SUA trimit rachete HIMARS în Ucraina. Doar 5 țări din lume, între care și România, mai au în dotare aceste arme. Noul ajutor militar este de 700 mil. $
Bătălia pentru Donbas continuă în cea de-a 99-a zi a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Oraşul Severodoneţk, actualul epicentru al confruntărilor, este controlat de ruşi în proporţie de peste 70 la sută. Dar ucrainenii sunt hotărâţi să lupte pentru fiecare stradă şi clădire. Şi, în curând, vor primi armamentul aşteptat de multă vreme. Statele Unite au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina, de 700 de milioane de dolari, care include sisteme de rachete de ultimă generaţie. În plus, americanii ar putea livra Ucrainei şi drone înarmate.
De Redactia Observator la 02.06.2022, 08:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Comandanţii ucraineni recunosc că situaţia din Severodoneţk este foarte dificilă. Trupele ruse au ajuns în centrul oraşului şi controlează în întregime cartierele din est. Ucrainenii rezistă, încă, în partea de vest dar se retrag pas cu pas pe poziţii mai uşor de apărat. Unii dintre civilii rămaşi în oraş s-au refugiat în adăposturi din incinta unui combinat chimic. Aceasta deşi nimeni nu ştie ce substanţe mai sunt depozitate acolo. Zilele trecute, peste oraş s-a înălţat un uriaş nor toxic după ce ruşii au bombardat un rezervor de acid azotic. Situaţia este comparată de autorităţi cu asediul combinatului Azovstal din Mariupol.
Volodimir Zelenski: Trebuie să-i convingem, pe câmpul de luptă, că Ucraina nu va fi cucerită, că oamenii noştri nu se vor preda, iar copiii noştri nu vor deveni proprietatea ocupanţilor.
Căderea oraşului Severodoneţk ar duce la ocuparea întregii regiuni Lugansk, un succes aşteptat, la Moscova, încă de la declanşarea invaziei. Dar concentrarea forţelor ruseşti în această zonă le-a slăbit poziţiile pe alte fronturi. Un contraatac ucrainean a eliberat peste 20 de localităţi în apropierea marelui port Herson, ocupat de ruşi. Şi tot la Herson, ocupanţii recurg la manevre odioase pentru a-i depista pe cei care li se opun. Agenţi deghizaţi în uniforme ucrainene bat la uşile localnicilor iar cei care se arată dispuşi să-i ajute sunt imediat arestaţi.
Volodimir Zelenski: Toţi cei care au ucis, au torturat sau au deportat cetăţeni ucraineni trebuie să răspundă pentru faptele lor.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 99 LIVE TEXT. Zelenski: Armata ucraineană pierde între 60 şi 100 de soldaţi zilnic....
- Germania trimite Ucrainei cel mai modern sistem de apărare antiaeriană. Poate apăra un oraș întreg în fața...
- Joe Biden trimite rachete avansate în Ucraina și anunță obiectivele SUA: Nu vrem înlăturarea lui Putin de la...
Ajutor militar de 700 de millioane $
Armata ucraineană va dispune, în curând, de o armă redutabilă: lansatoare multiple de rachete de tip HIMARS, cu rază de acţiune de peste 80 de kilometri, produse în Statele Unite. Doar cinci ţări din lume, între care România, mai au în dotare aceste arme. Noul pachet de ajutor militar american include, de asemenea, muniţie, radare de diferite tipuri şi cantităţi suplimentare de rachete antitanc.
La acestea se vor adăuga, potrivit unei exclusivităţi a agenţiei Reuters, drone înarmate cu putere de foc superioară celor turceşti, care au făcut ravagii printre blindatele inamicului. Germania şi Marea Britanie sunt şi ele gata să livreze Ucrainei armament mai performant. Indignat, Kremlinul a acuzat Statele Unite că urmăresc escaladarea conflictului. Riposta americană nu a întârziat.
Antony Blinken: Cea mai bună cale de a evita escaladarea este ca Rusia să pună capăt agresiunii şi războiului pe care le-a pornit. Îi stă pe deplin în putere să o facă. Ucrainenii ne-au dat asigurări că nu vor folosi aceste sisteme împotriva unor ţinte de pe teritoriul rus.
Capcanele lăsate în urmă de ruși
Ucrainenii speră că noile arme le vor aduce succese pe câmpul de luptă iar Rusia va recunoaşte că nu poate învinge. La Kiev, moralul populaţiei este susţinut de o expoziţie de blindate inamice, avariate şi capturate, într-o mare piaţă din centru.
Din păcate, războiul nu este încă o temă de muzeu. În împrejurimile capitalei, geniştii descoperă în fiecare zi mine şi bombe neexplodate care sunt apoi distruse. Operaţiunea ar mai putea dura luni sau chiar ani de zile.