Antena Meniu Search
x

Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac

Robert Fico, premierul Slovaciei, a fost împuşcat în stradă imediat după o reuniune de Guvern. Primele informaţii spuneau că oficialul se află într-o stare foarte gravă, însă vicepremierul a anunţat că a ieşit cu bine din operaţia, care a durat ore întregi. Atacatorul este un poet de 71 de ani care, întrebat de ce a recurs la acest gest, a spus că nu este de acord cu politica Guvernului. 

de Redactia Observator

la 16.05.2024 , 09:42

Imediat ce s-a terminat reuniunea de Guvern ţinută în orașul Handlova, aflat la aproximativ 180 de kilometri nord-est de capitala Bratislava, premierul a ieşit din Casa de Cultură pentru a sta de vorbă cu oamenii care îl aşteptau afară. A dat mâna cu câţiva, când, din mulţime, un bărbat i-a strigat, "Robo, vino aici!". Au urmat secunde de groază, în care idividul a tras cu arma de cinci ori.

Unul dintre gloanţe l-a nimerit pe premierul slovac în abdomen, iar acesta s-a prăbuşit la pământ. A fost imediat înconjurat de gărzile de corp şi dus pe braţe până la maşina oficială. Robert Fico a fost dus de urgenţă la spitalul din oraș, unde a fost stabilizat. A fost transferat apoi la o unitate medicală dintr-o altă localitate, cu dotări mai bune, unde a fost operat.

În timp ce premierul se afla în sala de operaţie, Ministrul Apărării a anunţat că Robert Fico se află într-o stare deosebit de gravă. La două ore distanţă, însă, vicepremierul Tomas Taraba a declarat că oficialul se află în afara oricărui pericol. "Din fericire, din câte ştiu, intervenţia a decurs bine şi cred că, în final, el va supravieţui. Nu se află în acest moment într-o situaţie care să-i ameninţe viaţa". Mai mult, el a adăugat că prim-ministrul a fost atins de două gloanţe.

Vezi și

După o operaţie care a durat patru ore, potrivit presei locale, urmează 24 de ore critice pentru Fico. Medicii au descoperit răni în epigastru și în hipocondrul drept, adică în partea inferioară dreaptă a coastelor. În plus, o rană la antebraț și la degetul mare de la picior, potrivit raportului medical citat de Jeden den Plus.

Pe acelaşi subiect

Robert Fico este la al patrulea mandat de premier. A revenit la putere anul trecut, după ce a demisionat în 2018, pe fondul protestelor anti-corupţie. S-a întâmplat asta după asasinarea lui Jan Kuciak, un reporter de investigatii care ancheta corupția din partidul aflat la putere. Lider al unui partid populist, Robert Fico a promis că va stopa ajutorul militar pentru Ucraina, va combate migraţia ilegală şi va avea o politică diferită faţă de SUA si Uniunea Europeană. O astfel de agendă i-a adus eticheta de politician pro-rus, dar populismul l-a ajutat şi l-a adus la putere în toamna anului trecut, atunci când partidul său a câştigat algerile parlamentare. Pe modelul lui Viktor Orban în Ungaria, Robert Fico a atacat presa independentă, s-a pronunţat împotriva organizatiilor non-guvernamentale, iar politica sa iliberală a afectat si drepturile minoritătilor sexuale.

"Această (tentativă) de asasinat a fost motivată politic, iar decizia autorului s-a născut imediat după alegerile prezidenţiale", a declarat ministrul de Interne Sutaj Estok, referindu-se la alegerile din aprilie, câştigate de un aliat al lui Fico.

Atacatorul a fost imobilizat şi încătuşat la faţa locului. Este un bărbat de 71 de ani, care a călătorit aproape 80 de kilometri pentru a trage asupra premierului. Presa locală spune că acesta avea permis de port armă. Mai mulţi oficiali slovaci spun că politica urii, dusă de Opoziţie în ultimele luni, este cauza acestei tentative de asasinat.

Cine este Juraj Cintula

Presa slovacă a relatat că atacatorul este un fost agent de securitate la un centru comercial, autor a trei volume de poezie şi membru al Societăţii Scriitorilor Slovaci. Site-ul de ştiri Aktuality.sk l-a citat pe fiul său, care a declarat că tatăl său era deţinătorul legal al unui permis de port-armă. "Nu am absolut nicio idee despre ceea ce a intenţionat tatăl meu, ce a plănuit, ce s-a întâmplat", a declarat fiul, citat de publicaţie.

Cunoscut pentru poeziile sale, Juraj Cintula ar fi un susţinător al partidului de opoziţie Slovacia Progresistă. Dar această afirmaţie a fost contestată cu tărie de liderul acestui partid liberal. "Dezminţim fără echivoc faptul că el este membru al mişcării noastre. Nu există nicio altă legătură între el şi partidul nostru sau membrii noştri. Condamnăm cu fermitate actul său odios", a declarat Michal Simecka, citat de cotidianul slovac Hospodarske Noviny.

El a scris trei volume de poezii şi un roman în 2010. Din 2015, este membru al Asociaţiei Scriitorilor Slovaci, potrivit Pravda. Cofondator al clubului literar "Dúha" (n.r. - "curcubeu" în slovacă), care, potrivit cotidianului Denník N, are orientări de stânga, el ar fi lucrat în trecut ca agent de securitate. În 2016, în această calitate, el însuşi a fost agresat violent de un tânăr drogat, ceea ce a atras atenţia presei la acea vreme, aminteşte Markíza TV.

În acelaşi an, el a lansat mişcarea politică "Hnutie proti nasiliu", care, în mod paradoxal, înseamnă în slovacă "Mişcarea împotriva violenţei". La acea vreme, el a lansat o petiţie pentru a obţine semnături şi sprijin financiar pentru înregistrarea oficială a partidului său. "Violenţa este adesea o reacţie a oamenilor, o formă de exprimare a simplei nemulţumiri faţă de situaţie. Să fim nemulţumiţi, dar nu violenţi", scria el la acea vreme, aminteşte cotidianul. În Europa, "militarizarea, extremismul, neonazismul şi anarhia sunt pretutindeni", denunţa el la acea vreme.

El scria cu regularitate rubrici politice de stânga pe blogul său, aminteşte Pravda, care citează acest exemplu: "La urma urmei, nu este posibil ca 4% dintre bogaţi să manipuleze întreaga masă şi ei permit acest lucru fără să facă nimic. Această fracţiune, procentul, nu trebuie să determine sistemul de valori patogene al întregii mase. Este imoral şi anormal! Se spune că oamenii cinstiţi nu fac politică".

În articolele sale, el a vizat în mod regulat guvernul lui Robert Fico. "Ce face statul în această privinţă, partidul care poartă numele de social? Nu face nimic! Statul nu rezolvă cerşetoria prin lege", scria el.

Suspectul se referă la partidul "SMER - social-democraţie", prezidat de premierul Robert Fico. Iniţial social-democrată la înfiinţarea sa, în 1999, această formaţiune politică s-a deplasat spre dreapta spectrului politic slovac, devenind în cele din urmă un partid naţional de dreapta, marcat de poziţii conservatoare şi rusofile şi acuzat în mod regulat că este "populist".

Reacţii internaţionale

Tentativa de asasinat din oraşul Handlova, din centrul Slovaciei, a şocat mica naţiune din Europa Centrală şi a atras reacţii de condamnare la nivel internaţional. Slovacia, ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene, are un istoric redus de violenţă politică.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden s-au alăturat partenerilor europeni ai Slovaciei în a-şi exprima consternarea şi în a condamna tentativa de atentat. "Îl cunosc pe Robert Fico ca pe un om curajos şi cu o voinţă puternică. Sper foarte mult că aceste calităţi îl vor ajuta să supravieţuiască acestei situaţii dificile", a transmis Putin.

Guvernul va discuta despre atac joi, în cadrul unui Consiliu de Securitate convocat pentru a evalua situaţia. De asemenea, ministrul de interne a informat că va fi întărită securitatea la Consiliul Naţional, paza politicienilor şi a mai multor instituţii media, ca urmare a atacului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac