Antena Meniu Search
x

Rușii ar pregăti o nouă lovitură masivă cu rachete asupra Ucrainei, un "mesaj" pentru summitul NATO din România

Alerte de raid aerian au fost emise marţi la prânz pe întreg teritoriul Ucrainei, dar deocamdată nu au existat nici un fel de rapoarte privind noi atacuri ruseşti cu rachete, relatează Reuters. Volodimir Zelenski a avertizat duminică seară că urmează noi atacuri masive ale rușilor în această săptămână. În acest context, la București are loc un important summit NATO. De la începutul războiului, aceasta este prima reuniune a miniştrilor de externe NATO organizată într-o ţară din Flancul Estic. 

de Redactia Observator

la 29.11.2022, 14:40

Rușii ar pregăti o nouă lovitură masivă cu rachete asupra Ucrainei, un "mesaj" pentru summitul NATO din România
Rușii ar pregăti o nouă lovitură masivă cu rachete asupra Ucrainei - Telegram

Oficialii ucraineni se așteaptă la noi atacuri ale ruşilor. În acest timp, la Bucureşti, lângă ei, are loc o importantă reuniune a miniştrilor de Externe din statele membre NATO. Peste o sută de lideri NATO stabilesc zilele acestea în România următoarele mişcări politico-militare ale alianţei, în contextul războiului din Ucraina. Este cea mai importantă întâlnire din cadrul NATO organizată în România după summitul de la București din 2008. Iar ruşii s-ar putea răzbuna cu un nou val de atacuri cu rachete în Ucraina.

La Kie totul este în regulă, dar oficialii ucraineni au cerut populaţiei prudenţă în urma avertismentului preşedintelui Volodimir Zelenski că Rusia ar putea pregăti noi atacuri la aproape o săptămână după ultimul val important de bombardamente cu rachete. "Data trecută, ruşii şi-au deghizat lovitura sub forma unor zboruri de antrenament...Să vedem", a trasmis Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nikolaev, din sudul Ucrainei. Forţele antiaeriene ale armatei ucrainene sunt pregătite să respingă un nou atac cu rachete din partea agresorului rus, a reacţionat un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, potrivit Ukrinform.

Zelenski a avertizat duminică seară că Ucraina ar putea suferi mai multe atacuri rusești cu rachetă în această săptămână. "Săptămâna viitoare ar putea fi la fel de dificilă ca săptămâna trecută", a spus președintele Zelenski în discursul său zilnic. Ruşii au vizat infrastructura energetică a țării, provocând întreruperi masive de apă și curent.

"Forțele noastre de apărare se pregătesc, ţara întreagă se pregătește...Atâta timp cât au rachete, ei, din păcate, nu se vor calma", a spus Zelenski. "Elaborăm toate scenariile, inclusiv cu partenerii occidentali", a adăugat el, cerând ucraineniilor să acorde atenție avertismentelor antiaeriene.

Milioane de oameni - inclusiv cea mai mare parte a capitalei Kiev - au rămas fără curent săptămâna trecută, chiar când iarna s-a instalat în toată regula în Ucraina. Potrivit operatorului național Ukrenergo, aproximativ 27% dintre gospodării se confruntă în continuare cu penurie de energie, iar întreruperile de curent sunt programate în continuare în toată țara. 

Primarul Kievului, Vitali Klitschko a discutat cu președintele Ucrainei cum să-i ajute pe locuitori să reziste penelor de curent. Zelenski susţine că mulți locuitori din capitală s-au plâns de lipsa măsurilor în urma atacurilor Rusiei, dar Klitschko s-a apărat spunând că în oraş funcţionează 430 de centre de încălzire pentru a-i ajuta pe oameni să facă faţă frigului şi întunericului. "Nu vreau să mă implic în bătălii politice, în special în situația actuală", a spus Klitschko într-un videoclip postat pe Telegram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Rușii ar pregăti o nouă lovitură masivă cu rachete asupra Ucrainei, un "mesaj" pentru summitul NATO din România