r.) la Marea Neagră. Ceea ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne doar în Marea Neagră.

Iar asta a dovedit-o şi exerciţiul NATO care abia s-a încheiat. Mai multe avioane de luptă au decolat de pe portavionul Franţei, Charles de Gaulle, aflat în Marea Mediterană şi au simulat un atac aerian asupra României. Sistemul aerian francez MAMBA, instalat în ţara noastră, pe malul Mării Negre, la Midia, a respins fără emoţii bombardamentul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Prima reuniune a NATO în flancul estic, după izbucnirea războiului din Ucraina. Temele cruciale care vor fi discutate de liderii alianţei la Bucureşti