Planul Rusiei de a duce războiul în SUA. Cum l-au ameninţat americanii pe Putin să nu provoace o catastrofă aeriană
O unitate militară rusă a planificat operațiuni de sabotaj împotriva SUA prin introducerea unor dispozitive explozive în aeronave cargo americane. Oficialii de la Casa Albă, alarmați de informațiile obținute în secret, l-au avertizat anul trecut pe preşedintele rus Vladimir Putin că riscă consecințe grave dacă Rusia facilitează acte de terorism, relatează The New York Times, citând surse anonime.
De Redactia Observator la 15.01.2025, 12:03- Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- USR a depus plângere împotriva lui Ciolacu, pentru "voturile date de PSD lui George Simion și Călin Gerogescu": "Toţi i-am dat"
După ce vara trecută mai multe colete au început să ia foc în aeroporturi și depozite din Germania, Marea Britanie și Polonia, oficialii de la Washington și din UE nu aveau nicio îndoială că Rusia se afla în spatele sabotajelor.
Oficialii de la Casa Albă au devenit mai alarmați, în august, după ce au obținut în secret informaţii care sugerau că Moscova plănuia să ducă războiul din Ucraina pe teritoriul american. Problema era cum să trimită un avertisment singurului om care avea puterea să oprească totul: președintele rus Vladimir Putin, relatează The New York Times (NYT).
După o serie de ședințe, consilierii de top ai președintelui Biden au analizat detaliile unor conversații dintre oficiali GRU de rang înalt, adică serviciile de informații militare ale armatei ruse. Aceştia descriau ceea ce părea a fi un test de probă: ascunderea unor dispozitive explozive în aeronave cargo cu produse de consum, cum ar fi aparate electronice de masaj.
Odată ce rușii au descoperit modul în care pachetele treceau de sistemele de control pentru transportul aerian și cât timp dura să fie expediate, următorul pas părea să fie trimiterea lor cu avioane cu destinația SUA și Canada, unde aveau să declanșeze incendii după descărcare.
Deşi principala preocupare era legată de avioanele de marfă, există situaţii în care şi avioanele de pasageri transportă pachete mai mici dacă au spaţiu disponibil la cală. "Riscul de eroare catastrofală era clar. Putea lua foc într-o aeronavă complet încărcată", a spus Alejandro Mayorkas, secretarul pentru securitate națională, într-un interviu recent.
În august, Mayorkas a impus noi restricții de control asupra mărfurilor care sunt expediate în Statele Unite. În octombrie, când avertismentele au reapărut, el a făcut în secret presiuni asupra directorilor celor mai mari companii aeriene cu curse în Statele Unite să intensifice măsurile pentru a preveni un dezastru în aer. Unele dintre aceste precauții au devenit publice la vremea respectivă, altele nu.
A ordonat sau nu Putin planul?
În culise, oficialii de la Casa Albă s-au străduit să afle dacă Putin a ordonat acest plan, dacă ştia de el sau dacă a fost organizat fără acordul lui. Americanii au depus eforturi majore pentru a-l avertiza pe Putin să-i pună capăt.
Apelând la un plan de urgenţă dezvoltat pentru prima dată în octombrie 2022, când Statele Unite se temeau că Rusia ia în considerare folosirea unei arme nucleare în Ucraina, Biden i-a pus pe consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, și pe directorul CIA, William J. Burns, să trimită o serie de avertismente adresate principalilor consilieri ai lui Putin. Au fost necesare mai multe căi pentru ca americanii să se asigure că mesajul a ajuns la urechile lui Putin, a povestit un înalt oficial.
Avertismentul trimis lui Putin era acela că dacă sabotajul ar produce victime în masă în aer sau la sol, Statele Unite ar considera Rusia responsabilă de facilitarea unor "acte de terorism". Sullivan și Burns nu au precizat cum ar răspunde, dar au lăsat de înţeles că reacţia americană la un astfel de act va duce războiul în umbră dintre Washington și Moscova la noi niveluri.
Avertismentul a ajuns în cele din urmă la Putin, au spus oficialii americani care au vorbit pentru prima dată despre schimbul de mesaje secrete cu Kremlinul. Și pare să fi avut efectul scontat: incendiile din Europa au încetat, cel puțin deocamdată. Dar nu este clar nici acum dacă Putin însuşi a ordonat oprirea actelor şi, dacă a făcut-o, pentru cât timp. Este posibil, potrivit oficialilor, ca Rusia să folosească pauza pentru a construi dispozitive mai bune și mai greu de depistat.
Războiul în umbră dintre Rusia şi SUA
Efortul americanilor de a ajunge la Putin a fost descris de cinci înalți oficiali intervievați de NYT în ultimele trei săptămâni. În timp ce administrația Biden se pregătește să părăsească Casa Albă, anumite detaliile ale discuţiilor tensionate cu Kremlinul au fost desecretizate.
Oficialii americani sunt îngrijorați că armata Rusiei, supărată şi frustrată pe atacurile ucrainene în Kursk și în interiorul teritoriului rus, este hotărâtă să ducă conflictul pe teritoriul european și american, dar vrea să o facă folosind tehnici prin care nu ar risca un conflict total cu NATO.
Este posibil ca rușii să fi considerat operațiunea o reacție naturală și proporțională la atacurile ucrainene asupra teritoriului rusesc, care nu puteau avea loc fără armele furnizate de SUA, inclusiv de rachete.
Până astăzi, oficialii americani nu știu dacă Putin a ordonat operațiunea, dacă știa despre ea sau dacă a aflat doar în urma avertismentelor americane. Mai mulți oficiali americani bănuiesc că acest complot ar fi fost opera ofițerilor GRU care au primit ordine să crească presiunea asupra Statelor Unite și a aliaților săi din NATO.
Acest lucru ar fi în concordanță şi cu scenariul de a crea o situaţie de negare plauzibilă pentru Putin în cazul în care operațiunea se termina prost. Incidentul a demonstrat şi că Biden și Putin au menținut canale indirecte de comunicare, deși nu au mai vorbit de la invadarea Ucrainei în februarie 2022.