Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Economia Rusiei, prognoză de creştere surprinzătoare în 2024, peste SUA, Marea Britanie, Germania și Franța. "Veste jenantă pentru Occident"

Economia Rusiei va crește în acest an mai mult decât toate economiile avansate, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI) care a revizuit în creştere că PIB-ul Rusiei se va majora cu 3,2%. Prognoza este una jenantă pentru ţările occidentale care au încercat să izoleze economia rusă drept pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, comentează CNBC

de Redactia Observator

la 28.06.2024 , 12:42

Economia Rusiei, prognoză de creştere surprinzătoare în 2024, peste SUA, Marea Britanie, Germania și Franța. "Veste jenantă pentru Occident" Economia Rusiei, prognoză de creştere surprinzătoare în 2024, peste SUA, Marea Britanie, Germania și Franța. "Veste jenantă pentru Occident" - Profimedia

Una dintre cele mai mari surprize este prognoza de creștere a Rusiei pentru 2024, majorată la 3,2% de la 2,6% cât era estimată în ianuarie, scrie şi Reuters. Fondul Monetar Internațional (FMI) se așteaptă ca Rusia să crească cu 3,2% în 2024, mai mult decât cea SUA (2,7%), Marea Britanie (0,5%), Germania (0,2%) și Franța ( 0,7%).

Exporturile de petrol s-au păstrat constante iar cheltuielile guvernamentale au rămas ridicate, contribuind la creșterea economiei, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Rusia susţine că sancțiunile occidentale au făcut-o mai autosuficientă iar consumul și investițiile interne au rămas rezistente. Totodată exporturile de petrol și mărfuri către India și China, corelate cu ocolirea sancţiunilor şi un preţ mai ridicat al petrolului, i-au permis Moscovei să mențină venituri solide la buget.

Articolul continuă după reclamă

Încasările din petrol și gaze la bugetul Rusiei în primul trimestru din 2024 s-au ridicat la 31,7 miliarde de dolari și au revenit la nivelul de dinainte de invadarea Ucrainei, potrivit datelor de execuție bugetară publicatede Ministerul rus al Finanțelor şi citate de Bloomberg.  Per total, Rusia a raportat o explozie a încăsărilor bugetare în primul trimestru când veniturile s-au ridicat la 94 miliarde de dolari, o creștere de 53,5% față de aceeași perioadă din 2023

Pe acelaşi subiect

Problemele economiei ruse: companiile se plâng că nu au angajaţi

Complexul militar-industrial al Rusiei s-a extins şi el semnificativ, deşi Vladimir Putin neagă că economia rusă este pe picior de război. Cheltuielile pentru apărare și producție au crescut vertiginos. Pe scurt, Rusia s-a adaptat la o "nouă normalitate", economia de război, scrie CNBC. 

Creșterea economică a Rusiei se va modera totuşi în 2025, scăzând la 1,8%, a prezis FMI, "pe măsură ce efectele investițiilor mari și ale consumului robust, susținute de creșterea salariilor pe o piață a forței de muncă în lipsă de muncitori, se vor atenua".

"Ceea ce datele ne arată este că aceasta este o economie pe picior război în care statul, care, să ne amintim, a avut rezerve considerabile, construite în mai mulți ani de disciplină fiscală, investește în această economie de război", a declarat directorul FMI, Kristalina Georgieva pentru CNBC în luna februarie.

"Dacă te uiți la Rusia, astăzi, producția crește pentru armată și consumul scade. Și cam așa arăta Uniunea Sovietică. Nivel ridicat de producție, nivel scăzut de consum", a comentat ea. 

Georgieva crede că economia rusă se confruntă cu probleme legate de exodul muncitorilor calificați și de accesul redus la tehnologie, cauzat de sancțiuni. Vladimir Putin a avertizat că ţara va fi nevoită să crească productivitatea sau să importe forţă de muncă.

Guvernatorul Băncii Centrale Ruse, Elvira Nabiullina, le-a spus parlamentarilor ruşi pe 8 aprilie că ritmul de producție al țării este limitat de deficitul de muncitori, dar a remarcat că economia Rusiei continuă să crească într-un ritm impresionant.

Săptămâna trecută, Nabiullina a afişat și o notă de optimism cu privire la rata inflației (situată la  7,7% în martie), spunând că vârful a fost depășit, deși este prea devreme pentru a începe reducerea dobânzii cheie.     

Experţii economici se aşteaptă ca Banca Centrală a Rusiei să mențină dobânda cheie la 16% la următoarea reuniune de pe 26 aprilie, potrivit Reuters şi să scadă până la 12,5% până la sfârşitul anului. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 4%.

După ce și-a început al cincilea mandat de președinte, Vladimir Putin a promis că va ridica nivelul de trai, cu cheltuieli sporite în educație, sănătate și infrastructură publică. El a mai semnalat că impozitele plătite de companiile mari și persoanele bogate vor crește.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Economia Rusiei, prognoză de creştere surprinzătoare în 2024, peste SUA, Marea Britanie, Germania și Franța. "Veste jenantă pentru Occident"