Ce i-a promis Putin lui Xi Jinping pentru a se uni contra Occidentului. Ruşii vor livra 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an către compania chineză CNPC
Gigantul rus Gazprom a semnat un contract pe termen lung pentru a furniza 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an către compania petrolieră chineză, CNPC, printr-o nouă conductă care leagă Orientul Îndepărtat al Rusiei de nord-estul Chinei, relatează TASS. Anunţul vine după ce președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au dezvăluit vineri o alianță cu înclinație anti-occidentală. Moscova subliniază că “se opune oricărei forme de independență a Taiwanului”, în timp ce Beijingul cere NATO “să-și înceteze expansiunea”.
"Semnarea celui de-al doilea contract pentru furnizarea de gaz rusesc Chinei demonstrează cel mai înalt nivel de încredere reciprocă și de parteneriat între țările și companiile noastre. Partenerii noștri chinezi de la CNPC au reușit deja să se asigure că Gazprom este un furnizor de încredere de gaz”, a transmis șeful Gazprom, Alexey Miller, potrivit TASS.
În 2015, Gazprom și CNPC au semnat un acord pentru principalele condiții de furnizare a gazelor din zăcămintele aflate în Siberia de Vest către China de-a lungul aşa-numitei "rute de vest" (prin gazoductul Puterea Siberiei-2) și un memorandum privind infrastructura de aprovizionare cu gaze naturale din Orientul Îndepărtat al Rusiei.
Gazul rusesc ajunge în China prin Power of Siberia, cel mai mare sistem de transport de gaze din estul Rusiei. Capacitatea de export a gazoductului este de 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Primele livrări de gaze rusești către China pe ruta „estică” au început în decembrie 2019, în baza unui contract de 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani încheiat în 2014 între Gazprom și CNPC din China. Volumul anual al livrărilor de gaze este de 38 de miliarde de metri cubi. Acestă capacitatea este planificată să fie atinsă până în 2025.
La sfârșitul lunii ianuarie, Gazprom a anunțat finalizarea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul gazoductului Soyuz Vostok. Va trece prin teritoriul Mongoliei şi va compleza gazoductul „Puterea Siberiei - 2”. Va permite furnizarea a 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an în China. Lungimea totală a gazoductului pe teritoriul Mongoliei va fi de 962,9 km. Lucrările de construcție la proiect ar putea începe în 2024. Conducta de gaze ar putea fi operaţională în 2027-2028.
- O nouă alianţă la orizont? Putin și Xi tot mai apropiați în timp ce relațiile cu Occidentul sunt tot mai reci
- Semnele unui nou "conflict militar". Sprijinul SUA de partea Taiwanului, pe cale să arunce în aer relaţiile cu China
- Vor forța Rusia și China un război? Vladimir Putin și Xi Jinping s-au aliat pentru o nouă ordine mondială....
În cadrul vizitei din China a președintelui Vladimir Putin, Rosneft și CNPC au semnat un acord privind furnizarea a 100 de milioane de tone de petrol prin Kazahstan pe o perioadă de 10 ani, a anunţat compania rusă. „Materia primă va fi procesată la fabrici din nord-vestul Chinei pentru a satisface nevoile țării de produse petroliere”, explică Rosneft. Începând din 2005, Rosneft a furnizat Chinei 445 de milioane de tone de petrol.
Rusia şi China se unesc şi denunţă influenţa SUA, NATO şi AUKUS în Europa şi Asia
China şi Rusia au publicat vineri o ”Declaraţie comună” în care denunţă influenţa americană şi rolul alianţelor militare occidentale - NATO şi AUKUS - atât în Europa, cât şi în Asia pe care-l consideră ”destabilizator”, relatează AFP. Declaraţia comună ruso-chineză ”privind intrarea relaţiilor internaţionale într-o nouă eră” a fost publicată după întâlnirea lui Xi Jinping cu Vladimir Putin, la Beijing, chiar înaintea ceremoniei deschiderii JO.
Cele două ţări, care întreţin relaţii tot mai tensionate cu Statele Unite, denunţă în acest text rolul ”destabilizator” al Statelor Unite la adresa ”stabilităţii şi unei păci echitabile” în lume. Ele declară că ”se opun oricărei extinderi vitoare a NATO”, adică principala solicitare a Moscovei pentru a detensiona criza de la graniţa cu Ucaina.
“Partea rusă își reafirmă sprijinul pentru principiul One-China, confirmă că Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei și se opune oricărei forme de independență a țării insulare”, se mai arată în comunicatul comun.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰