Antena LIVE

Curs valutar

SUA pun tunurile pe băncile chineze care ajută Rusia în războiul din Ucraina. Reacţia Beijingului

Război în Ucraina. Autorităţile americane pregătesc sancţiuni care ameninţă să întrerupă legăturile unor bănci chineze cu sistemul financiar global, în speranţa că asta va opri sprijinul comercial oferit de Beijing pentru producţia de armament a Rusiei, relatează The Wall Street Journal, care citează surse din apropierea acestui dosar.

De la 23.04.2024, 14:41
WhatsApp
SUA pun tunurile pe băncile chineze care ajută Rusia în războiul din Ucraina. Reacţia Beijingului Profimedia

În contextul în care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, efectuează săptămâna aceasta o vizită în China, articolul publicat în Wall Street Journal pune întrebarea dacă această ameninţare financiară serioasă poate duce la diminuarea schimburilor comerciale dintre China şi Rusia, schimburi care permit Rusiei să îşi refacă armata după pierderile din Ucraina.

SUA au luat în vizor băncile chineze care susţin efortul de război al Rusiei

Vineri, Antony Blinken a criticat sprijinul oferit de China pentru industria de apărare din Rusia, susţinând că Beijingul este cel mai important sprijin al războiului Moscovei în Ucraina, prin furnizarea de componente vitale pentru armele ruseşti. În ultimele săptămâni, oficialii americani şi-au intensificat presiunile asupra Chinei, avertizând că Washingtonul este pregătit să ia măsuri împotriva instituţiilor financiare chinezeşti care înlesnesc comerţul cu bunuri ce au dublă utilizare, civilă şi militară.

Oficialii americani citaţi de Wall Street Journal spun că vizarea băncilor chineze cu sancţiuni este o opţiune, în cazul în care baletul diplomatic nu reuşeşte să convingă Beijingul să îşi reducă exporturile în Rusia. Întreruperea accesului băncilor chineze la dolarul american, valuta utilizată de cea mai mare parte a comerţului mondial, este în mod frecvent o soluţie la care se recurge în ultimă instanţă, deoarece astfel de sancţiuni pot duce la falimentul unei bănci, afectându-le consumatorii şi baza de clienţi.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, o astfel de acţiune reprezintă un risc deosebit pentru China, în momentul în care gigantul asiatic se confruntă cu o încetinire a ritmului de creştere a economiei şi acumularea datoriei.

După debutul războiului din Ucraina, China şi Rusia şi-au intensificat schimburile comerciale în yuani chinezi, în loc de dolari americani, în încercarea de a-şi proteja economiile de o posibilă intensificare a sancţiunilor americane. SUA şi alte state occidentale au impus ample sancţiuni sistemului financiar rusesc, după ce Moscova a invadat Ucraina, în luna februarie 2022.

Luna trecută, Reuters a dezvăluit că mai multe bănci din China, Emiratele Arabe Unite şi Turcia au crescut gradul de respectare a sancţiunilor, ceea ce a avut drept rezultat întârzieri şi chiar respingerea transferurilor de bani către Moscova. Aceste întârzieri arată că sancţiunile americane pot avea un efect puternic de descurajare. 

China condamnă acuzaţiile că sprijină industria de război rusă

China a condamnat ceea ce ea califică drept "acuzaţii nefondate" ale SUA, potrivit cărora Beijingul susţine armata rusă în Ucraina, informează AFP. "SUA au dezvăluit un proiect de lege de ajutorare la scară mare a Ucrainei, lansând în acelaşi timp acuzaţii nefondate la adresa comerţului obişnuit între China şi Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin.

"Acest tip de abordare este extrem de ipocrit şi total iresponsabil, iar China i se opune cu fermitate", a adăugat el. În timpul unei conferinţe de presă susţinute vineri în Italia, Antony Blinken a acuzat Beijingul că susţine indirect conflictul din Ucraina furnizând Rusiei componente pentru industria sa de apărare.

"În ceea ce priveşte industria de război rusă, primul contributor în acest moment, în acest domeniu, este China", a declarat Blinken pe insula italiană Capri, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai statelor din G7. Aceasta "îi permite Rusiei să îşi continue agresiunea împotriva Ucrainei", a adăugat el.

Legăturile dintre Moscova şi Beijing s-au consolidat şi mai mult după declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022, invazie niciodată condamnată de Beijing, care caută să se poziţioneze drept parte neutră în războiul din Ucraina.

China neagă de multă vreme acuzaţiile conform cărora ea ajută Rusia în războiul acesteia împotriva Ucrainei şi insistă asupra faptului că nu va accepta "critici sau presiuni" cu privire la legăturile sale cu Rusia. "În legătură cu problema Ucrainei, China a menţinut întotdeauna o poziţie obiectivă şi justă, a pledat activ pentru negocieri de pace şi a îndemnat la o soluţionare politică", a declarat Wang marţi.

"China aplică de o manieră coerentă reglementările privind exportul de bunuri cu dublă destinaţie. China nu este nici la originea, nici parte interesată în criza ucraineană şi nu a turnat niciodată gaz în foc", a adăugat el. "Nu vom accepta ca alţii să trimită mingi în terenul nostru sau să arunce pe noi responsabilitatea", a conchis Wang Wenbin.

După lungi şi dificile dezbateri, Camera Reprezentanţilor a Congresului american a adoptat sâmbătă un plan de ajutorare a Ucrainei, susţinut de parlamentari din ambele tabere. Aproape 61 de miliarde de dolari, adică majoritatea fondurilor aprobate, sunt alocate războiului din Ucraina.

Principale susţinătoare militare ale Ucrainei, SUA nu mai adoptaseră un pachet financiar amplu pentru aliatul lor de aproape un an şi jumătate, în principal din cauza unui blocaj din partea republicanilor din Congres.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia china banci sanctiuni sua razboi ucraina
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025