Antena LIVE

Curs valutar

Starea lui Robert Fico rămâne gravă, ar putea fi operat din nou. Atacatorul Juraj Cintula este mândru de ceea ce a făcut

Premierul slovac, Robert Fico, este în continuare în stare gravă, dar stabilă după tentativa de asasinat de ieri. Potrivit guvernului său, Fico a suferit un politraumatism după ce cel puţin două dintre gloanţe i-a perforat abdomentul. Operaţia a durat mai bine de cinci ore, iar premierul slovac este acum la Terapie Intensivă. Atacatorul este un poet de 71 de ani care, întrebat de ce a recurs la acest gest, a spus că nu este de acord cu politica Guvernului. El a fost deja pus sub acuzare pentru tentativă de omor şi riscă 25 de ani de închisoare. Bărbatul spune că este mândru de ceea ce a făcut, scrie presa slovacă.

De la 16.05.2024, 16:23
Galerie (2)
Atacatorul lui Robert Fico a declarat că este mândru de fapta sa. Premierul slovac este internat la ATI, în stare gravă, dar stabilă

Nimic nu părea să tulbure evenimentul organizat în Muzeul Culturii din oraşul Handlova. Până în momentul în care Robert Fico s-a apropiat de un grup de susţinători, între care se afla şi atacatorul său. Martorii spun că au auzit cinci împuşcături.

Cel puţin două dintre gloanţe l-a nimerit pe premierul slovac în abdomen, iar acesta s-a prăbuşit la pământ. A fost imediat înconjurat de gărzile de corp şi dus pe braţe până la maşina oficială. Robert Fico a fost dus de urgenţă la spitalul din oraș, unde a fost stabilizat. Un elicopter l-a transferat apoi în altă localitate, într-un spital cu dotări mai bune, unde a fost operat. Oficialul a suferit răni multiple şi a fost operat timp de cinci ore de două echipe de medici. Directorul spitalului a subliniat pentru presa locală că Robert Fico este într-o stare gravă, dar stabilă. Potrivit televiziunii locale TA3, Robert Fico va fi operat din nou. Medicii au oprit hemoragia abdominala, dar premierul slovac va fi supus unei noi intervenţii chirurgicale la şold, scrie Dennik Pravda.

Atacatorul a fost imobilizat şi încătuşat la faţa locului. Este un bărbat de 71 de ani, care a călătorit aproape 80 de kilometri pentru a trage asupra premierului. La scurt timp după ce a fost încătuşat, Juraj Cintula şi-a justificat atacul

Suspectul a fost şi el victima unui atac armat, în timp ce era agent de pază la un magazin, în 2016. Tot în acelaşi an, acesta a fost fotografiat la un miting al grupării paramilitare pro-ruse Slovenskí Branci. Membrii organizaţiei recrutau tineri pe care-i instruiau să folosească armele de foc şi-i pregăteau pentru un război în toată regula. Gruparea şi-a încetat activitatea acum doi ani. 

Pe acelaşi subiect

În faţa jurnaliştilor locali, fiul lui Juraj Cintula a dezvăluit că tatăl său avea permis de port-armă şi a negat că tatăl său ar fi avut probleme psihice. "Nu prefer niciunul dintre partide, dar nu aceasta este soluţia pentru a rezolva o problemă". 

Robert Fico este la al patrulea mandat de premier. A revenit la putere anul trecut, după ce a demisionat în 2018, pe fondul protestelor anti-corupţie. S-a întâmplat asta după asasinarea lui Jan Kuciak, un reporter de investigatii care ancheta corupția din partidul aflat la putere. Lider al unui partid populist, Robert Fico a promis că va stopa ajutorul militar pentru Ucraina, va combate migraţia ilegală şi va avea o politică diferită faţă de SUA si Uniunea Europeană. O astfel de agendă i-a adus eticheta de politician pro-rus, dar populismul l-a ajutat şi l-a adus la putere în toamna anului trecut, atunci când partidul său a câştigat algerile parlamentare. Pe modelul lui Viktor Orban în Ungaria, Robert Fico a atacat presa independentă, s-a pronunţat împotriva organizatiilor non-guvernamentale, iar politica sa iliberală a afectat si drepturile minoritătilor sexuale.

Cine este Juraj Cintula

Presa slovacă a relatat că atacatorul este un fost agent de securitate la un centru comercial, autor a trei volume de poezie şi membru al Societăţii Scriitorilor Slovaci. Site-ul de ştiri Aktuality.sk l-a citat pe fiul său, care a declarat că tatăl său era deţinătorul legal al unui permis de port-armă. "Nu am absolut nicio idee despre ceea ce a intenţionat tatăl meu, ce a plănuit, ce s-a întâmplat", a declarat fiul, citat de publicaţie.

Cunoscut pentru poeziile sale, Juraj Cintula ar fi un susţinător al partidului de opoziţie Slovacia Progresistă. Dar această afirmaţie a fost contestată cu tărie de liderul acestui partid liberal. "Dezminţim fără echivoc faptul că el este membru al mişcării noastre. Nu există nicio altă legătură între el şi partidul nostru sau membrii noştri. Condamnăm cu fermitate actul său odios", a declarat Michal Simecka, citat de cotidianul slovac Hospodarske Noviny.

El a scris trei volume de poezii şi un roman în 2010. Din 2015, este membru al Asociaţiei Scriitorilor Slovaci, potrivit Pravda. Cofondator al clubului literar "Dúha" (n.r. - "curcubeu" în slovacă), care, potrivit cotidianului Denník N, are orientări de stânga, el ar fi lucrat în trecut ca agent de securitate. În 2016, în această calitate, el însuşi a fost agresat violent de un tânăr drogat, ceea ce a atras atenţia presei la acea vreme, aminteşte Markíza TV.

În acelaşi an, el a lansat mişcarea politică "Hnutie proti nasiliu", care, în mod paradoxal, înseamnă în slovacă "Mişcarea împotriva violenţei". La acea vreme, el a lansat o petiţie pentru a obţine semnături şi sprijin financiar pentru înregistrarea oficială a partidului său. "Violenţa este adesea o reacţie a oamenilor, o formă de exprimare a simplei nemulţumiri faţă de situaţie. Să fim nemulţumiţi, dar nu violenţi", scria el la acea vreme, aminteşte cotidianul. În Europa, "militarizarea, extremismul, neonazismul şi anarhia sunt pretutindeni", denunţa el la acea vreme.

El scria cu regularitate rubrici politice de stânga pe blogul său, aminteşte Pravda, care citează acest exemplu: "La urma urmei, nu este posibil ca 4% dintre bogaţi să manipuleze întreaga masă şi ei permit acest lucru fără să facă nimic. Această fracţiune, procentul, nu trebuie să determine sistemul de valori patogene al întregii mase. Este imoral şi anormal! Se spune că oamenii cinstiţi nu fac politică".

În articolele sale, el a vizat în mod regulat guvernul lui Robert Fico. "Ce face statul în această privinţă, partidul care poartă numele de social? Nu face nimic! Statul nu rezolvă cerşetoria prin lege", scria el.

Suspectul se referă la partidul "SMER - social-democraţie", prezidat de premierul Robert Fico. Iniţial social-democrată la înfiinţarea sa, în 1999, această formaţiune politică s-a deplasat spre dreapta spectrului politic slovac, devenind în cele din urmă un partid naţional de dreapta, marcat de poziţii conservatoare şi rusofile şi acuzat în mod regulat că este "populist".

Reacţii internaţionale

Tentativa de asasinat din Slovacia a atras o serie de reacţii la nivel internaţional. "Nu trebuie să existe violență. Democrația se caracterizează prin capacitatea non-violentă de a rezolva diferențele. Și asta trebuie să rămână așa", a declarat cancelarul Olaf Scholz. "Nicio formă de violență, și mai ales violența politică, nu ar trebui să fie vreodată parte a existenței oamenilor", a transmis şi Volodimir Zelenski.

Printre primii care au reacţionat au fost şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu. Premierul maghiar Viktor Orban, un apropiat al lui Robert Fico, spune că este şocat de atacul asupra omologului său, cu care este prieten, şi spune că se roagă pentru el. O reacţie a venit şi din partea Kremlinului. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, i-a urat însănătoşire grabnică. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

robert fico juraj cintula slovacia tentativa asasinat
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024