SUA ar putea trimite în Israel un sistem de apărare THAAD, identic cu cel de la Deveselu, pentru a intercepta rachete balistice lansate de Iran
Joe Biden ia în considerare trimiterea de trupe americane pentru a opera un sistem de apărare antirachetă în Israel, în timp ce țara se pregătește pentru un schimb de focuri cu Iranul, potrivit The Telegraph.
De Redactia Observator la 13.10.2024, 15:13Război în Orientul Mijlociu. Pentagonul ar fi discutat despre desfășurarea unei baterii de rachete THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), care ar putea fi utilizată pentru interceptarea rachetelor iraniene și ar fi operată de personal militar american.
Acest lucru se întâmplă în timp ce Washingtonul se pregătește pentru răspunsul Israelului la atacul cu rachete al Iranului din 1 octombrie, care este așteptat în câteva zile și ar putea include un atac cu rachete asupra instalațiilor militare din Iran.
Se așteaptă ca represaliile Israelului să provoace un contraatac din partea Iranului - un schimb letal de rachete care amenință să escaladeze conflictul spre un război regional mai amplu. O baterie THAAD ar fi operată de forțele americane la sol, marcând prima dată când trupele americane au fost desfășurate în luptă în Israel în timpul crizei actuale.
Ce înseamnă acest ajutor din partea SUA pentru Israel
Trupele americane au fost deja trimise în Gaza pentru a construi un „debarcader” pentru livrarea de ajutor umanitar, pe navele marinei americane din Marea Mediterană și pentru a echipa apărarea aeriană din Irakul și Siria.
Dar forțele americane nu au fost angajate în luptă în Israel. Joe Biden a declarat anterior că nu are „planuri sau intenții de a pune bocanci americani pe teren în luptă”, în timp ce Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a insistat că țara sa se va apăra cu propriile resurse. Măsura ar sublinia amploarea sprijinului SUA pentru Israel, în ciuda divergențelor dintre liderii lor cu privire la loviturile israeliene din Liban din ultimele săptămâni.
Preşedintele Biden i-a spus miercuri lui Netanyahu că SUA își vor menține „angajamentul ferm față de securitatea Israelului”, potrivit unei interceptări telefonice de la Casa Albă. Dar i-a cerut, de asemenea, să pună capăt atacurilor Israelului asupra Beirutului, care sunt menite să elimine membri ai Hezbollah, dar care au ucis și civili. Conversația a fost prima dată când cei doi bărbați au vorbit direct timp de șase săptămâni.
Dacă desfășurarea THAAD va avea loc, sistemul american se va adăuga unei rețele complexe de sisteme israeliene de apărare antirachetă, care includ sistemele Iron Dome, David's Sling și Arrow.
SUA a fost îngrijorată de capacitatea Iranului de a pătrunde, la 1 octombrie, prin Iron Dome, principala apărare a Israelului împotriva atacurilor cu rachete, prin lansarea simultană a 180 de rachete balistice.
Ce este sistemul de apărare THAAD
O baterie THAAD este operată de la sol și utilizează detectoare radar pentru a identifica o rachetă balistică care se apropie, înainte de a lansa un proiectil care să o neutralizeze. "Vehiculul ucigaș" lansat de baterie este o armă cinetică fără focos și se poate deplasa cu peste 6 000 mph, având o rază de acțiune de 120 de mile. SUA au anunțat în octombrie anul trecut că vor desfășura o baterie THAAD în Orientul Mijlociu pentru a-și apăra propriile baze, care au fost atacate cu rachete și drone de grupuri islamiste cu legături iraniene. Nu se știe dacă orice baterie desfășurată în Israel va fi trimisă din America sau redirecționată de la o altă bază americană din Orientul Mijlociu.