Antena LIVE

Curs valutar

SUA dispuse să ridice din sancţiunile Rusiei dacă Moscova îi eliberează pe Evan Gershkovich şi Paul Whelan. Reacţia Kremlinului

SUA explorează mai multe opţiuni, inclusiv o ridicare limitată a sancţiunilor impuse Rusiei, pentru a determina Moscova să-i elibereze pe cei doi americani deţinuţi pe nedrept - fostul puşcaş marin Paul Whelan şi jurnalistul Evan Gershkovich -, întrucât în prezent în închisorile americane nu există cetăţeni ruşi care să fie valoroşi pentru Kremlin şi cu care să facă un schimb de prizonieri, susține CNN.

De la 12.05.2023, 15:50
WhatsApp
SUA dispuse să ridice din sancţiunile Rusiei dacă Moscova îi eliberează pe Evan Gershkovich şi Paul Whelan. Reacţia Kremlinului Profimedia

SUA au obţinut în trecut, prin schimburi de prizonieri, eliberarea unor cetăţeni americani arestaţi pe nedrept, sub diverse pretexte, de Moscova. În aprilie anul trecut, administraţia Biden a obţinut eliberarea americanului Trevor Reed, care era deţinut în Rusia din 2019, în schimbul unui traficant de droguri rus, Konstantin Iaroşenko. Apoi, în decembrie, Rusia a fost de acord să o elibereze pe vedeta americană de baschet Brittney Griner în schimbul traficantui rus de arme Viktor Bout, care ispăşea o pedeapsă cu închisoare în SUA. În cadrul negocierilor, însă, Moscova a refuzat să îl elibereze şi pe Paul Whelan ca parte a aceluiaşi acord.

Spre deosebire de Griner şi Reed, Whelan este arestat în Rusia din 2018 pentru acuzaţii de spionaj. Aceleaşi acuzaţii i-au fost aduse şi jurnalistului de la „Wall Street Journal” Evan Gershkovich, care a fost arestat în luna martie a acestui an. Deşi SUA au în custodie mai mulţi infractori cibernetici ruşi, Rusia nu îi vrea pe aceştia înapoi ca parte a unui eventual acord pentru americanii acuzaţi de spionaj, potrivit surselor CNN. De-a lungul negocierilor între cele două părţi, care au loc de mai mulţi ani prin anumite canale, oficialii ruşi au indicat că, în schimbul lui Whelan, vor eliberarea cuiva care are legătură cu aparatul de informaţii al Rusiei, iar la un moment dat a fost vorba de un agent secret rus care ispăşeşte o pedeapsă pentru crimă în Germania. Oficialii americani se aşteaptă ca Rusia să aibă cereri similare şi în cazul lui Gershkovich, a relatat CNN.

Ce vrea Rusia să obțină de la SUA?

În aceste condiţii, administraţia Biden se vede nevoită să ceară ajutorul aliaţilor şi caută pe tot globul soluţii care ar putea convinge Rusia să-i elibereze pe cei doi americani, au declarat pentru CNN actuali şi foşti oficiali americani. Astfel, administraţia Biden abordează ţările aliate care au spioni ruşi în custodie pentru a evalua dacă ar fi dispuse să facă un schimb, ca parte a unui pachet mai mare de schimb de prizonieri. Demersurile oficialilor americani se extind la unele ţări care au arestat recent presupuşi spioni ruşi, printre care Brazilia, Norvegia şi Germania, precum şi o ţară din fostul bloc sovietic, pentru a discuta posibilitatea de a le include în orice potenţial schimb de prizonieri. Germania îl are în custodie pe un fost colonel al agenţiei interne de spionaj a Rusiei, Vadim Krasikov, care este considerat de mulţi ca fiind în fruntea listei de prizonieri pe care Rusia îi doreşte înapoi. Polonia, Suedia şi Slovenia au arestat recent, la rândul lor, presupuşi spioni ruşi.

Pe acelaşi subiect

Dar oficialii americani au făcut, de asemenea, un sondaj printre aliaţii care nu au ruşi în custodie pentru a căuta şi alte idei despre ceea ce ar putea convinge Moscova să-i elibereze pe prizonierii americani. Casa Albă analizează, în aceeaşi logică, o reducere limitată a sancţiunilor impuse Moscovei, au declarat oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden, citaţi de CNN.

Identificarea spionilor ruşi aflaţi în custodia aliaţilor SUA este o operaţiune de durată, dar rămâne un element central al eforturilor în curs de desfăşurare, deoarece SUA ştiu că Rusia pune mare preţ pe operaţiunile sale de informaţii.

Reacţia Kremlinului la o posibilă ridicare a sancțiunilor

Pe de altă parte, un alt instrument pe care SUA îl are la dispoziţie este suspendarea sancţiunilor pentru unele entităţi ruseşti acuzate că sunt implicate în luarea de ostatici americani.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a fost sancţionat luna trecută după ce a fost implicat în mod repetat în arestarea, investigarea şi reţinerea unor cetăţeni americani reţinuţi pe nedrept în Rusia, a declarat Departamentul de Stat. Atunci când au fost instituite aceste sancţiuni, oficialii administraţiei au declarat că este posibil să le ridice, dacă americanii reţinuţi în Rusia sunt eliberaţi. Dar actuali şi foşti oficiali recunosc că retragerea acestor sancţiuni nu va fi suficientă - în special pentru că FSB este deja sancţionat şi de alte autorităţi.

"Ruşii sunt deja sancţionaţi pe scară largă, aşa că este puţin probabil ca reducerea sancţiunilor să îi facă pe ruşi" să accepte târgul, a declarat pentru CNN un fost oficial american.

Kremlinul a preferat să nu se pronunţe public în legătură cu aceste informaţii ale CNN. Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin, a refuzat vineri să comenteze dacă Moscova a primit astfel de propuneri din partea Washingtonului şi dacă va lua în considerare astfel de opţiuni. "Nu vom oferi niciun fel de comentariu pe acest subiect", a declarat Peskov ca răspuns la întrebările reporterilor, scrie CNN.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sua razboi ucraina sanctiuni
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025