Antena Meniu Search
x

Video Varianta Omicron este prezentă pe teritoriul european de cel puțin 2 săptămâni. Specialiştii se tem că vom ajunge într-un nou punct 0 al pandemiei

Lumea întreagă e în alertă maximă. Noua variantă a coronavirusului, numită Omicron, a pus în gardă patru continente în mai puţin de 48 de ore. Sunt deja cazuri confirmate în Europa. România se pregăteşte pentru ce e mai rău. Dacă vaccinul sau trecerea prin boală nu vor fi suficiente pentru a lupta cu acest virus mutant, specialiştii se tem că vom ajunge într-un nou punct 0 al pandemiei. Să ne cunoaştem noul duşman. 

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 29.11.2021, 11:56

Vezi și

Noua tulpină ar avea peste 50 de mutaţii. Îngrijorător este faptul că, anticorpii creaţi de vaccinurile existente şi de trecerea prin boală ar putea să nu recunoască mare parte dintre ele. 

Maria Rohnean, reporter Observator: Mutaţia se creează la nivelul proteinei Spike, adică cea folosită de virus pentru a se "agăţa" de celule umane. Practic, îşi schimbă forma, se deghizează. Am putea spune că virusul se adaptează pentru a supravieţui. Astfel, anticorpii prezenţi în organism pentru apărarea noastră nu mai recunosc noua formă şi nu ies la luptă, rămân adormiţi. 

Virgil Musta, medic infecţionist: Cu cât apar mai multe mutaţii pe această proteină spike, cu atât protecţia riscă să fie mai scăzută.

Varianta Omicron, extrem de contagioasă

Pe acelaşi subiect

Specialiştii au observat că varianta Omicron se răspândeşte extrem de rapid. Şi este de cinci ori mai infecţioasă decât Delta, predominantă acum în majoritatea ţărilor. Suntem în pericol să înfruntăm un nou val de infectări, înainte să avem un nou vaccin. 

Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta: Acest risc există, daca ne gândim la transmisibilitatea extrem de crescută. 

În cel mult o săptămână, Omicron ar putea ajunge şi în România. Dacă n-a ajuns deja. Spitalele sunt oricum epuizate după valul patru. 

Virgil Musta, medic infecţionist: Această experienţă ne îndreptăţeşte să fim mult mai prudenţi, ca să n-o luăm de la capăt.

Omicron, prezentă pe teritoriul european de cel puțin două săptămâni

Pacientul 0 din Europa a ajuns în Belgia pe 11 noiembrie. Pe 22 noiembrie a avut primele simptome, iar ieri a fost confirmat cu noua variantă sud-africană. Încă două cazuri, au apărut azi în Marea Britanie. Tulpina este, deci, prezentă pe teritoriu european de cel puţin două săptămâni. Noi ne aşteptăm la orice. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Vaccinarea este soluția care se consideră în acest moment oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru, pentru că această nouă tulpină nu știm încă cum va evolua. 

Oficialii europeni au declarat risc "foarte ridicat". 

Maria Van Kerkhove, OMS: Anunţăm că varianta B.1.1.529 este o variantă îngrijorătoare, numită Omicron. 

Alte 61 persoane sunt deja suspecte în Olanda şi ţinute în carantină până la identificarea variantei de virus pe care o au. Au ajuns din Africa cu două curse a câte 300 de pasageri. Şi Statele Unite sunt pregătite, deşi nu au deocamdată suspecţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Varianta Omicron este prezentă pe teritoriul european de cel puțin 2 săptămâni. Specialiştii se tem că vom ajunge într-un nou punct 0 al pandemiei