Antena Meniu Search
x

Cine a distrus barajul Kahovka? Înregistrarea publicată de serviciile ucrainene: "Nu a mers conform planului"

Război în Ucraina. Serviciile secrete ucrainene au anunţat vineri că au interceptat un apel telefonic care dovedește că un "grup de sabotaj" rusesc a aruncat în aer barajul Kahovka din sudul Ucrainei. Până acum ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc, fără a aduce dovezi, de distrugerea barajului Kahovka.

de Redactia Observator

la 12.06.2023, 10:35

Cine a distrus barajul Kahovka? Înregistrarea publicată de serviciile ucrainene: "Nu a mers conform planului"
Cine a distrus barajul Kahovka? Înregistrarea publicată de serviciile ucrainene: "Nu a mers conform planului" - Profimedia

Distrugerea barajului Kahovka a provocat inundații în regiune şi a forțat mii de locuitori să fugă. Serviciul de securitate internă al Ucrainei, SBU, a postat vineri pe canalul său Telegram un clip audio de un minut și jumătate cu presupusa conversație telefonică interceptată.

Ucraina: Barajul Kahovka a fost distrus în urma unui sabotaj rusesc

Pe înregistrarea audio, doi bărbați discută în rusă despre consecințele dezastrului. "Ei (ucrainenii) nu l-au lovit. A fost grupul nostru de sabotaj. Au vrut să sperie (oamenii) cu barajul",  spune unul dintre bărbați, descris de SBU drept un soldat rus. "Nu a mers conform planului și (au făcut) mai mult decât au intenţionat". 

Bărbatul a mai spus că mii de animale au fost ucise într-un parc din aval. Al doilea bărbat s-a arătat uimit că ruşii au distrus hidrocentrala și barajul. Nici Reuters şi nici BBC nu au putut verifica independent autenticitatea înregistrării. 

Pe acelaşi subiect

SBU nu a oferit detalii suplimentare despre conversație sau cei doi presupuşi soldaţi ruşi, dar a precizat că a deschis o anchetă penală pentru infracţiuni de război şi ''ecocid''. ''Invadatorii au vrut să şantajeze Ucraina prin aruncarea în aer a barajului şi au înscenat un dezastru făcut de om în sudul ţării noastre'', mai menţionează SBU într-un comunicat.

Moscova, care a acuzat Ucraina că a distrus barajul Kahovka, nu a oferit imediat o reacţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cine a distrus barajul Kahovka? Înregistrarea publicată de serviciile ucrainene: "Nu a mers conform planului"