Africa de Sud se simte pedepsită pentru că a detectat varianta Omicron a coronaviruslui. "Unii lideri caută ţapi ispăşitori"
Africa de Sud şi-a exprimat sâmbătă regretul pentru închiderea a numeroase frontiere pentru cetăţenii şi turiştii săi, afirmând că detectarea noii variante a coronavirusului, Omicron, datorată excelenţei echipelor ştiinţifice ale ţării, nu ar trebui să ducă la o astfel de "pedeapsă", informează France Presse.
"Această recentă serie de interdicţii de călătorie înseamnă a pedepsi Africa de Sud pentru capacitatea avansată de secvenţiere genomică şi de detectare mai rapidă a noilor variante. Excelenţa ştiinţifică trebuie salutată, nu pedepsită", transmite guvernul într-un comunicat, la două zile după anunţul privind această descoperire, scrie Agerpres.
"De asemenea, observăm că au fost descoperite noi variante şi în alte ţări. Niciunul dintre aceste cazuri nu are vreo legătură directă cu Africa Australă. Trebuie remarcat că reacţia faţă de aceste ţări este radical diferită comparativ cu cea în cazurile din Africa Australă", şi-a exprimat regretul Ministerul Afacerilor Externe în comunicatul citat.
Africa de Sud subliniază de asemenea că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă pentru moment astfel de măsuri, acordând prioritate unei "abordări ştiinţifice şi bazate pe riscuri", şi că guvernul "se aliniază", evident, acestei poziţii.
Ministrul sud-african al Sănătăţii, Joe Phaahla, a denunţat încă de vineri seară reacţia imediată a numeroase ţări de a-şi închide frontierele pentru sud-africani, fără a exista deocamdată mai multe informaţii despre gradul de periculozitate al acestei noi variante, botezată Omicron de OMS.
- Șeful luptei anti-COVID din Africa: Interzicerea zborurilor nu va opri noua variantă de coronavirus
- Europa, în alertă maximă după apariţia variantei Omicron. Cazuri depistate în Germania, Cehia și Marea Britanie
- Cum a apărut varianta Omicron? Expert în sănătate publică: Vaccinurile au fost monopolizate de țările bogate
"Unii lideri caută ţapi ispăşitori pentru a rezolva o problemă care este mondială", a spus oficialul, precizând că este vorba de o reacţie de panică.
Varianta Omicron a ajuns în Europa
Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită în Europa, la o persoană din Belgia. Este vorba despre un pacient care recent a călătorit în străinătate, au anunțat autoritățile belgiene. Suspiciuni sunt și la doua persoane din Germania și Cehia. Noua tulpină a virusului provoacă îngrijorare deoarece poate fi mai contagioasă decât varianta Delta.
Descoperită în Africa de Sud, varianta Omicron are un număr foarte mare de mutaţii şi pare mai transimisibilă, dar şi rezistentă la vaccin. Este foarte diferită de celelalte variante descoperite până acum și are și cele mai multe mutații, ceea ce înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală de la Wuhan, ar putea să nu fie la fel de eficiente. Specialiștii Organizației spun că mai au nevoie de timp pentru a investiga B.1.1.529.
România a plasat 7 țări din Africa pe lista roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107. Prin această decizie se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.
De asemenea, decizia instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.
Carantina se face la domiciliu sau în locul declarat, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei, dar și în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰