Antena Meniu Search
x

Video Vaccinarea ar putea împărți România în două. Ce spun experții despre propunerea de beneficii pentru cei imunizați și care sunt soluțiile legale

Vaccinul a rămas opțional, oamenii sunt recompensați cu facilități că să se vaccineze. Nimeni nu spune cuvântul obligativitate, dar deja se aude un altul, chiar mai grav, discrimnare. Încetul cu încetul, avem de ales: vrem viața de dinainte, ne vaccinăm. Cine nu vrea vaccin, mai așteaptă și se uită la cei care și-au luat doza anti-Covid.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 05.05.2021, 19:26

Vezi și
  • Premierul vorbește de hoteluri și restaurante pline doar pentru vaccinați, iar ministrul Educației de studenți care merg la cursuri în combinezon dacă nu s-au vaccinat

Florin Cîţu, premierul României: Putem să vorbim despre restaurante care pot să ajungă la capacitate 100% cu persoane vaccinate. Sau hoteluri pe litoral capacitate 100%, evenimente private deschise doar pentru persoane vaccinate.       

Claudiu Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Universităţile au autonomie universitară, pot impune reguli şi criterii proprii.

Reporter: Chiar şi acela de a purta combinezon la ore, cei care nu s-au vaccinat?

Claudiu Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Da, cu siguranţă da! cu siguranţă, da! Nu ar fi puşi la cheltuială, ideea acestor universităţi este de pune la dispoziţie echipamente de protecţie. 

Vaccinarea ar putea împărți România în două

Hoteluri pline cu oameni vaccinaţi şi studenţi nevaccinaţi în combinezoane la ore. Doi oficiali, două variante, două Românii. Specialiştii cred însă că separarea oamenilor în categorii poate deveni un teren minat. 

Csaba Asztalos, preşedinte CNCD: În ceea ce priveşte declaraţia ministrului Educaţiei este un pic hazardată şi cred că e nevoie de mai multă responsabilitate.

Horia Oniţă, Facultatea de Drept, București: Este exagerată, nejustificată şi neproporţională. Pare mai mult o măsură care nu neapărat să impună formal, dar care aproape să te oblige să te vaccinezi.

Experţii în drept propun testarea ca alternativă pentru cei care nu vor să se vaccineze.

Cristian Ene, avocat: În situaţia în care eu fac dovada că nu sunt infectat cu SARS-CoV2, cu COVID, atunci trebuie să-mi respecţi şi mie dreptul deoarece discriminarea doar din punctul de vedere al vaccinului ar crea două categorii de cetăţeni, lucru nepermis din punctul de vedere al respectării drepturilor cetăţenilor la o opţiune sanitară.

Cei din HoReCa nu vor să facă pe polițiștii

Nici reprezentanţii din industria turismului nu sunt încântaţi de anunţul premierului. 

Corina Martin, RESTO Constanța: Nu poate fi decât un criteriu care discriminează de fapt. Ar însemna din punctul nostru de vedere o limitare a dreptului la libera circulație și a dreptului la vacanță până la urmă. Este imposibil să cerem unui angajat într-un hotel sau într-un restaurant să facă pe polițistul.

Guvernanţii cred însă că doar aşa pot convinge cât mai mulţi oameni să se vaccineze

Florin Cîţu, premierul României: Eu am spus cum aș vedea eu lucrurile și acestea sunt propunerile. Până la urmă există un mod de a motiva populația. Am văzut că și în Germania folosește acest model. Dacă Germania este ok să aibă beneficii pentru persoanele vaccinate nu văd de ce nu am fi ok. Este normal să poţi să beneficiezi şi o parte din restricţii să fie ridicate pentru cei care se vaccinează.

Dezbaterea despre discriminare a fost tranşată la începutul anului de judecători. Un clujean a contestat în instanța hotărârea care îi scapă pe vaccinaţi de carantină la intrarea în țară. Solicitarea lui a fost respinsă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Vaccinarea ar putea împărți România în două. Ce spun experții despre propunerea de beneficii pentru cei imunizați și care sunt soluțiile legale