Antena LIVE

Curs valutar

SUA impun noi sancțiuni Rusiei. Casa Albă ia la ţintă China, Iranul şi alţi aliaţi care l-au ajutat pe Putin să ocolească sancţiunile

Statele Unite au anunţat vineri, când se împlineşte un an de la invazia rusă din Ucraina, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților ei, restricţii de exporturi și taxe vamalemenite să submineze capacitatea Moscovei de a duce un război, relatează Reuters. Washingtonul va impune taxe vamale de 200% pentru aluminiul importat din Rusia.

De la 24.02.2023, 18:10
WhatsApp
Putin şi Şoigu Profimedia

Washingtonul a mai anunţat un ajutor militar de 2 miliarde de dolar pentru Kiev pentru a pregăti ofensiva de primăvară. Ajutorul nu include avioanele de luptă F-16, solicitate de Ucraina. Președintele Joe Biden urma să se consulte cu liderii G7 și președintele Zelenskii vineri la ora 16:00 pentru a discuta ce ajutor mai poate fi oferit ucrainenilor.

Statele Unite şi aliaţii din G7 plănuiesc să impună sancțiuni pentru 200 de persoane și entități, precum și 12 instituții financiare rusești. Sancțiunile vizează Rusia, dar și "actori din țări terțe" din Europa, Asia și Orientul Mijlociu care sprijină efortul de război al Rusiei, a spus Casa Albă.

"Vom sancționa actori suplimentari legați de industria de apărare și tehnologie a Rusiei, inclusiv cei responsabili pentru refacerea stocurilor rusești de articole sancționate sau care au ajutat Rusia la eludarea sancțiunilor", se arată în comunicat. Biden va semna decrete de creștere a taxelor vamale la produsele rusești importate în Statele Unite. Acestea vor duce la majorarea tarifelor pentru peste 100 de metale, minerale și produse chimice rusești care aduc la bugetul Rusiei 2,8 miliarde de dolari.

Departamentul de Comerț al SUA va face mai multe acțiuni de control cu privire la exporturi şi va întocmi o listă cu aproape 90 de companii rusești și din țări terțe, inclusiv din China, implicate în evitarea sancțiunilor în sprijinul sectorului rusesc de apărare. "Companiile aflate pe această listă vor primi interdicţie pentru cumpărarea de articole, cum ar fi semiconductori, indiferent dacă sunt fabricaţi în SUA sau  în străinătate cu anumite tehnologii americane", a spus Casa Albă.

Pe acelaşi subiect

Departamentul de Comerț al SUA va acționa împreună cu aliații G7 pentru a alinia măsurile privind mașinile industriale, bunurile de lux și alte articole, precum și pentru a emite noi restricții pentru a împiedica componentele găsite în dronele iraniene să se îndrepte spre câmpul de luptă din Ucraina, a mai spus Casa Albă.

Taxe vamale de 200% pentru aluminiul importat din Rusia 

Statele Unite vor impune din 10 martie taxe vamale de 200% la aluminiu şi derivate produse în Rusia, a anunţat vineri Casa Albă. De asemenea, începând din 10 aprilie, SUA vor aplica taxe vamale de 200% la importurile de aluminiu care au orice cantitate de aluminiu primar topit sau turnat înRusia. Aluminiul rusesc este produs de Rusal, responsabil pentru aproximativ 6% din livrările globale. Livrările către SUA au fost responsabile pentru 7% din veniturile Rusal, în primul semestru din 2022.

Reprezentanţii Rusal nu au dorit să comenteze pentru Reuters. Importurile de aluminiu rusesc sunt responsabile pentru o mică parte din livrările către SUA. Anul trecut, importurile SUA de aluminiu brut şi aliaje din Rusia s-au situat la 191.809 tone, sau aproximativ 4,4% din totalul de peste 4,4 milioane tone, comparativ cu 8,9% în 2018 şi 14,6% în 2017, conform statisticilor.

Totuşi, analiştii spuneau luna aceasta că, dacă Rusia recurge la represalii în urma impunerii de taxe vamale de 200% la aluminiu, ar putea potenţial limita exporturile de nichel sau paladiu, care sunt importante pentru importurile americane. Nichelul este vital pentru industria aerospaţială şi bateriile pentru vehiculele electrice, iar paladiul este o componentă cheie la producerea maşinilor pe benzină. 

Sancţiuni împotriva a zeci de oficiali şi propagandişti ruşi, printre care prezentatoarea TV Olga Skabeeva

Departamentul de Stat al SUA a decis sancţionarea a peste 60 de înalţi oficiali ruşi, inclusiv lideri şi miniştri din cabinete regionale, precum şi trei firme care gestionează programul de arme nucleare al ţării. Departamentul de Stat a precizat că impune, de asemenea, sancţiuni pentru zeci de alţi oficiali şi entităţi ruseşti şi pentru ruşii implicaţi în furtul de cereale din Ucraina. De asemenea, a impus restricţii de viză pentru peste 1.200 de membri ai armatei ruse, în cadrul unor sancţiuni de amploare care au făcut parte dintr-o acţiune mai amplă a SUA pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Sancţiunile vizează şi consilieri de rang înalt ai lui Vladmir Putin, printre care Olga Skabeeva, o propagandistă celebră a televiziunii de stat, soţia unui deputat rus deja sancţionat, şi Oleg Romanenko, oficialul numit pentru a supraveghea centrala nucleară ucraineană Zaporojie, confiscată de ruşi de la ucraineni în urma invaziei.

Confiscarea celei mai mari centrale nucleare din Europa "nu a făcut decât să sublinieze preocupările globale legate de securitatea energiei nucleare şi să submineze eforturile Kremlinului de a se prezenta ca un furnizor responsabil de produse energetice nucleare", punctează secretarul de stat Antony Blinken. "Ne menţinem angajamentul de a sprijini poporul ucrainean şi ne dublăm eforturile pentru a-i trage la răspundere pe cei care contribuie la războiul Kremlinului", a declarat Blinken.

Toţi cei sancţionaţi au fost vizaţi în baza unui ordin executiv care autorizează "sancţiuni cu privire la anumite activităţi externe dăunătoare" ale guvernului rus, a precizat Departamentul de Stat. Conform legii, orice proprietate americană deţinută de cei vizaţi de sancţiuni sau controlată în numele lor de către un cetăţean american este blocată. Astfel, Departamentul de Stat furnizează şi o listă cu asemenea proprietăţi, printre care figurează mai multe iahturi.

Sancţiunile Trezoreriei SUA: Companii din domeniul nuclear şi minier

La rândul său, Departamentul Trezoreriei SUA a impus vineri noi sancţiuni împotriva băncilor ruseşti şi a vizat sectorul său minier şi al metalelor, vizând în acelaşi timp peste 30 de persoane şi companii din Elveţia, Germania şi alte ţări pentru că au ajutat Moscova să evite sancţiunile anterioare pentru a-şi finanţa războiul împotriva Ucrainei.

Noile măsuri afectează 22 de persoane şi 83 de entităţi ruseşti, care se adaugă celor peste 2.500 de sancţiuni impuse în ultimul an. Măsurile au fost luate în coordonare cu Grupul celor Şapte, organizaţie celor mai mari economii democratice ale lumii, din care fac parte Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA. Acţiunea îngheaţă orice active americane ale celor vizaţi şi, în general, interzice americanilor să trateze cu aceştia

În cadrul unei extinderi semnificative a sancţiunilor legate de Rusia, Trezoreria a anunţat o nouă hotărâre a Biroului de Control al Activelor Străine (OFAC) care permite aplicarea de sancţiuni împotriva oricărei persoane sau entităţi care operează în sectorul metalurgic şi minier din Rusia. Este vorba de patru companii din sectorul minier şi al metalelor, inclusiv TPZ-Rondol, o unitate a celui mai mare producător de muniţii din Rusia.

În domeniul bancar sunt vizate Credit Bank of Moscow Joint Public Stock Company, cea mai mare bancă publică nedeţinută de stat din Rusia, pe care Uniunea Europeană a blocat-o complet încă din decembrie. Walter Moretti, un om de afaceri elveţiano-italian şi o reţea de companii implicate în achiziţionarea în secret de tehnologie occidentală sensibilă pentru serviciile de informaţii ruseşti şi pentru armată, figurează de asemenea pe lista de sancţiuni, a precizat Trezoreria. Un german, un italian, un elveţiano-italian şi patru elveţieni care lucrau cu Moretti au fost, de asemenea, sancţionaţi, a precizat acesta.

Trezoreria i-a sancţionat pe fondatorii firmei ruseşti de gestionare a averilor Confideri Pte Ltd, cetăţenii ruso-israelieni Olga Borisovna Raykes şi Marat Maratovich Savelov, care deţin şi o firmă în Viena. De asemenea, au fost sancţionate mai multe firme ruseşti implicate în furnizarea de tehnologie şi materiale pentru agenţiile de informaţii ruseşti şi pentru armată, inclusiv UMATEX Joint-Stock Company, care produce fibre de carbon utilizate în avioane şi rachete.

Printre firmele vizate se numără, de asemenea, unele despre care Trezoreria a spus că au furnizat serviciilor de informaţii ruseşti sprijin pentru "operaţiuni de influenţă malignă" şi baze de date care conţin informaţii personale ale cetăţenilor occidentali.

Departamentul Trezoreriei SUA a declarat vineri că a întreprins "una dintre cele mai importante acţiuni de sancţionare de până acum" luând măsuri împotriva celor care ajută războiul Moscovei împotriva Ucrainei şi vizând sectorul metalurgic şi minier al Rusiei, instituţiile sale financiare, lanţul său de aprovizionare militară, precum şi persoanele şi companiile din întreaga lume care ajută Moscova să evite sancţiunile existente.

În plus faţă de sancţiuni, Departamentul Comerţului al SUA "va lua vineri mai multe măsuri de control al exporturilor, incluzând aproape 90 de companii ruseşti şi din ţări terţe, inclusiv din China, printre altele, pe lista entităţilor, pentru că s-au angajat în activităţi de evitare a sancţiunilor şi activităţi de sprijinire a sectorului de apărare al Rusiei", arată administraţia americană.

Sancţiunile de vineri ale Trezoreriei vizează în mod specific persoanele şi companiile cu sediul în afara Rusiei care au legătură cu evitarea sancţiunilor, "inclusiv cele legate de traficul de arme şi de finanţarea ilicită", se arată în comunicatul de presă al Trezoreriei.

CE lucrează la cadrul legal pentru confiscarea activelor ruseşti 

Îintre timp, Comisia Europeană încă lucrează la cadrul legal pentru confiscarea activelor ruseşti îngheţate şi folosirea acestor fonduri pentru reconstrucţia Ucrainei, a anunţat vineri la Sofia vicepreşedintele CE pentru afaceri economice, comisarul Valdis Dombrovskis. 

"Lucrăm la soluţii legale în vederea folosirii activelor ruseşti confiscate pentru reconstrucţia Ucrainei (...) Sancţiunile noastre sunt foarte puternice şi contribuie la o recesiune economică susţinută în Rusia", a spus comisarul european. "Dar eficacitatea lor depinde de asemenea de cum sunt aplicate", a indicat el.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), sub efectul sancţiunilor internaţionale PIB-ul Rusiei a scăzut anul trecut cu 2,2%, dar şi-ar putea reveni anul acesta. În urma acestor sancţiuni impuse Rusiei, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale şi partenerii lor din G7 (UE, SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ''furt''.

Legislaţia europeană nu permite confiscarea activelor îngheţate decât atunci când acestea au fost obţinute în urma comiterii unui delict, astfel că acum Bruxellesul caută o bază legală care să-i permită confiscarea bunurilor financiare şi de altă natură ale Rusiei aflate în statele UE

Polonia blochează noi sancţiuni UE la adresa Rusiei pentru că nu sunt suficiente

Polonia a blocat vineri o nouă serie de sancţiuni europene menite să lovească economia Rusiei, au anunţat surse diplomatice de la Bruxelles pentru AFP. Un pachet "foarte substanţial" de sancţiuni ce includeau noi restricţii pentru exporturi spre Rusia în valoare de 11 miliarde de euro, îngheţarea activelor a trei bănci şi a numeroase entităţi, printre care întreprinderi iraniene acuzate că furnizează drone Moscovei, este blocat de Varşovia, potrivit acestor surse.

Polonia apreciază drept insuficiente restricţiile propuse asupra importurilor de cauciuc sintetic din Rusia, utilizate pentru anvelope, au precizat delegaţiile a patru ţări membre.

Țările UE nu au reușit să cadă de acord 

Italia cere o tranziţie lungă, pentru a putea diversifica aprovizionările industriei sale de anvelope, ceea ce este refuzat de Varşovia, au explicat sursele. A zecea serie de sancţiuni ale UE este gata şi "un acord trebuie să fie găsit vineri", când se marchează un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au insistat diplomaţi şi responsabili europeni pentru AFP.

Potrivit acestora, blocajul impus de Polonia "penalizează Europa". SUA şi Regatul Unit au anunţat deja înăsprirea sancţiunilor lor şi noile măsuri pregătite de UE au fost dezvăluite în urmă cu două săptămâni.

Soluţia este în mâinile prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki şi ale şefei guvernului italian Giorgia Meloni, ambii membri ai aceleiaşi familii politice în Europa, a apreciat un diplomat. Partidele lor fac parte din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor în Parlamentul European. Polonia blocase deja aprobarea celui de-al nouălea pachet de sancţiuni al UE, în decembrie 2022, în aşteptarea unui summit al liderilor UE la Bruxelles pentru a-şi înlătura rezervele. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

europa exporturi razboi ucraina rusia sanctiuni
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024