Moment ”monumental” în lupta cu pandemia. SUA vor suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID. Reacția companiilor farmaceutice
Statele Unite susțin cererea Indiei și Africii de Sud, depusă la Organizația Mondială a Comerțului, de a suspenda brevetele pentru vaccinurile împotriva Covid-19 pe perioada pandemiei. “Vremuri excepționale necesită măsuri excepționale”, a declarat reprezentanța SUA. Dacă va fi aprobată, măsură ar permite creșterea producției de vaccinuri în țările mai puțin bogate și scăderea costului per doza. Producătorii de vaccinuri se opun acestei măsuri.
De Redactia Observator la 06.05.2021, 11:47- Președintele Joe Biden spune că sprijină renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19.
- A reacționat la presiunea tot mai mare a democraților și a peste 100 de țări.
- Anunțul său nemulțumit companiile farmaceutice.
SUA și-au anunțat sprijinul pentru apelul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) de a ridica temporar brevetele pentru vaccinurile împotriva coronavirusului. India și Africa de Sud au propus planul pentru a crește producția de vaccinuri în întreaga lume. Dar producătorii de medicamente susțin că această măsură nu va avea efectul dorit, relatează BBC.
Reprezentanta Comerțului în administrația Biden, Katherine Tai, a spus că „vremurile extraordinare necesită măsuri extraordinare”. Și a avertizat că va fi nevoie de timp pentru a ajunge la un acord în această privință.100 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) sunt în favoarea acestei măsuri și este programat ca un grup specializat în domeniul proprietății intelectuale să discute problema luna viitoare.
OMS: Moment ”monumental” în lupta cu pandemia
Proprietatea intelectuală presupune invenții, care sunt protejate de brevet, drept de autor și marcă înregistrată - permițând inițiatorului să fie recompensat financiar. India și Africa de Sud au fost vocile principale într-un grup de aproximativ 60 de țări care, în ultimele șase luni, a încercat să elimine brevetele pentru vaccinuri.
- Canada, prima ţară care aprobă vaccinarea anticovid a copiilor din grupa de vârstă 12-15 ani
- Vaccinarea ar putea împărți România în două. Ce spun experții despre propunerea de beneficii pentru cei...
- SUA schimbă strategia de vaccinare. NYT: Care este cel mai bun mod de a convinge milioanele de nevaccinați să se...
Cu toate acestea, s-au confruntat cu o puternică opoziție din partea fostei administrațiii americane, a lui Donald Trump, Marii Britanii și UE. Joe Biden are însă o altă abordare. El a susținut o derogare privind proprietatea intelectuală asociată cu vaccinurile Covid încă din timpul campaniei prezidențiale din 2020 și a repetat sprijinul miercuri. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a numit această mișcare un „moment monumental” în lupta împotriva Covid-19.
Ce ar însemna suspendarea brevetelor pentru vaccin
Dacă este aprobată, spun susținătorii, suspendarea ar permite creșterea producției de vaccinuri și ar oferi ser la preț mai mic pentru țările mai puțin bogate. Multe țări în curs de dezvoltare au susținut că normele care impun țărilor protejarea brevetelor și a altor forme de proprietate intelectuală sunt un obstacol în calea creșterii producției de vaccinuri și a altor produse necesare în lupta contra pandemiei. SUA au ajutat în mandatul lui Donald Trump la blocarea negocierilor OMC pentru suspendarea brevetelor, măsură susținută de India și Africa de Sud. Katherine Tai a declarat că SUA vor începe acum negocieri la OMC pentru acest demers. Acest lucru ar putea dura, deoarece deciziile OMC necesită un consens al tuturor celor 164 de membri.
Companiile farmaceutice se opun
Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a numit decizia SUA „istorică” și „un moment monumental în lupta împotriva Covid-19”. Dar companiile farmaceutice și-au exprimat opoziția, insistând că brevetele nu sunt principalul obstacol. Acestea au avertizat că această mișcare ar putea înăbuși inovația. Federația Internațională a Producătorilor și Asociațiilor Farmaceutice a numit această măsură „dezamăgitoare”. "O suspendare este răspunsul simplu, dar greșit la ceea ce este o problemă complexă", a spus grupul de lobby, cu sediul la Geneva.
Doctorul Amesh Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins, a declarat agenției Reuters că suspendarea brevetelor „echivalează cu exproprierea companiilor farmaceutice ale căror inovații și investiții financiare au făcut posibilă dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid".
Unii experți spun că producătorii farmaceutici ar trebui, de asemenea, să împărtășească know-how-ul, cum ar fi tehnicile de producție, cu țările mai sărace pentru a avea vreun efect benefic real. Acordurile de licențiere sunt un alt mod de a stimula producția. Unul dintre cei mai mari producători de vaccin Covid este Serum Institute of India, care fabrică vaccinul Oxford-AstraZeneca în baza unui acord de licențiere cu compania anglo-suedeză.