Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video De ce a fost împuşcat premierul slovac Robert Fico. Expert: Este un act foarte grav, nu am avut atentate în UE, la nivel atât de grav

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat şi se află în stare gravă la spital. Liderul de la Bratislava a fost atacat în timp ce ieşea de la o reuniune a Guvernului. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 15.05.2024 , 17:56

Tentativa de asasinat a avut loc într-o localitate din centrul ţării. Potrivit martorilor, Robert Fico s-a îndreptat spre oamenii care îl salutau în momentul în care au fost trase mai multe focuri de armă asupra lui. S-a prăbuşit la pământ, iar gărzile de corp l-au ridicat şi l-a dus la maşina oficială. Potrivit presei locale, premierul slovac ar fi fost rănit în zona pieptului şi a abdomenului. 

De ce a fost împuşcat premierul slovac Robert Fico

Politologul Andrei Ţăranu a explicat pentru Observator ce ar putea sta la baza atacului atât de grav din Slovacia.

Vezi și

Andrei Ţăranu, politolog: Nu cred că are de a face, este discutabil în măsura în care Robert Fico este neapărat pro-rus, cât este mai degrabă eurosceptic şi are o perspectivă suveranistă asupra raporturilor cu Uniunea Europeană şi cu alte structuri în special de securitate, de pe continentul european. Declaraţia că a fost împuşcat pentru că era pro-rus cred că este mult prea rapidă. Nu ştim care a fost motivul atentatorului, însă a fost împuşcat în mijlocul Slovaciei, într-o zonă care este mai degrabă dominată de naţionalişti şi de radicalii unui alt partid Patria Noastră Slovacia şi care este condus de Marian Kotleba, care este mult mai radical decât Robert Fico.

În plus trebuie spus că Slovacia a avut până de curând o zonă mai degrabă ambiguă în ceea ce priveşte raporturile cu Ucraina, deşi în ultima vreme a încetat să mai negocieze cu UE, ce şi cum ar putea să obţină de pe urma poziţiei sale. A oprit ajutorul pentru Ucraina şi a vorbit chiar de a împiedica transportul pe teritoriul Slovaciei a unor ajutoare pentru Ucraina. Partidul lui Robert Fico a fost scos din rândul Partidului Socialist European şi acum baleiază într-o zonă ambiguă între conservatori şi grupul independenţilor şi democraţilor. Cred că dincolo de orice este un act foarte grav, pentru că până acum nu am avut atentate în UE, la nivel atât de grav.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » De ce a fost împuşcat premierul slovac Robert Fico. Expert: Este un act foarte grav, nu am avut atentate în UE, la nivel atât de grav