Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 99 LIVE TEXT. Ruşii care controlează regiunea Zaporojie vor să preia activele Ucrainei. Aliat al lui Putin, acuzat de trădare la Kiev

Război Rusia - Ucraina, ziua 99. Preşedintele Ucrainei a afirmat că, în cele 98 de zile ale invaziei ruse, 689 de copii au fost răniţi în urma atacurilor, iar 243 dintre aceştia au murit. Alţi 139 de copii sunt daţi dispăruţi. Între 60 şi 100 de soldaţi ucraineni mor în fiecare zi în luptă şi alţi aproximativ 500 sunt răniţi, a mai adăugat liderul de la Kiev. De asemenea, Volodimir Zelenski a afirmat că, în prezent, Rusia ocupă o cincime din teritoriul Ucrainei. Între timp, Kremlinul declară că planurile SUA de a vinde Ucrainei drone MQ-1C Gray Eagle nu vor putea opri armata lui Vladimir Putin.

de Redactia Observator

la 03.06.2022, 07:47

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 20:30. Ucraina îl acuză de trădare pe politicianul Viktor Medvedciuk, aliat al lui Vladimir Putin

Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina a anunţat joi că a încheiat o anchetă preliminară celei judiciare împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk, aliat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, transmite Reuters.

Medvedciuk este acuzat de trădare şi de încălcarea legilor războiului, fapte pentru care ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare, arată un comunicat de pe site-ul de internet al Biroului, citat de Agerpres. Anchetatorii afirmă că politicianul a sprijinit conducerea Rusiei în activităţi subversive împotriva Ucrainei, inclusiv prin colectarea de informaţii despre poziţiile unor unităţi militare.

Pe acelaşi subiect

Medvedciuk, lider al partidului Platforma de Opoziţie - Pentru Viaţă, respinge acuzaţiile. El a fost reţinut în aprilie, deoarece ce s-a sustras arestului la domiciliu la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 aprilie. Politicianul fusese arestat la domiciliu de anul trecut, fiind suspectat de trădare.

UPDATE 19:30. Administraţia din Zaporojie, regiune controlată de ruşi, vrea să preia activele Ucrainei

Administraţia din regiunea ucraineană Zaporojie, controlată în prezent de ruşi, intenţionează să preia activele Ucrainei, inclusiv companiile strategice, terenuri şi resurse naturale, a precizat joi administraţia locală, relatează agenţia de presă rusă RIA, citată de Reuters.

Rusia controlează în totalitatea regiunea Herson din luna martie, iar în prezent deţine şi părţi din regiunea nord-estică Zaporojie. Mai mulţi oficiali ruşi au vorbit, miercuri, despre integrarea zonelor ucrainene ocupate de ruşi Herson şi Zaporojie în Federaţia Rusă, prin organizarea de referendumuri, relatează CNN.

UPDATE 18:30. Al şaselea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei: embargo petrolier parţial

Reprezentanţii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat joi un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care include un embargo petrolier cu anumite scutiri, dar nu prevede înscrierea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse pe lista neagră a celor vizaţi de sancţiuni, informează surse diplomatice citate de AFP şi dpa.

UPDATE 18:00. Localnicii "nesupuşi" din Mariupol, executaţi de ruşi. Acuzaţiile primarului

Voluntarii şi oficialii ucraineni care refuză să colaboreze cu autorităţile ruse din oraşul Mariupol, ocupat de forţele ruse, şi din satele din apropiere, sunt închişi şi executaţi, anunţă Primăria oraşului, potrivit BBC. Primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat că ''o falsă instanţă a RPD (autoproclamata Republică Populară Doneţk) l-a condamnat pe primarul satului Azov la 10 ani de închisoare, iar cel puţin un funcţionar public a fost executat prin împuşcare''. Zeci de voluntari, care au ajutat la evacuarea locuitorilor şi au încercat să livreze hrană şi apă în oraşul asediat timp de două luni, sunt închişi în închisoarea Olenivka, mai precizează Primăria Mariupolului.

UPDATE 17:20. Reacţia Kremlinului, după planurile SUA de a vinde drone avansate Ucrainei

Kremlinul a declarat joi că planurile SUA de a vinde Ucrainei drone MQ-1C Gray Eagle care pot fi armate cu rachete Hellfire nu vor schimba parametrii a ceea ce Rusia numeşte o operaţiune militară specială. Reuters a relatat miercuri despre intenţia administraţiei Joe Biden de a vinde astfel de drone Ucrainei. Tranzacţia poate fi încă blocată de Congres sau anulată de o schimbare de politică de ultim moment. "Pomparea de arme (occidentale) în Ucraina nu schimbă parametrii operaţiunii speciale", a spus Dmitri Peskov în cadrul unei teleconferinţe cu jurnaliştii. "Scopurile sale vor fi realizate, dar acest lucru va aduce mai multă suferinţă Ucrainei", a adăugat el.

Despre posibilitatea ca teritoriul rus să fie vizat din Ucraina cu noile arme, Peskov a spus: "În continuare nu vreau să vorbesc despre scenariile absolut indezirabile şi foarte neplăcute în care aceste arme ar putea fi ipotetic utilizate împotriva unor ţinte de pe teritoriul nostru. Acest lucru ar schimba situaţia într-o direcţie nefavorabilă", relatează Agerpres. Rusia a încercat să intercepteze şi să distrugă armele occidentale trimise Ucrainei după ce a invadat statul vecin pe 24 februarie. Moscova susţine că livrările de arme occidentale către Kiev şi sancţiunile împotriva economiei Rusiei reprezintă acelaşi lucru cu un "război prin interpuşi" al SUA şi aliaţilor lor.

UPDATE 16:00. Suedia va furniza Ucrainei noi echipamente militare

Suedia va furniza Ucrainei ajutor economic suplimentar şi noi echipamente militare, inclusiv rachete anti-navă, puşti şi arme anti-tanc, au afirmat joi miniştrii suedezi de finanţe şi ai apărării, Mikael Damberg şi Peter Hultqvist, transmite Reuters. "Propunerile remise legislativului presupun o creştere a fondurilor alocate bugetului guvernului central cu 1 miliard de coroane suedeze (102 milioane dolari americani)", a precizat într-un comunicat ministrul de finanţe al ţării nordice.

"În solidaritate cu Ucraina şi în cadrul răspunsului internaţional la acţiunile Rusiei, guvernul consideră necesară continuarea sprijinului pentru Ucraina", se adaugă în comunicatul citat de Agerpres. În februarie, Suedia a anunţat că va trimite Ucrainei material militar - între care 5000 de arme antitanc, căşti şi veste blindate -, iar în martie a anunţat că va trimite încă 5000 de arme antitanc.

UPDATE 15:30. Rusia avertizează că decizia UE de a elimina parţial petrolul rusesc poate duce la "autodistrugerea" blocului comunitar

Ministerul rus de Externe avertizează că iniţiativa Uniunii Europene de a elimina parţial petrolul rusesc va destabiliza, probabil, pieţele energetice la nivel mondial, fiind o decizie care poate duce la ”autodistrugerea” blocului comunitar. Luni, liderii UE au convenit, în principiu, să reducă 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârşitul acestui an. Mişcarea ar destabiliza probabil pieţele globale de energie, a avertizat Moscova într-un comunicat.

”Deciziile Uniunii Europene de a elimina parţial petrolul şi produsele petroliere ruseşti, precum şi de a interzice asigurarea navelor comerciale ruseşti, este foarte probabil să provoace noi creşteri ale preţurilor, să destabilizeze pieţele energetice şi să perturbe lanţurile de aprovizionare”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul conferinţei sale regulate că Rusia nu îşi va vinde petrolul din cauză că se află în impas. ”Dacă cererea scade în unele ţări, înseamnă că în altă ţară creşte - fluxurile sunt redirecţionate”, a declarat Peskov.

UPDATE 15:00. Zelenski: Rusia ocupă o cincime din teritoriul Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi - într-un discurs adresat politicienilor şi locuitorilor din Luxemburg - că trupele ruse controlează în prezent aproape 20% din teritoriul Ucrainei, dar, de la începutul invaziei ruse pe scară largă în 24 februarie, forţele de apărare ucrainene au eliberat 1.017 de aşezări, potrivit agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform.

Din 24 februarie, "forţele ruse au intrat în 3.620 de aşezări ale Ucrainei. 1.017 dintre ele au fost deja eliberate, alte 2.603 urmează să fie eliberate. În prezent, aproximativ 20% din teritoriul nostru, aproape 125.000 de kilometri pătraţi, se află sub controlul ocupanţilor (ruşi), ceea ce este mult mai mult decât suprafaţa tuturor ţărilor Benelux (Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg) la un loc", a subliniat preşedintele ucrainean.

În acelaşi timp, Zelenski a amintit că Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei încă cu opt ani în urmă şi, ca urmare a acţiunilor agresive din 2014 până la 24 februarie a acestui an, Moscova a controlat aproape 43.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean: peninsula Crimeea şi o treime din regiunile Doneţk şi Lugansk. Preşedintele ucrainean a mai spus în acelaşi context că, în prezent, aproximativ 300.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean sunt înţesaţi cu mine şi obuze neexplodate. În acelaşi timp, capturarea capitalei ucrainene Kiev este unul dintre obiectivele prioritare ale armatei ruse, a declarat joi şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Korniiciuk, citat de EFE şi Ukrinform, potrivit Agerpres.

Concentrarea ofensivei ruse în Donbas, în estul ţării, nu înseamnă că forţele Moscovei au abandonat obiectivul de a captura Kievul, a avertizat responsabilul ucrainean, în opinia căruia, ocuparea Kievului rămâne un "obiectiv prioritar" al forţelor ruse.

Evocând "barbaria" rusă în suburbiile Kievului în prima fază a invaziei ruse, precum la Bucea sau Irpin, Serhii Korniiciuk a spus că armata ucraineană monitorizează cu atenţie acţiunile inamicului. "Trebuie să facem totul pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete şi să pregătim oraşul (Kiev) de o eventuală apărare, dacă este cazul, pentru a da o ripostă demnă inamicului", a adăugat el.

UPDATE 14:00 Rusia anunţă că a oprit afluxul de ”mercenari” străini în Ucraina

”De la începutul lui mai, afluxul de mercenari străini în Ucraina care vor să ia parte la ostilităţi împotriva armatei ruse a secat, ca să zic aşa”, declară un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov.

Konaşenkov susţine că numărul combatanţilor străini prezenţi în Ucraina a fost ”aproape înjumătăţit” - de la  6600 la 3500 -, iar un ”mare număr” al acestora ”preferă să plece din Ucraina cât mai repede posibil”.

”Sute de mercenari străini din Ucraina au fost eliminaţi cu arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acţiune, imediat după ce au venit acolo unde urmau să fie antrenaţi suplimentar”, dă asigurări Igor Konaşenkov.

UPDATE 13:40 OPEC+ decide azi dacă dă drumul la robinetul cu ţiţei

Marii producători de petrol ai lumii, reuniţi sub umbrela OPEC+, lucrează pentru a acoperi scăderea producţiei de petrol a Rusiei, au declarat joi pentru Reuters două surse din apropierea OPEC+. Producţia de ţiţei a Rusiei a scăzut cu aproximativ un milion de barili pe zi ca urmare a sancţiunilor occidentale, relatează Agerpres. Arabia Saudită le-a indicat aliaților occidentali că este pregătită să crească producția de petrol în cazul în care cea a Rusiei scade substanțial sub greutatea sancțiunilor, au confirmat cinci persoane apropiate discuțiilor, pentru Financial Times.

UPDATE 13:00 Angela Merkel rupe tăcerea și condamnă războiul din Ucraina

Angela Merkel, fostul cancelar german, a ținut primul său discurs public din acest an și a condamnat "războiul barbar din Ucraina". 

„Solidaritatea mea se îndreaptă către Ucraina, atacată și invadată de Rusia și pentru sprijinirea dreptului acesteia la autoapărare”, a spus fostul lider german.

UPDATE 12:50 Ucraina dă asigurări că nu va folosi armament american pentru a ataca ţinte în Rusia

Ucraina a dat asigurări Statelor Unite că nu va folosi noile sisteme de rachetă de tip HIMARS promise de către Washington pentru a ataca teritoriul rus, potrivit secretarului de Stat american Antony Blinken, relatează AFP.

”Rusia este cea care atacă Ucraina, nu invers. Ca să fiu clar, cea mai bună cale de evitare a unei escaladări este ca Rusia să pună capăt agresiunii şi războiului pe care le-a lansat”, a subliniat miercuri, în faţa presei, Blinken.

UPDATE 12:30 Ungaria a blocat din nou adoptarea embargoului petrolier

Ungaria a blocat miercuri adoptarea embargoului petrolier şi noi sancţiuni europene decise împotriva Moscovei pentru a obţine retragerea de pe lista neagră a UE a şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, au indicat mai multe surse diplomatice.

Ungaria a insistat asupra eliminării şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, de pe lista persoanelor sancţionate, întârziind finalizarea pachetului de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, potrivit unor diplomaţi citaţi de AFP şi Reuters.

UPDATE 11:50 Liderul de la Kiev estimează că peste 200.000 de copii au fost deportați în Rusia

„Aceasta este una dintre cele mai odioase crime de război ale Rusiei. În total, peste 200.000 de copii ucraineni au fost deportați până în prezent. Aceștia sunt orfani din orfelinate. Și copii cu părinți. Și copii despărțiți de familiile lor. Statul rus îi dispersează pe acești oameni pe teritoriul său și îi instalează pe cetățenii noștri, în special, în regiuni îndepărtate. Scopul acestei politici criminale nu este doar de a fura oameni, ci de a-i face pe cei deportați să uite de Ucraina și să nu se mai poată întoarce", a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE 11:30 Operaţiunile de asalt continuă în Severodoneţk

Luptele continuă în şi în jurul oraşului Severodoneţk, capitala provizorie a regiunii Luhansk (estul Ucrainei), unde forţele ruse au lansat diferite operaţiuni de asalt în ultimele ore.

"Inamicul desfăşoară operaţiuni de asalt" cu sprijinul tirurilor de mortiere în localitatea Severodoneţk şi în localităţile Bobrove şi Ustinivka din vecinătatea acestuia, a indicat Statul Major al armatei ucrainene în buletinul său zilnic cu privire la evoluţiile situaţiei de pe front.

La ora actuală nu se ştie cât din acest oraş se mai află în mâinile ucrainenilor, după ce miercuri seara se anunţase că forţele ruse deţin controlul asupra centrului Severodoneţkului, notează DPA.

UPDATE 10:30 Cinci persoane rănite în urma unui atac cu rachete în zona Liov 

Un atac cu rachete al rușilor a provocat rănirea a cinci persoane în apropiere de orașul Liov din vestul Ucrainei. Atacul s-a desfășurat în cursul nopții în regiunea Liov din vestul Ucrainei și a vizat infrastructura feroviară, provocând rănirea a cinci persoane.

UPDATE 10:00 Efectul războiului din Ucraina: 19 țări din UE își accelerează tranziția către energia regenerabilă

19 țări din UE își accelerează tranziția către energia verde și își propun ca până în 2030 să se aprovizioneze cu 63% din energia electrică din surse regenerabile. Decizia a fost luată după izbucnirea războiului din Ucraina, anunță CNN.

„Tranziția în domeniul energiei electrice nu este doar o problemă legată de preocupările climatice, ci și una de asigurare a unei aprovizionări stabile cu energie pentru gospodăriile și întreprinderile europene. Acest lucru este evident mai ales pentru cei mai mari importatori de combustibili ruși, Germania, Italia și Țările de Jos mărind ambițiile eoliene și solare, Franța subvenționând izolarea locuințelor, iar alții accelerând instalațiile de pompe de căldură și electrificând transportul", se arată în raport.

Specialiștii au stabilit că Portugalia, Țările de Jos, Austria și Danemarca sunt pe cale să își procure aproape toată energia electrică din surse regenerabile până în 2030.

Germania, cel mai mare importator de petrol și gaze naturale din Rusia, intenționează acum să obțină 80% din energia electrică din surse regenerabile până în 2030, față de 62% cât a anunțat anterior. Italia, Irlanda și Grecia se îndreaptă spre o cotă de până la 70% de surse regenerabile în producția de electricitate, se mai arată în raport.

UPDATE 08:30 Cea mai mare parte din Severodoneţk se află sub controlul rușilor

Oraşul Severodoneţk, actualul epicentru al confruntărilor, este controlat de ruşi în proporţie de peste 70 la sută. Trupele ruse au ajuns în centrul oraşului şi controlează în întregime cartierele din est. Ucrainenii rezistă, încă, în partea de vest dar se retrag pas cu pas pe poziţii mai uşor de apărat. Unii dintre civilii rămaşi în oraş s-au refugiat în adăposturi din incinta unui combinat chimic. Aceasta deşi nimeni nu ştie ce substanţe mai sunt depozitate acolo. 

UPDATE 08:00 Ajutor militar pentru Ucraina

Armata ucraineană va dispune, în curând, de o armă redutabilă: lansatoare multiple de rachete de tip HIMARS, cu rază de acţiune de peste 80 de kilometri, produse în Statele Unite. Doar cinci ţări din lume, între care România, mai au în dotare aceste arme. Noul pachet de ajutor militar american include, de asemenea, muniţie, radare de diferite tipuri şi cantităţi suplimentare de rachete antitanc.

La acestea se vor adăuga, potrivit unei exclusivităţi a agenţiei Reuters, drone înarmate cu putere de foc superioară celor turceşti, care au făcut ravagii printre blindatele inamicului. Germania şi Marea Britanie sunt şi ele gata să livreze Ucrainei armament mai performant. Indignat, Kremlinul a acuzat Statele Unite că urmăresc escaladarea conflictului. Riposta americană nu a întârziat. 

UPDATE 07:20 Război Rusia - Ucraina. 243 de copii au murit, 446 au fost răniţi şi 139 sunt daţi dispăruţi, până în prezent

De la începutul invaziei până în prezent, 446 de copii au fost răniţi în urma atacurilor ocupanţilor, aceştia fiind doar cei despre care se ştie, întrucât nu există toate informaţiile din teritoriile ocupate în prezent.

"Dar din ce se ştie azi - 446 de copii au fost răniţi, 243 de copii au murit. 139 sunt daţi dispăruţi. Se spune că conştinţa umană nu percepe numerele mari. Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai greu pentru o persoană să realizeze ce este în spatele său. Familii distruse. Personalităţi mici care nici măcar nu au avut timp să vadă cum e viaţa. Şi nu sunt doar numere. Fiecare rând este o lume distinctă care a fost distrusă de armata rusă", a subliniat Zelenski.

UPDATE 07:10 Rachete de croazieră ruseşti au lovit calea ferată în vestul Ucrainei

Rachete ruseşti au lovit o cale ferată din vestul Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni, citaţi de CNN. Atacurile au avut loc în apropiere de tunelul Beskyd, în Munţii Carpaţi, nu departe de graniţa cu Slovacia. Este a doua oară când ruta este ţintită de rachete de croazieră ruseşti.

UPDATE 07:00 Zelenski: Ucraina pierde între 60 şi 100 de soldaţi zilnic

Între 60 şi 100 de soldaţi ucraineni mor în fiecare zi în luptă şi alţi aproximativ 500 sunt răniţi, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru media americane Newsmax într-un interviu publicat miercuri, scrie Agerpres.

"Situaţia în est este cu adevărat dificilă", a adăugat şeful statului ucrainean. "Pierdem zilnic între 60 şi 100 de soldaţi, ucişi în luptă, şi aproximativ 500 sunt răniţi", a detaliat liderul de 44 de ani, care a vorbit cu ajutorul unui interpret.

Acest număr mare de victime intervine în timp ce trupele ucrainene luptă cu înverşunare împotriva unei puternice concentraţii de forţe ruse care încearcă să preia controlul asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 99 LIVE TEXT. Ruşii care controlează regiunea Zaporojie vor să preia activele Ucrainei. Aliat al lui Putin, acuzat de trădare la Kiev