Antena LIVE

Curs valutar

Semnalele seismice din România, dovada că barajul Nova Kahovka a fost aruncat în aer, spun cercetătorii norvegieni

Război în Ucraina. Oamenii de ştiinţă norvegieni spun că au găsit dovezi ale unei explozii care s-a produs în zona barajului Kahovka în momentul în care apa a început să curgă, pe baza unor semnale sesimice detectate în România, la o staţie din Bucovina, relatează BBC, citată de news.ro.

De la 09.06.2023, 16:44
WhatsApp
Semnalele seismice din România, dovada că barajul Nova Kahovka a fost aruncat în aer, spun cercetătorii norvegieni Telegram / Volodimir Zelenski

Cauza ruperii barajului Kahovka este încă neclară, dar apar noi dovezi despre modul în care acesta ar fi putut fi avariat. Semnalele seismice înregistrate în Bucovina, România, la 620 km distanţă de Nova Kahovka, indică faptul că o explozie a avut loc marţi, 6 iunie, la ora 2:54. Norsar, reţeaua seismică norvegiană care a analizat semnalele, spune că momentul şi locaţia undelor seismice coincid cu prăbuşirea barajului.

Magnitudinea estimată a seismului a fost între 1 şi 2, iar adâncimea este 0 kilometri, potrivit Norsar. Norsar publică şi un grafic ce prezintă semnalele recepţionate de la reţeaua seismică din Bucovina (BURAR), o staţie care se află la aproximativ 620 km de baraj. „Datele de la staţiile seismice regionale arată semnale clare marţi, 6 iunie, la ora locală 2:54 (01:54, ora Norvegiei). Ora şi locaţia (coordonate: 46.7776, 33.37) coincid cu relatările din mass-media despre prăbuşirea barajului Kahovka. Semnalele indică faptul că a avut loc o explozie”, arată norsar.no.

Potrivit infp.ro, reţeaua seismică BURAR din Bucovina este alcătuită din 10 staţii, echipate cu senzori seismici instalaţi în foraje la adâncimi cuprinse între 30 şi 50 m, distribuite pe o suprafaţă de 5 km2. Reţeaua a fost instalată în 2002, în cadrul colaborării româno - americane dintre INCDFP şi Centrul de Aplicaţii Tehnice al Forţelor Aeriene Americane. Datele înregistrate sunt transmise în timp real prin satelit la Centrul Naţional de Date din Bucureşti.

Descoperirea norvegienilor vine însă după zile de incertitudine cu privire la modul în care barajul s-a rupt marţi dimineaţa, precizează BBC. În plus, menţionează BBC, doar o cantitate foarte mare de explozibili ar fi putut produce semnalul seismmic detectat la circa 620 de kilometri distanţă. Sute de mii de oameni din regiunea Herson, unde se află barajul, se confruntă cu inundaţii şi au rămas acum fără apă potabilă, ca urmare a acestui eveniment. Atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc de atacarea barajului, deşi unii au speculat că acesta ar fi putut ceda în urma unor avarii anterioare.

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii prezintă dovezi care i-ar încrimina pe ruşi

Încă de la început, Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul. Ucrainenii spun că acum au şi dovezi care să susţină această acuzaţie, serviciul de securitate internă al Ucrainei (SBU) susţinând că a interceptat o convorbire telefonică între doi bărbaţi care vorbesc în rusă şi care se afirmă că ruperea barajului a fost rezultatul acţiunii umane. În înregistrare, pe care BBC menţionează că nu o poate verifica, unul dintre bărbaţi spune că un grup de sabotaj rusesc a fost responsabil, dar explozia a fost mai puternică decât se preconiza.

"Invadatorii au vrut să şantajeze Ucraina", spune SBU, "aruncând în aer barajul şi punând în scenă un dezastru provocat de om în sudul ţării noastre". SBU a postat pe canalul său Telegram un clip audio de un minut şi jumătate din presupusa conversaţie. În clipul audio, doi bărbaţi par să discute, în limba rusă, despre consecinţele dezastrului. "Ei (ucrainenii) nu l-au lovit. A fost grupul nostru de sabotaj. Au vrut să îi sperie (pe oameni) cu acel baraj", spune unul dintre bărbaţi, descris de SBU ca fiind un soldat rus. "Nu a mers conform planului şi (au făcut) mai mult decât au plănuit", adaugă el.

SBU nu a oferit detalii suplimentare despre conversaţie sau despre participanţii acesteia. Moscova a negat că ar fi de vină. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat evenimentul drept un act de "sabotaj" ucrainean al cărui scop este de a priva de apă peninsula Crimeea - anexată de Rusia în 2014 - şi de a distrage atenţia de la eşecurile lansării contraofensivei ucrainene.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

baraj cutremur razboi ucraina romania ucraina
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025