Sute de civili, în mijlocul luptelor din Soledar. Kievul speră că Germania va autoriza trimiterea tancurilor sale pe câmpul de luptă
Peste 500 de civili, inclusiv copii, sunt blocaţi în infernul din Soledar, oraşul din Donbas pentru care se dau lupte sângeroase între forţele ruse şi armata ucraineană. Mercenarii pretind că Soledar se află, practic, sub controlul lor, dar apărătorii oraşului dezmint aceste relatări şi afirmă că au început chiar să-i respingă pe agresori. Armata ucraineană ar putea primi, în curând, mult aşteptatele tancuri grele produse în Occident, care pot fi decisive pentru victorie.
De Redactia Observator la 13.01.2023, 08:16Gruparea Wagner a postat noi imagini cu mercenarii săi în ruinele din Soledar, pentru a arăta că oraşul a fost cucerit. Dar politicienii ruşi se feresc să proclame victoria: unul dintre ei a recunoscut că în oraş "se menţin puncte de rezistenţă" ale ucrainenilor. Aceştia descriu cu totul altfel situaţia: în ultimele 24 de ore, ar fi eliminat cel puţin o sută de soldaţi ruşi şi ar fi reuşit chiar să respingă inamicul din unele cartiere.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "La Soledar, (n.r. soldaţii ucraineni) şi-au menţinut poziţiile şi au adus pierderi importante inamicului. Vă mulţumesc, băieţi!"
Sute de civili au rămas în zona de război
Situaţia este critică pentru cele câteva sute de civili care nu au putut fi evacuaţi din oraşul unde trăiau, înainte de război, peste zece mii de oameni. Acum, aceşti localnici sunt prinşi în mijlocul unei adevărate băi de sânge: la Soledar, pierderile în vieţi omeneşti din ambele tabere sunt printre cele mai grele de la începutul războiului. Iar analiştii militari occidentali consideră că, şi dacă ruşii cuceresc, în cele din urmă, Soledar şi oraşul vecin Bahmut, faptul nu va influenţa decisiv situaţia de ansamblu a conflictului.
- Nici administrația și nici armata nu scapă de furia lui Vladimir Putin. De ce s-a răstit "țarul" de la Kremlin...
- Social-democrații germani propun negocieri între Moscova și Kiev: "Războaiele de obicei nu se opresc pe câmpul...
- Decizia surprinzătoare luată de Putin: De ce a schimbat lanţul de comandă în războiul din Ucraina şi ce...
Emine Djaparov, diplomată ucraineană: "Nu vom negocia niciun centimetru pătrat de pământ ucrainean şi, până ce armata Rusiei nu va părăsi Ucraina, nu vom discuta despre nicio negociere de pace."
Bombardamentele Rusiei continuă să facă victime şi în alte regiuni ale Ucrainei: miercuri, doi oameni au murit şi alţi opt au fost răniţi. Conducerea de la Kiev este îngrijorată de posibilitatea unui atac dinspre Belarus, unde s-a deplasat unul din adjuncţii noului comandant al operaţiunii ruse din Ucraina. Experţii occidentali cred că o ofensivă terestră lansată din Belarus este puţin probabilă, dar Rusia ar putea lansa din nou rachete din această ţară, cum a mai făcut-o.
Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului: "Ştim că forţele ruse au efectuat exerciţii comune cu cele din Belarus. Dar, în acest moment, nu sunt indicii ale unei acţiuni ofensive iminente, de orice fel."
Ucraina continuă să ceară aliaţilor occidentali armament modern şi în primul rând tancuri. Iar în curând le-ar putea primi din Marea Britanie, ca şi din Polonia şi Finlanda. Ultimele două ţări sunt dispuse să livreze, din dotarea armatelor lor, tancuri Leopard produse în Germania. Pentru aceasta este necesară autorizaţia guvernului de la Berlin, care până acum nu a dat-o, dar şi-ar putea schimba atitudinea.
Robert Habek, ministrul german al economiei: "Germania nu ar trebui să pună obstacole dacă alte ţări hotărăsc să sprijine Ucraina, indiferent care ar fi deciziile proprii ale Germaniei."
Deocamdată, Germania s-a angajat să predea Ucrainei 40 de vehicule blindate de luptă Marder. Ministrul apărării le-a inspectat şi promite că ele vor ajunge pe front chiar în acest trimestru.