Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Kremlinul începe vânătoarea de "trădători" și "spioni". Tactica riscantă pe care Putin o folosește pentru a-și reduce la tăcere opozanții

De când Rusia a invadat Ucraina, sute de ruși au primit amenzi sau pedepse cu închisoarea de mai mulți ani, în conformitate cu noile legi care cenzurează comentariile legate de armată. Dar niciodată până acum acuzația trădare nu a fost folosită pentru a condamna pe cineva pentru declarații care conțin informații disponibile publicului. În această situație se află, Vladimir Kara-Murza un dizident care i se opune lui Vladimir Putin și care a fost condamnat recent la 25 de ani de închisoare, notează Politico.

de Adrian Popovici

la 01.05.2023 , 21:34

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse Kremlinul începe vânătoarea de "trădători" și "spioni". Tactica riscantă pe care Putin o folosește pentru a-și reduce la tăcere opozanții - Profimedia

Kara-Murza a fost condamnată la 25 de ani de închisoare, o pedeapsă rezervată anterior pentru cazurile majore de omucidere și cea mai mare pedeapsă pentru un politician din opoziție până în prezent.  Cea mai mare parte a acesteia, 18 de ani, a fost pentru trădare, pentru discursurile pe care le-a ținut anul trecut în Statele Unite, Finlanda și Portugalia. procurorii portretinzându-l pe acesta ca pe o amenințare existențială la adresa Rusiei.

"Statul, Kremlinul, a decis să extindă brusc «lista de ținte» pentru acuzații de trădare și spionaj", a declarat Andrei Soldatov, expert în serviciile de securitate ale Rusiei.

După ce Putin a semnat săptămâna trecută o lege care extinde pedeapsa pentru trădare de la doar 20 ani la închisoare pe viață, oricine ar putea fi eliminat din viața publică cu complicitatea unui judecător. "Discutați subiectul represiunii politice la o cafea cu un străin, iar acest lucru ar putea fi considerat trădare", a concluzionat Oleg Orlov, președintele unui grup pentru drepturile omului.

Articolul continuă după reclamă

O tactică riscantă

Pe acelaşi subiect

În loc de Comitetul de Investigații care se ocupă de persoanele aduse în fața justiției, cazurile de trădare intră în sfera de competență a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, FSB, făcându-le secrete. În instanță, audierile sunt ținute în spatele ușilor închise, la adăpost de public și de presă.

Dar anterior războiului din Ucraina, acestea erau relativ rare, între 2009 și 2013, un total de 25 de persoane au fost judecate pentru spionaj sau trădare, potrivit statisticilor instanțelor ruse. După anexarea Crimeii în 2014, acest număr a fluctuat de la câteva la un maxim de 17.

"Este o reacție la război: Există o cerere din partea celor de sus pentru trădători. Și dacă nu pot găsi unii reali, îi vor inventa", a spus Ivan Pavlov, un dizident aflat în exil.

O campanie de masă ca în perioada sovietică împotriva trădătorilor este puțin probabilă, și asta doar pentru că Kremlinul trebuie să păstreze un echilibru extrem de fragil: arestarea prea multor trădători și riscă să zdruncine imaginea că rușii susțin în unanimitate războiul.

Adrian Popovici Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri externe » Kremlinul începe vânătoarea de "trădători" și "spioni". Tactica riscantă pe care Putin o folosește pentru a-și reduce la tăcere opozanții