Antena Meniu Search
x

Ruşii: UE nu ştie unde se află 86% din activele ruse înghețate pe care vrea să le folosească pentru reconstrucţia Ucrainei

Bruxelles-ul vrea să folosească activele rusești înghețate pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, dar mai întâi trebuie să solicite băncilor detalii cu privire la fondurile ruseşti confiscate în cadrul sancţiunilor aplicate din cauza războiului din Ucraina, relatează Bloomberg, citând avocaţi europeni. UE nu ştie unde se află 86% din activele ruse înghețate, a reacţionat agenţia rusă TASS. 

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 17:49

Ruşii: UE nu ştie unde se află 86% din activele ruse înghețate
Vladimir Putin - Profimedia

Serviciul juridic al UE a declarat că legile din spaţiul comunitar îi permit Bruxelles-ului să folosească activele îngheţate ale Băncii Centrale Ruse şi veniturile generate de acești bani (dobânzile) pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, dar oficialii trebuie mai întâi să afle cantitatea de active care au fost blocate. Asta reiese dintr-un document trimis săptămâna aceasta statelor membre, în timp ce liderii europeni s-au întâlnit cu președintele ucrainean la Bruxelles, relatează Bloomberg.

Potrivit documentului, oficialii europeni au estimat o sumă de aproximativ 258 de miliarde de dolari (241 de miliarde de euro) care ar putea fi localizată, pe baza informațiilor furnizate de Banca Rusiei într-un raport din 2022 privind gestionarea activelor valutare și de aur. Până acum, țările UE au raportat că au fost înghețate aproximativ 33,8 miliarde de euro (36,4 miliarde de dolari) din activele Băncii Centrale Rusești, dar aceste date încă în curs de evaluare.

"Rusia va trebui să plătească pentru distrugerea pe care a provocat-o și va trebui să contribuie la reconstrucția Ucrainei. Prin urmare, explorăm împreună cu partenerii noștri cum să folosim activele Rusiei în beneficiul Ucrainei", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi, la o conferință de presă.

Documentul preciează că UE ar trebui să colaboreze cu G7 și partenerii internaționali dacă își propune să investească activele înghețate ale Rusiei și să utilizeze banii. De asemenea, a mai spus că pentru ca un astfel de plan să fie adecvat financiar, el depinde de suma deținută de băncile centrale ale UE și de băncile comerciale.

Pe acelaşi subiect

Reacţia Rusiei: UE nu ştie unde se află 86% din activele ruse înghețate

Agenţia rusă de stat TASS a reacţionat la documentul citat de Bloomberg. Serviciul juridic al UE a confirmat că nu are nicio idee unde se află 86% din activele înghețate ale Băncii Centrale Ruse, a scris TASS. Din 258 de miliarde de dolari care au fost confiscate, au fost găsite doar 36,4 miliarde de dolari, potrivit unui document pregătit pentru liderii UE înaintea summitului la care a participat Zelenski.

Potrivit serviciului juridic, pentru a transfera activele rusești în Ucraina, acestea ar trebui mai întâi găsite. Acesta a recomandat UE să oblige băncile europene să furnizeze imediat Comisiei Europene toate datele privind activele înghețate ale Rusiei.

Avocații estimează că aproximativ 258 de miliarde de dolari pot fi localizate pe baza datelor pe care Banca Rusiei le-a raportat despre rezervele sale valutare și de aur la începutul anului 2022. Până în prezent, țările UE au raportat unde se află doar 36,4 miliarde de dolari. 

Anul trecut, în luna martie, Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu se aştepta că Occidentul să confişte activele Băncii Centrale a Federației Ruse, un gest pe care Ministrul rus de Externe l-a numit "furt". Miercuri într-o scrisoare comună adresată liderilor Uniunii Europene, Polonia, Letonia, Lituania și Estonia au cerut folosirea imediată a fondurilor rusești, blocate încă de la începutul conflictului din Ucraina.

Potrivit The Guardian, în luna noiembrie, Comisia Europeană a sugerat crearea unei structuri care să gestioneze cele 300 de miliarde de euro din activele înghețate ale Băncii Centrale Ruse și alte 19 de miliarde de euro din banii oligarhilor ruși sancționaţi. La vremea respectivă oficialii au spus că doar dobânzile ar putea merge în Ucraina, pe fondul incertitudinii cu privire la legalitatea confiscării fondurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Ruşii: UE nu ştie unde se află 86% din activele ruse înghețate pe care vrea să le folosească pentru reconstrucţia Ucrainei