Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reacţia MAE după ce consilierul lui Putin a inclus România pe lista "prietenilor" Rusiei din Europa: "Nimic nou. Aceleaşi teme agresive de propagandă"

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat după ce Nikolai Patruşev, fost şef al FSB şi consilierul principal al lui Vladimir Putin, a declarat că Uniunea Europeană şi-a pierdut dreptul de a decide în privinţa viitorului României.

de Redactia Observator

la 15.01.2025 , 17:29

Reacţia MAE după ce consilierul lui Putin a inclus România pe lista "prietenilor" Rusiei din Europa: "Nimic nou. Aceleaşi teme agresive de propagandă" - Profimedia

Într-un interviu acordat Komsomolskaia Pravda, Patruşev a inclus România printre ţările cu o viziune pro-rusă alături de Ungaria, Slovacia şi Austria. De asemenea, în acelaşi interviu, Patruşev a mai precizat că Ucraina şi Republica Moldova vor înceta să mai existe ca state până la finalul acestui an.

"Declarațiile lui Nikolai Patruşev nu conțin nimic nou. Sunt aceleași teme agresive de propagandă și dezinformare cu care Moscova ne-a intoxicat, îndeosebi în ultimii ani. Aceste pronunțări publice repetitive nu pot ascunde realitatea: faptul că Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei, încălcând Carta ONU și dreptul internațional, și că derulează acțiuni hibride masive și sistematice împotriva Republicii Moldova. Totodată, în pofida tuturor acțiunilor prin care Rusia urmărește să creeze diviziuni în Europa, realitatea rămâne că Uniunea Europeană a acordat și continuă să asigure un sprijin multidimensional semnificativ Ucrainei, în toate domeniile, și să sancționeze Rusia", se arată în comunicatul MAE.

Ce a declarat Nikolai Patruşev

Articolul continuă după reclamă

"Nu exclud ca politica agresivă antirusească de la Chişinău să ducă la faptul că Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe. În această situaţie, ne putem uita la exemplul Ucrainei, unde neo-nazismul şi rusofobia au dus ţara la colaps, şi asta cu mult înainte de operaţiunea militară special", a declarat Patruşev despre Republica Moldova.

Pe acelaşi subiect

"Conducerea UE, de exemplu, a pierdut de mult dreptul de a vorbi în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria, România şi alte câteva ţări europene interesate de stabilitatea în Europa şi de adoptarea unei poziţii echilibrate faţă de Rusia", a susţinut reprezentantul lui Putin, gândindu-se, probabil, atunci când a enumerat România la succesul pe care îl înregistrează Călin Georgescu, candidatul anti-UE şi anti-NATO, faţă de care Moscova şi-a exprimat aprecierea.

Cine e Nikolai Patruşev

Nikolai Patruşev, în vârstă de 73 de ani, este fost ofiţer de informaţii care până anul trecut a fost secretar al Consiliului rus de Securitate al Rusiei, funcţie pe care o deţinea încă din 2008. Considerat un aliat apropiat al lui Putin, chiar mai radical decât actualul lider de la Kremlin, anterior Patruşev a fost director al Serviciului Federal de Securitate (FSB), din 1999 până în 2008. El a jucat un rol-cheie în deciziile de a prelua şi apoi anexa Crimeea în 2014 şi de a invada Ucraina în 2022.

Mark Galeotti, expert în domeniul politicii şi securităţii ruseşti, îl consideră pe Patruşev "cel mai periculos om din Rusia" din cauza "mentalităţii sale paranoice bazate pe conspiraţii". După anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă în 2014, Patruşev a fost inclus pe lista Uniunii Europene şi a Regatului Unit a persoanelor sancţionate, iar din 2018 şi SUA i-au impus sancţiuni.

După ce Putin şi-a preluat anul trecut al cincilea mandat, lui Patruşev i s-a propus să devină consilier prezidenţial însărcinat cu construcţiile navale. Unii au considerat asta o retrogradare, întrucîât Putin ar fi considerat că Patruşev l-ar fi indus în eroare în privinţa Ucrainei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Plafonarea preţului la gaze şi curent expiră în 3 luni. Vă gândiți să schimbați furnizorii sau rămâneți la cei actuali?
Observator » Evenimente » Reacţia MAE după ce consilierul lui Putin a inclus România pe lista "prietenilor" Rusiei din Europa: "Nimic nou. Aceleaşi teme agresive de propagandă"