Simptomele pacienților infectați cu varianta Omicron. Ce au constatat medicii după ce au studiat cazul unui copil de 6 ani din Africa
Omenirea se teme din nou. Israelul îşi închide graniţele pentru străini, Olanda e focar de Omicron, noua tulpină a coronavirusului şi ţară după ţară adoptă restricţii. Şi România ia primele măsuri în faţa mutantului. Vestea bună până acum este că noua variantă nu ar da simptome foarte grave. Veştile mai puţin bune sunt că se răspândeşte fulgerător şi că nu se ştie cât de eficiente sunt vaccinurile actuale.
De Maria Rohnean la 29.11.2021, 11:55Vestea bună, dată de către medicii din Africa după ce au studiat zeci de cazuri, este că până acum formele de boală au fost uşoare. Simptomele sunt durerile musculare, oboseală şi iritaţia pielii la nivelul gâtului.
Angelique Coetzee, director Asociaţia Medicală din Africa de Sud: Nu au fost cazuri de pierderi ale gustului sau mirosului, nici situaţii în care să scadă nivelul de oxigen în sânge.
A fost studiat şi un copil de 6 ani din Africa, infectat cu noua tulpină. Avea temperatură şi pulsul foarte mare, dar şi-a revenit în două zile. Până acum, toţi cei confirmaţi au fost identificaţi prin testare PCR, dar tulpina poate fi detectată şi cu testele rapide. O altă veste bună este că vaccinurile existente ar putea fi suficiente. Iar dacă nu sunt, companiile pot dezvolta foarte rapid unele adaptate.
Cristian Oancea manager Spital Victor Babeş: Schimbarea este mică, un vaccin actualizat nu necesită studii de fază trei, şi sau aprobare de regularitate, deci practic întregul proces ar putea să dureze maximum 6 săptămâni.
- Alertă de grad zero în Olanda: 13 cazuri de Omicron, confirmate la persoane revenite din Africa de Sud
- Cum vor fi aduși în țară românii blocați în Africa de Sud: anunţul făcut de ministrul Sportului
- Varianta Omicron este prezentă pe teritoriul european de cel puțin 2 săptămâni. Specialiştii se tem că vom...
Tulpina dă simptome uşoare, dar se răspândeşte extrem de rapid
Patru companii au anunţat deja că studiază varianta Omicron şi vor avea răspunsuri clare în maximum două săptămâni. Vestea mai puţin bună este că tulpina se răspândeşte extrem de rapid. În doar 48 de ore au fost confirmate infectări pe patru continente. Aproape 20 de cazuri de ieri până azi, dintre care 13 doar în Olanda.
O parte dintre cei infectaţi cu noua tulpină sunt vaccinaţi cu schema completă.
Cristian Oancea manager Spital Victor Babeş: Reconfirmă faptul că şi vaccinaţii pot să transmită, dar într-o măsură nu ştim la această nouă tulpină cât de ridicată, dar n-au ridicat semne severe de boală.
Recomandarea fermă rămâne în continuare vaccinarea.
Raed Arafat, şeful DSU: Nu ai cum să spui că nu te mai vaccinezi că a apărut tulpina asta nouă. Va mai dura până când această tulpină va fi predominantă şi atunci vaccinul este în continuare soluţia.
Patrick Vallence, consiler ştiinţific Marea Britanie: Boosterele vor oferi un nivel de anticorpi suficient de ridicat cât să te poată proteja.
Israel şi-a închis graniţele. Măsuri dure şi în Marea Britanie
Până la certitudini, ţările îşi închid graniţele sau înăspresc restricţiile. Israelul nu mai primeşte niciun străin.
Naftali Bennett, premier Israel: Nu este un pas uşor când introduci restricţii la graniţele ţării, dar este un pas necesar şi temporar.
Şi totuşi, israelienii vor găzdui concursul de miss Univers, programat pe 12 decembrie. Şi Marea Britanie schimbă regulile.
Boris Johnson, premier UK: Nu îi vom împiedica pe oameni să călătorească, dar vom cere oricui intră în Marea Britanie să facă un test PCR până la finalul celei de-a doua zile de la momentul intrării 1,11 - 1,17 şi să se autoizoleze până la un rezultat negativ.
Maria Rohnean, reporter Observator: Paradoxal, licărul de speranţă vine tocmai din faptul că tulpina este foarte transmisibilă. Ar putea provoca rapid un val de infectări mai înalt decât toate pe care le-am avut până acum, dar mult mai scurt. Şi sunt şanse să fie şi mai puţin agresiv decât toate celelalte.
România are deja câteva sute de secvenţieri în analiză. Specialiştii spun că e o chestiune de zile până vom avea primul caz confirmat.