Soldații ucraineni se pregătesc de război în „orașul fantomă” de la Cernobîl
Forțele ucrainene au tras focuri de armă asupra clădirilor abandonate și au lansat grenade pe străzile orașului fantomă de la Cernobîl, Prîpeat (sau Pripyat) în timpul unor exerciții de luptă urbană, pe fondul tensiunilor de la granița cu Rusia.
De Redactia Observator la 05.02.2022, 13:11- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Forțele speciale, poliția și garda națională au desfășurat exerciții de luptă pe străzile înzăpezite din apropierea hotelurilor și clădirilor sovietice abandonate. O unitate specializată în controlul radiațiilor a verificat zona înainte și în timpul exercițiilor, scrie Reuters.
Tensiunile cresc la granița dintre Ucraina și Rusia
Ucraina a efectuat aceste exerciții de luptă în contextul în care țara de pregătește pentru o posibilă ofensivă militară, după ce Rusia a adus peste 100.000 de soldați la granița comună, în ultimele săptămâni.
„A fost vorba de o acțiune de luptă cu grupuri neregulate într-un mediu urban”, a declarat, sub protecția anonimatului, un soldat îmbrăcat în echipament de camuflaj.
- FT: SUA cred că Rusia plănuieşte un exerciţiu nuclear de amploare, "un avertisment pentru Occident" să nu...
- Va folosi Rusia acelaşi scenariu pe care l-a folosit în 2008 pentru a invada Georgia şi în Ucraina? Coincidenţa...
- Ce i-a promis Putin lui Xi Jinping pentru a se uni contra Occidentului. Ruşii vor livra 10 miliarde de metri cubi de...
Rusia, care a ocupat Crimeea în 2014 și sprijină separatiștii din estul țării, neagă planul de atac, însă a cerut garanții de securitate, inclusiv o promisiune că alianța militară NATO nu va admite niciodată Ucraina.
Orașul a rămas abandonat după explozia de la Cernobîl, din 1986
Pe 26 aprilie anul trecut, Ucraina a marcat 35 de ani de la explozia de la Cernobîl, când un reactor al centralei nucleare a explodat în timpul unui test de siguranță. Acesta este considerat cel mai grav accident nuclear din lume și a trimis nori de radiații în mare parte din Europa.
Zeci de muncitori și pompieri au murit imediat după dezastru, în mare parte din cauza radiațiilor. Alte câteva mii de persoane au murit răpuse de boli cauzate de expunerea la radiații. Cea mai mare parte a zonei din jurul centralei nucleare a rămas abandonată, la fel și orașul Pripyat, care adăpostea peste 50.000 de oameni.