Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Galerie foto 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, cel mai grav incident din istoria nucleară civilă

Reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobîl, aflat la 110 kilometri nord de Kiev, a explodat în noaptea de 26 aprilie 1986, spulberând clădirea și aruncând material radioactiv în aer, răspândindu-se apoi pe teritoriile Belarusului, Ucrainei şi Federaţiei Ruse.

de Redactia Observator

la 26.04.2021 , 13:54

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Vezi în galeria foto cum arată orașul Prîpeat, la 35 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl

Dezastrul de la Cernobîl a fost cel mai grav accident nuclear din istorie în ceea ce privește costul pagubelor și numărul victimelor, fiind și singurul căruia i-a fost atribuit nivelul 7 "pericol", pe scara evenimentelor nucleare internaţionale (INES).  În urma exploziei, în aer au ajuns opt tone de deșeuri radioactive, care au afectat trei sferturi din Europa şi multe regiuni de pe glob.

Accidentul s-a produs în timpul unui test de siguranţă, în timpul căruia nivelul energetic a crecut dramatic, iar învelişul de grafit al reactorului a luat foc. 31 de persoane au murit pe loc, însă nu se știe numărul exact al victimelor care au murit sau au avut probleme medicale în urma expunerii la radiație.

Articolul continuă după reclamă

Autoritățile sovietice au agravat catastrofa, nereușind să comunice publicului ceea ce s-a întâmplat - deși orașul Pripyat a fost evacuat a doua zi, cei 2 milioane de locuitori din Kiev nu au fost informați cu privire la pericolul radiațiilor. Lumea a aflat de dezastru numai după ce radiațiile sporite au fost detectate în Suedia, potrivit AP News.

În cele din urmă, peste 100.000 de persoane au fost evacuate din vecinătate și a fost stabilită o zonă de excludere de 2.600 de kilometri pătrați, unde au avut access doar muncitorii care au început să construiască un sarcofag de beton pentru a închide reactorul.

Astăzi, zona este o atracție turistică extrem de populară, mai ales după difuzarea mini-seriei HBO Cernobîl. Deși nivelul de radiații din zonă este suficient de scăzut încât turiștii să poată vizita, reședința permanentă este interzisă. Cu toate acestea, peste 100 de persoane locuiesc încă în zona care se întinde pe 30 de kilometri în jurul centralei nucleare, în ciuda ordinelor de a părăsi locul.

Efectele pe termen lung ale acestui incident asupra sănătății rămân subiectul unei intense dezbateri științifice. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri externe » 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, cel mai grav incident din istoria nucleară civilă