Antena Meniu Search
x

Economia Chinei a crescut cu 5,3% în primul trimestru peste așteptările analiștilor, dar nu a scăpat de probleme

Economia Chinei a crescut peste aşteptări în primul trimestru, spre ușurarea oficialilor de la Beijing, dar a încetinit ritmul de creștere al consumului și producției industriale, relatează Reuters. China se confruntă în continuare cu un sector imobiliar slab şi cu creșterea cheltuielilor publice.

de Redactia Observator

la 16.04.2024, 13:26

Economia Chinei a crescut cu 5,3% în primul trimestru peste așteptările analiștilor, dar nu a scăpat de probleme
Economia Chinei a crescut cu 5,3% în primul trimestru peste așteptările analiștilor, dar nu a scăpat de probleme - Profimedia

Datele publicate de Biroul Național de Statistică arată că, în primele trei luni ale anului, PIB-ul Chinei a crescut cu 5,3%, în timp ce economiştii consultați de Reuters anticipau o majorare cu doar 4,6%. Pe o bază trimestrială, indicatorul a crescut cu 1,6% în primul trimestru din 2024, față de 1,4% cât prognozau specialiștii.

"Creșterea puternică din primul trimestru contribuie mult la atingerea țintei de creştere economică anuală de aproximativ 5% a Chinei", a comentat Harry Murphy Cruise, economist la Moody's Analytics. "Producția industrială a fost susținută de-a lungul trimestrului, dar datele slabe din martie sunt un motiv de îngrijorare. Gospodăriile din China continuă să-și țină portofelele închise", a mai spus acesta. 

Guvernul a fost nevoit să adopte măsuri de politică fiscală și monetară pentru impulsionarea creșterii economiei, care până la final de 2022 s-a confruntat cu restricții impuse în contextul pandemiei.  Analiștii economici au descris drept ambițioasă ţinta de creștere economică de aproximativ 5% pentru 2024 în contextul în care creșterea de 5,2% a PIB-ului anul trecut a fost pusă pe seama revenirii după pandemie. 

A doua economie a lumii s-a luptat pentru o redresare puternică și durabilă post-COVID, dar a fost lovită de o recesiune a sectorului imobiliar, creșterea datoriilor guvernamentale și investiţii slabe ale sectorului privat.

Pe acelaşi subiect

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat perspectiva economică a Chinei la negativ

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat perspectiva economică a Chinei la negativ săptămâna trecută, invocând riscuri ale finanțelor publice, pe măsură ce Beijingul canalizează tot mai multe cheltuieli către infrastructură și producția de tehnologie înaltă.

Guvernul chinez se bazează pe investiţii în infrastructură pentru a ajuta la ridicarea economiei, soluţia de manual a Beijingului, notează Reuters. Dar consumatorii se tem de cheltuieli și iar companiile nu au încredere să se extindă. Ritmul de creștere al vânzărilor cu amănuntul și al producției industriale a încetinit în martie, față de primele două luni.

Producția industrială a crescut în martie cu 4,5% față de anul precedent, iar vânzările cu amănuntul, un indicator al consumului, cu 3,1%, ambele mult mai puțin decât era anticipat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Economia Chinei a crescut cu 5,3% în primul trimestru peste așteptările analiștilor, dar nu a scăpat de probleme