Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lavrov: Rusia şi China au eliminat în mare parte dolarul din schimburile comerciale. G7, îngrijorat de ajutorul Beijingului

Rusia şi China au reuşit să se dispenseze de dolarul american în schimburile lor comerciale bilaterale într-o proporţie de circa 90%, tranzacţiile fiind astfel decontate în monedele lor naţionale, a declarat luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de agenţia EFE, relatează Agerpres. 

de Nicu Tatu

la 22.04.2024 , 16:34

Lavrov: Rusia şi China au eliminat în mare parte dolarul din schimburile comerciale. G7, îngrijorat de ajutorul Beijingului Lavrov: Rusia şi China au eliminat în mare parte dolarul din schimburile comerciale. G7, îngrijorat de ajutorul Beijingului - Profimedia

"Am reuşit practic să ne dedolarizăm relaţiile comerciale bilaterale. În prezent, peste 90% din tranzacţiile reciproce se desfăşoară în monede naţionale", a spus Lavrov în timpul unei reuniuni cu liderii regiunilor ruse, desfăşurată la Ministerul de Externe rus, potrivit agenţiei TASS.

"Relaţiile comerciale şi economice ruso-chineze se dezvoltă activ, în pofida încercărilor persistente ale Occidentului de a ne pune beţe în roate", a subliniat Lavrov.

Cooperarea între regiunile celor două ţări este "un factor important pentru consolidarea ansamblului multilateral al relaţiilor noastre", iar, după ridicarea restricţiilor anti-COVID impuse de autorităţile chineze, "se observă o creştere bruscă a schimburilor comerciale între regiunile ruse şi provinciile chineze", a remarcat ministrul rus de externe.

Articolul continuă după reclamă

El a anunţat cu acest prilej vizita preşedintelui chinez Xi Jinping şi a preşedintelui parlamentului chinez Zhao Leji în octombrie în Rusia pentru a participa la summitul BRICS, care va avea loc în oraşul Kazan.

Pe acelaşi subiect

G7 îşi exprimă "puternica preocupare" cu privire la ajutorul Chinei pentru Rusia

Miniştrii de externe al statelor din G7, reuniţi vinerea trecută în Italia, şi-au exprimat "puternica preocupare" cu privire la transferurile de materiale chineze Rusiei, care ajută maşinăria de război rusă în războiul împotriva Ucrainei, potrivit comunicatului final, informează AFP.

"Exprimăm puternica noastră preocupare cu privire la transferurile spre Rusia, dinspre companii ale Chinei, de materiale cu dublă utilizare şi de componente pentru arme pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi întări producţia militară", au afirmat miniştrii în acest comunicat difuzat la finalul reuniunii lor.

"Aceasta permite Rusiei să-şi reconstituie şi revitalizeze industria de apărare, fiind astfel o ameninţare pentru Ucraina şi pentru securitatea şi pacea internaţionale", au deplâns ei în comunicat. "China ar trebui să asigure că acest sprijin va înceta, dat fiind că el va prelungi conflictul şi va majora ameninţarea Rusiei la adresa vecinilor săi", au adăugat miniştrii de externe ai statelor G7.

G7 este format din SUA, Japonia, Canada, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Italia, iar aceasta din urmă prezidează anul acesta grupul. În timpul unei conferinţe de presă susţinută vineri, secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat China că alimentează indirect conflictul din Ucraina furnizând Rusiei componente pentru industria sa de apărare.

"În ceea ce priveşte industria de apărare rusă, primul contributor în acest moment, în acest domeniu, este China", a declarat Blinken la finalul summitului G7. Aceasta "îi permite Rusiei să îşi continue agresiunea împotriva Ucrainei", a adăugat el.

"Dacă Beijingul vrea să aibă, pe de o parte, relaţii amicale cu Europa şi cu alte ţări, ea nu poate alimenta pe de altă parte ceea ce constituie cea mai mare ameninţare împotriva securităţii europene după sfârşitul Războiului Rece", a subliniat secretarul de stat american.

Blinken şi-a împărtăşit îngrijorările în legătură cu acest subiect în timpul unei sesiuni de lucru consacrată invaziei ruse asupra Ucrainei şi sprijinului pentru această ţară, care se confruntă de peste doi ani cu trupele ruse, a informat o sursă diplomatică americană.

SUA speră că în special statele europene vor face presiune asupra Beijingului pentru ca acesta să-şi reducă sprijinul militar pentru Rusia, într-un moment în care, după cum recunoaşte Washingtonul, forţele ruse câştigă teren pe teritoriul ucrainean.

SUA susţin că au constatat de luni de zile transferul de materiale din China spre Rusia, materiale pe care Moscova le foloseşte pentru a-şi reconstrui industria de apărare, şi acest lucru se oglindeşte pe câmpul de luptă în Ucraina.

Washingtonul a fixat o linie roşie Chinei - să nu furnizeze direct arme Rusiei pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei - şi până acum nu a avut vreo dovadă de contrariu. Însă SUA denunţă din ce în ce mai ferm sprijinul Beijingului pentru Rusia pe căi ocolite şi stabilesc în prezent o legătură directă cu războiul din Ucraina, pe fondul apropierii chinezo-ruse

Nicu Tatu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Lavrov: Rusia şi China au eliminat în mare parte dolarul din schimburile comerciale. G7, îngrijorat de ajutorul Beijingului