Antena Meniu Search
x

Putin "a aprobat personal" arestarea jurnalistului american acuzat de spionaj. Reacţia Kremlinului

Vladimir Putin a aprobat personal arestarea preventivă a jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de activităţi de spionaj, relatează publicaţia americană Bloomberg, citând surse. Kremlinul a negat informaţiile.

de Redactia Observator

la 13.04.2023, 15:23

Putin a aprobat personal arestarea jurnalistului american acuzat de spionaj, acuză Bloomberg. Reacţia Kremlinului
Vladimir Putin - Getty Images

Vladimir Putin a aprobat personal arestarea preventivă a jurnalistului publicaţiei The Wall Street Journal, au spus sub protecţia anonimatului surse aflate la curent cu cazul, relatează Bloomberg. Mutarea ar demonstra influenţa tot mai mare a liniei dure de la Kremlin care împinge către o confruntare directă cu Statele Unite pe care o văde drept ireversibilă. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că decizia arestării jurnalistului Evan Gershkovich nu i-a aparţinut preşedintelui Vladimir Putin, ci serviciilor speciale. "Arestările de acest fel sunt prerogativa absolută a serviciilor speciale", a argumentat Dmitri Peskov.

Administraţia de la Washington a insistat, miercuri, pentru posibilitatea de a avea acces consular la jurnalistul Evan Gershkovich, aflat în arest preventiv în Rusia sub acuzaţia de spionaj. "Ruşii trebuie să ne acorde o vizită consulară. Deocamdată, nu am avut acces consular la domnul Gershkovich", a declarat Roger Carstens, emisarul special al preşedintelui Biden, responsabil de situaţii privind ostaticii. 

Ministerul rus de Externe a confirmat că autorităţile ruse nu au oferit încă acces consular la jurnalistul american Evan Gershkovich. "Cererea este în curs de examinare", a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe. Referindu-se la faptul că Washingtonul consideră ilegală deţinerea jurnalistului american, Serghei Riabkov a precizat: "Nu acceptăm tentative de exercitare a presiunilor, statutul stabilit de Washington nu are nicio importanţă pentru noi".

Preşedintele Joe Biden a declarat că arestarea jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia este complet ilegală şi a discutat cu familia reporterului. Departamentul de Stat de la Washington a stabilit că jurnalistul Evan Gershkovich este deţinut "în mod incorect" în Rusia. "Această desemnare modifică dinamica acestui caz. Arătăm clar că ceea ce se întâmplă este total ilegal", a afirmat Biden.

Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost pus oficial sub acuzare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite. Ziaristul a negat acuzaţiile. Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost reţinut de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) în orașul rus Ekaterinburg sub acuzaţia de "spionaj în favoarea agenţiilor guvernamentale din SUA". Ulterior, a fost plasat de o instanţă în arest preventiv. Jurnalistul este acuzat că a colectat informaţii despre obiective militare ruse. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Putin "a aprobat personal" arestarea jurnalistului american acuzat de spionaj. Reacţia Kremlinului