Antena LIVE

Curs valutar

Moment ”monumental” în lupta cu pandemia. SUA vor suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID. Reacția companiilor farmaceutice

Statele Unite susțin cererea Indiei și Africii de Sud, depusă la Organizația Mondială a Comerțului, de a suspenda brevetele pentru vaccinurile împotriva Covid-19 pe perioada pandemiei. “Vremuri excepționale necesită măsuri excepționale”, a declarat reprezentanța SUA. Dacă va fi aprobată, măsură ar permite creșterea producției de vaccinuri în țările mai puțin bogate și scăderea costului per doza. Producătorii de vaccinuri se opun acestei măsuri.

De la 06.05.2021, 11:47
WhatsApp
Vaccin Pfizer, produs la fabrica din Hamburg, Germania Profimedia

SUA și-au anunțat sprijinul pentru apelul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) de a ridica temporar brevetele pentru vaccinurile împotriva coronavirusului. India și Africa de Sud au propus planul pentru a crește producția de vaccinuri în întreaga lume. Dar producătorii de medicamente susțin că această măsură nu va avea efectul dorit, relatează BBC.

Reprezentanta Comerțului în administrația Biden, Katherine Tai, a spus că „vremurile extraordinare necesită măsuri extraordinare”. Și a avertizat că va fi nevoie de timp pentru a ajunge la un acord în această privință.100 de  membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) sunt în favoarea acestei măsuri și este programat ca un grup specializat în domeniul proprietății intelectuale să discute problema luna viitoare.

OMS: Moment ”monumental” în lupta cu pandemia

Proprietatea intelectuală presupune invenții, care sunt protejate de brevet, drept de autor și marcă înregistrată - permițând inițiatorului să fie recompensat financiar. India și Africa de Sud au fost vocile principale într-un grup de aproximativ 60 de țări care, în ultimele șase luni, a încercat să elimine brevetele pentru vaccinuri.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, s-au confruntat cu o puternică opoziție din partea fostei administrațiii americane, a lui Donald Trump, Marii Britanii și UE. Joe Biden are însă o altă abordare. El a susținut o derogare privind proprietatea intelectuală asociată cu vaccinurile Covid încă din timpul campaniei prezidențiale din 2020 și a repetat sprijinul miercuri. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a numit această mișcare un „moment monumental” în lupta împotriva Covid-19.

Ce ar însemna suspendarea brevetelor pentru vaccin

Dacă este aprobată, spun susținătorii, suspendarea ar permite creșterea producției de vaccinuri și ar oferi ser la preț mai mic pentru țările mai puțin bogate. Multe țări în curs de dezvoltare au susținut că normele care impun țărilor protejarea brevetelor și a altor forme de proprietate intelectuală sunt un obstacol în calea creșterii producției de vaccinuri și a altor produse necesare în lupta contra pandemiei. SUA au ajutat în mandatul lui Donald Trump la blocarea negocierilor OMC pentru suspendarea brevetelor, măsură susținută de India și Africa de Sud. Katherine Tai a declarat că SUA vor începe acum negocieri la OMC pentru acest demers. Acest lucru ar putea dura, deoarece deciziile OMC necesită un consens al tuturor celor 164 de membri.

Companiile farmaceutice se opun

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a numit decizia SUA „istorică” și „un moment monumental în lupta împotriva Covid-19”. Dar companiile farmaceutice și-au exprimat opoziția, insistând că brevetele nu sunt principalul obstacol. Acestea au avertizat că această mișcare ar putea înăbuși inovația. Federația Internațională a Producătorilor și Asociațiilor Farmaceutice a numit această măsură „dezamăgitoare”. "O suspendare este răspunsul simplu, dar greșit la ceea ce este o problemă complexă", a spus grupul de lobby, cu sediul la Geneva.

Doctorul Amesh Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins, a declarat agenției Reuters că suspendarea brevetelor „echivalează cu exproprierea companiilor farmaceutice ale căror inovații și investiții financiare au făcut posibilă dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid".

Unii experți spun că producătorii farmaceutici ar trebui, de asemenea, să împărtășească know-how-ul, cum ar fi tehnicile de producție, cu țările mai sărace pentru a avea vreun efect benefic real. Acordurile de licențiere sunt un alt mod de a stimula producția. Unul dintre cei mai mari producători de vaccin Covid este Serum Institute of India, care fabrică vaccinul Oxford-AstraZeneca în baza unui acord de licențiere cu compania anglo-suedeză.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sua pandemie coronavirus brevet vaccin covid-19 vaccinare suspendare
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025