Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Vom continua să luptăm". Netanyahu a declarat că nu va opri războiul

Întreaga planetă a comemorat ieri un an de la izbucnirea conflictului sângeros dintre Israel şi Hamas. La Casa Albă, Joe Biden a aprins o lumânare în memoria ostaticilor din Gaza. Iar în Cehia, Grecia şi Ungaria, sute de oameni au participat la slujbe unde au ţinut momente de reculegere. Între timp, atacurile au continuat peste noapte. Hezbollah a lansat un nou val de rachete către Israel, iar Netanyahu a anunţat că nu va opri războiul. 

de Redactia Observator

la 08.10.2024 , 08:35

Însoţit de Prima Doamnă şi vizibil emoţionat, Joe Biden a aprins o lumânare în memoria victimelor teroriştilor. 

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, şi soţul său, au plantat, simbolic, un copac. 

"Ne va reaminti tuturor că nu ne vom abandona niciodată obiectivele de pace, demnitate și securitate pentru toţi şi că vom avea întotdeauna credinţă", a spus Kamala Harris.

Vezi și

Şi europenii au fost alături de victime şi familiile acestora. La Praga, sute de oameni s-au adunat în centrul vechi al oraşului, iar pe un ecran uriaş au rulat imagini cu victimele atacului. Ceremonii similare au avut loc în Grecia, Ungaria și Austria, unde comunităţile evreieşti au ţinut momente de reculegere. 

Pe acelaşi subiect

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ferm că războiul nu se va opri

"Atâta timp cât inamicul ne amenință existența și pacea țării noastre: vom continua să luptăm. Atât timp cât ostaticii noștri sunt încă în Gaza, vom continua să luptăm. Nu vom renunța la niciunul dintre ei. Nu voi renunța", a declarat Benjamin Netanyahu. 

Desi Netanyahu a fost acuzat de crime de război, asta nu a oprit Israelul să deschidă un nou front, în Liban. În mai puţin de o lună, mii de terorişti Hezbollah au fost ucişi şi răniţi. 

Armata israeliană luptă pe patru fronturi. Pe lângă Gaza şi Liban, statul evreu a fost ţinta unor atacuri şi din Iran sau Yemen. 

"S-au limpezit lucrurile în sensul în care suntem în faţa unui război între Israel şi Iran în acest moment după ce Israel a reuşit să înfrângă Hamas ca organizaţie militară", spune Ştefan Popescu, analist politic.

Între timp, tensiunile continuă să mocnească. Hezbollah a lansat mai multe rachete către Tel Aviv. Majoritatea proiectilelor au fost însă interceptate. Gruparea paralimitară susține că a vizat baza care adăposteşte unitatea militară 8200, ai cărei membri sunt unii dintre cei mai buni din armata israeliană.

Riposta nu a întârziat. Forțele israeliene au lovit puternic mai multe ţinte teroriste din Liban.

Doar 40 de prizonieri ai Hamas ar mai fi în viaţă

În urmă cu exact un an, gruparea Hamas a şocat lumea după ce a distrus apărarea Israelului şi a măcelărit peste o mie de oameni. Sute de persoane au fost luate ostatice şi duse în Gaza. Cinci români au murit în urma atacului, alţii sunt şi acum prizonierii Hamas. 

La un an de la tragedie, doar 117 ostatici au fost eliberaţi în urma unui acord cu Hamas. Soarta a 97 dintre prizonieri este incertă. Se crede că mai sunt maximum 40 în viaţă. 

Ieri, 69 de români şi familiile lor au fost aduşi în ţară din Liban, cu un avion al ministerului Apărării.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Ştiri externe » "Vom continua să luptăm". Netanyahu a declarat că nu va opri războiul